Κυριακή 4 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Η λιτότητα κόντρα στον τουρισμό

Η αντιλαϊκή πολιτική, που επιβάλλεται σε βάρος των εργαζομένων των χωρών - μελών της ΕΕ, περιορίζει τις δυνατότητες για διακοπές και "διώχνει" τους τουρίστες από τη χώρα

Η επίθεση στα εισοδήματα των εργαζομένων στις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι αναμφισβήτητα ένας από τους πλέον σημαντικούς παράγοντες της μειωμένης τουριστικής κίνησης προς τη χώρα μας. Η βαθιά αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθούν, η μια μετά την άλλη, οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών, και ανεξάρτητα αν αυτή εκδηλώνεται με μείωση των εισοδημάτων, με ανεργία, με χτύπημα των κοινωνικών κατακτήσεων ή όλα μαζί, οι θυσίες στις οποίες επιβάλλονται δεκάδες εκατομμύρια εργαζομένων στο όνομα της Ενωμένης Ευρώπης και των στόχων της Συνθήκης του Μάαστριχτ, αφήνουν έντονα τη σφραγίδα τους στον τομέα του τουρισμού. Το αποτέλεσμα είναι να μειώνεται συνεχώς το διαθέσιμο εισόδημα των Ευρωπαίων εργαζομένων γενικά, ειδικότερα το εισόδημα που προορίζεται για το κεφάλαιο "διακοπές". Ετσι, πολλοί είναι εκείνοι που αναγκάζονται να πουν "όχι" στην προοπτική διακοπών στο εξωτερικό, ακόμα περισσότεροι είναι αυτοί που καθοδηγούμενοι και από τους τουρ- οπερέιτορς προσανατολίζονται σε άλλες - τις θεωρούμενες φτηνότερες - χώρες.

Η διαπίστωση ότι η οικονομική κατάσταση στις χώρες - μέλη της ΕΕ πρόκειται να επιδράσει αρνητικά την τουριστική κίνηση προς τη χώρα μας, ειδικά φέτος, δεν είναι καινούρια. Την έχουν διατυπώσει, άλλωστε, έγκαιρα προς τις αρμόδιες υπηρεσίες και οι διευθυντές των γραφείων εξωτερικού του ΕΟΤ.

Μείωση των αφίξεων τουριστών από το εξωτερικό στη χώρα μας σημειώθηκε και πέρσι, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, όπως φαίνεται και από το σχετικό πίνακα. Από τον πίνακα γίνεται επίσης φανερό ότι η μείωση στις αφίξεις από τις χώρες - μέλη της ΕΕ είναι πολύ μεγαλύτερη από τη γενικότερη πτώση που παρουσίασε η τουριστική κίνηση. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα ποσοστά αυξήσεων στην τουριστική κίνηση του 1994 εμφανίζονται με τέτοιους ρυθμούς αύξησης λόγω της κάμψης που είχε σημειωθεί τα προηγούμενα χρόνια εξαιτίας της κρίσης στη Γιουγκοσλαβία.

Σύμφωνα με επίσημες κυβερνητικές εκτιμήσεις, οι συνολικές αφίξεις για φέτος, στην πλέον αισιόδοξη εκδοχή, θα είναι μικρότερες κατά 10% σε σχέση με την περσινή χρονιά. Την ίδια ώρα βέβαια, οι διάφοροι φορείς που εμπλέκονται με τον τουρισμό κάνουν λόγο για ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά πτώσης, ενώ ήδη έχουν δει το φως της δημοσιότητας περιπτώσεις ιδιαίτερα χαμηλής πληρότητας στα ξενοδοχεία. Ειδικότερα, οι εκτιμήσεις του ΕΟΤ κατά χώρα έχουν ως εξής:

  • Μ. Βρετανία: Αναμένεται πτώση της ροής τουριστών προς την Ελλάδα κατά 18%,αλλά και γενικότερη πτώση της εκροής τουριστικού συναλλάγματος, κυρίως εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα.
  • Γερμανία: Τα ταξίδια προς την Ελλάδα ήταν μειωμένα από 10% ως 20% μέχρι το Μάη. Οι τουρ - οπερέιτορς ελπίζουν τώρα σε πωλήσεις "της τελευταίας στιγμής", αν και τα πρόσφατα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης Χ. Κολ δυσκολεύουν τις προσπάθειες.
  • Ιταλία: Οι Ιταλοί που θα περάσουν φέτος στην άλλη άκρη της Αδριατικής θα είναι αυξημένοι σε ποσοστό 8 - 10%. Καθοριστικό ρόλο εδώ παίζει η ανατίμηση της ιταλικής λιρέτας έναντι της δραχμής κατά το 1995, που καθιστά φθηνότερες τις διακοπές των γειτόνων στη χώρα μας.
  • Αυστρία: Τα μέτρα λιτότητας που εξήγγειλε η κυβέρνηση έχουν επιδράσει, ώστε ο αριθμός των Αυστριακών που θα ταξιδεύσουν φέτος να είναι μειωμένος κατά 7%. Αν και η κίνηση του Ιούνη χαρακτηρίζεται καλή, οι υψηλές τιμές της περιόδου αιχμής (Ιούλης - Αύγουστος) θα συγκρατήσουν τις αφίξεις.
  • Γαλλία: Λιγότεροι κατά 7%, επίσης, θα είναι φέτος και οι Γάλλοι τουρίστες, καθώς τα εισοδήματα των εργαζομένων συρρικνώνονται. Ωστόσο, η κυβέρνηση Ζ. Σιράκ ασχολείται περισσότερο με τους δείκτες του Μάαστριχτ, παρά με την ευημερία των πολιτών...
  • Ολλανδία: Μικρή μείωση ή, στην καλύτερη περίπτωση, στασιμότητα στη ροή των τουριστών προς την Ελλάδα, αλλά και τις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες. Οι Ολλανδοί αντ' αυτών προτίμησαν το "Ευρω '96" στη γειτονική Αγγλία!
  • Σκανδιναβικές χώρες: Ο αριθμός των Σκανδιναβών που θα επισκεφτούν φέτος την Ελλάδα θα κυμανθεί στα ίδια με τα περσινά επίπεδα του 1 εκατ. τουριστών.
  • Βέλγιο: Μείον 7% οι τουρίστες σε σχέση με το 1994, καθώς οι κυβερνώντες εκτιμούν ότι προέχει η εξυπηρέτηση του υψηλού δημοσίου χρέους και όχι οι "σπατάλες" των ιθαγενών κατοίκων της χώρας στα ελληνικά νησιά.
  • Ελβετία: Το πολύ υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα των Ελβετών, σε συνδυασμό με την εντυπωσιακή ανατίμηση του ελβετικού φράγκου έναντι της δραχμής το 1995, γεμίζει αισιοδοξία τους υπεύθυνους του εκεί γραφείου του ΕΟΤ. Ποσοτικές μετρήσεις, ωστόσο, είναι δύσκολο να γίνουν στην παρούσα φάση, καθώς οι περισσότεροι Ελβετοί προτιμούν το φθινόπωρο για τις διακοπές τους.
  • Ρωσία: Ενα απειροελάχιστο τμήμα του πληθυσμού έχει υψηλό, μα πάρα πολύ υψηλό εισόδημα, σε βάρος βέβαια όλων των υπολοίπων που λιμοκτονούν. Από τους Ρώσους "νέο"- καπιταλιστές λοιπόν, αυτοί που θα κατηφορίσουν φέτος στη χώρα μας εκτιμάται ότι θα είναι αυξημένοι κατά 20%.
  • Τσεχία: Τα ίδια με τα παραπάνω ισχύουν πάνω - κάτω και εδώ. Το 1996 αναμένεται αύξηση μεγαλύτερη του 10%, που σημαίνει ότι σχεδόν 170.000 Τσέχοι θα επισκεφτούν την Ελλάδα, έναντι 130.000 το 1995.
  • Ισραήλ: Ως και τον Ιούνη καταγράφηκε αύξηση της τουριστικής κίνησης άνω του 5%, χωρίς να υπολογιστούν οι επτά προσγειώσεις τσάρτερ τη βδομάδα στα αεροδρόμια της Ρόδου και της Κω.
  • Καναδάς: Οι κρατήσεις ως τώρα από τον Καναδά προς την Ελλάδα εμφανίζονται αυξημένες κατά 25%. Ευχής έργο, η τάση να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.
  • Ιαπωνία: Οι περισσότεροι τουρ - οπερέιτορς της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου "βλέπουν" φέτος την κίνηση προς την Ελλάδα να παρουσιάσει αύξηση της τάξης του 5%.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ