Παρασκευή 9 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Εκρηξη στα "κανόνια" κατά 65% τον Ιούλη

Νέα δραματική αύξηση κατά 64% σημείωσαν τον Ιούλη του 1996 σε σχέση με τον Ιούλη 1995 τα "φέσια" των επιχειρήσεων στις τράπεζες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, το σύνολο των ακάλυπτων επιταγών και των απλήρωτων συναλλαγματικών ανήλθε τον Ιούλη του 1996 σε 28,1 δισ. δρχ. έναντι 17,7 δισ. δρχ. τον Ιούλη του 1995. Τα δε "λουκέτα" στην αγορά (οι κηρυχθείσες πτωχεύσεις και οι αιτήσεις πτώχευσης) τον Ιούλη του 1996 έφτασαν τα 445 έναντι 594 τον Ιούλη του 1995. Σύμφωνα επίσης με τα συγκεντρωτικά στοιχεία, το επτάμηνο Γενάρης - Ιούλης 1996 οι ακάλυπτες επιταγές και οι απλήρωτες συναλλαγματικές ανήλθαν σε 177,5 δισ. δραχμές έναντι 164,1 δισ. δραχμές το αντίστοιχο διάστημα του 1995.

Η έκρηξη που παρουσίασαν οι ακάλυπτες επιταγές και οι απλήρωτες συναλλαγματικές τον Ιούλη του 1996, καταδεικνύει το μέγεθος και τη διάρκεια της κρίσης που διέρχονται τα μικρομεσαία στρώματα της χώρας μας. Μια κρίση οι αιτίες της οποίας εντοπίζονται στη γενικότερη πολιτική "απελευθέρωσης" των αγορών, στη μεγάλη εισαγωγική διείσδυση από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στη χωρίς φραγμούς δράση των μεγάλων πολυκαταστημάτων, στους ληστρικούς τραπεζικούς όρους δανεισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στην εγκληματική αδιαφορία των κυβερνήσεων του δικομματισμού να πάρουν στοιχειώδη μέτρα προστασίας της μικρομεσαίας επιχείρησης. Στην εντυπωσιακή αύξηση των στατιστικών στοιχείων της κρίσης, αποτυπώνονται επίσης οι συνέπειες της μακροχρόνιας πολιτικής λιτότητας, καθώς η μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων είχε αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις στη ζήτηση και στο τζίρο των μικρών καταστημάτων.

Στα μερίδια αγοράς οι μικρομεσαίες εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις, τα τελευταία χρόνια χάνουν συνεχώς έδαφος προς όφελος των πολυκαταστημάτων και των μεγάλων βιομηχανικών μονάδων. Η δημοσίευση των στοιχείων, όπου προκύπτει εντυπωσιακή αύξηση του κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας των μεγάλων εμπορικών και βιομηχανικών επιχειρήσεων τα τελευταία χρόνια, αποτελεί σαφές δείγμα για τη μεγάλη καταστροφή κεφαλαίου που συντελείται από τη μια πλευρά (αυτής των μικρών οικονομικών μονάδων) και της συσσώρευσης του υλικού πλούτου και των κερδών που πραγματοποιούν οι λίγες εύρωστες οικονομικές μονάδες. Σύμφωνα με τα στοιχεία των ίδιων των βιομηχάνων, τα κέρδη 2.000 επιχειρήσεων με τη μορφή ΑΕ και ΕΠΕ, παρουσίασαν εντυπωσιακή αύξηση 30% σε σχέση με το 1995, ενώ μεγάλη αύξηση κερδών είχαν παρουσιάσει και τα προηγούμενα χρόνια. Αντίστοιχα οι εμπορικές τράπεζες το 1995 παρουσίασαν κέρδη αυξημένα κατά 65% σε σχέση με το 1994, ενώ η εκρηκτική κερδοφορία συνεχίστηκε και το α' εξάμηνο του 1996.

Στον αντίποδα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται σε συνεχή συρρίκνωση. Σύμφωνα με τις καταγγελίες του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ, την επόμενη πενταετία κινδυνεύουν να κλείσουν εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ