Κυριακή 11 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
Οταν τα παιδιά πληρώνουν τα σπασμένα

Μια ακόμα περίπτωση κακοποίησης συζύγου και παιδιών, για την οποία δεν έχει δώσει τελική λύση το δικαστήριο, είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας:

Σαν θύμα μακροχρόνιας και βάναυσης σωματικής και φυσικής κακοποίησης χαρακτηρίζουν τη Νάσια Δαφιώτη και τα παιδιά της οι ελληνικές γυναικείες οργανώσεις και θεωρούν πλήγμα για τη Δικαιοσύνη την πρόσφατη απόφαση του οικογενειακού δικαστηρίου της Λευκωσίας, να αναθέσει την ανατροφή και την επιμέλεια των δυο μικρότερων παιδιών της Δαφιώτη στον πατέρα τους και σύζυγό της.

Η επιτροπή Πρωτοβουλίας που δημιουργήθηκε από τις γυναικείες οργανώσεις, ανέφερε σε ανακοίνωση διαμαρτυρίας ότι "οι επιθέσεις του συζύγου της Νάσια δε σταματούσαν όταν εκείνη έπεφτε αναίσθητη. Της έριχνε νερό να συνέλθει για να συνεχιστεί το μαρτύριο. Τα τρία αγόρια έζησαν κι αυτά στο ίδιο κλίμα βίας και φόβου από την πρώτη μέρα της ζωής τους".

Η επιτροπή ζητά ανάμεσα σε άλλα, συμπαράσταση από ευρωπαϊκές οργανώσεις, δίκτυα γυναικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακόμα συμπαράσταση από τις ελληνικές και κυπριακές αρχές για τη δικαίωση της κακοποιημένης γυναίκας και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών.

Τη διαμαρτυρία υπογράφουν:

Αδέσμευτη Κίνηση Γυναικών, Γραμματεία Γυναικών ΓΣΕΕ, Ενωση Γυναικών Ελλάδος, Ελληνικό Φόρουμ Αριστερών Φεμινιστριών, Επιτροπή Γυναικών ενάντια στη βία και τους βιασμούς, Επιτροπή Γυναικών Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα διυλιστήρια και τις χημικές βιομηχανίες, Κίνηση Δημοκρατικών Γυναικών, Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας - Τμήμα για την Ισοτιμία και τη Χειραφέτηση της Γυναίκας, Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, Προοδευτική Ενωση Μητέρων Ελλάδας, ΠΑΣΟΚ - Τομέας Γυναικών, Συνασπισμός - Τμήμα Γυναικών, φεμινιστικό περιοδικό "Δίνη", Φεμινιστική Ομάδα Καισαριανής.

Για πληροφόρηση ωστόσο των γυναικείων οργανώσεων μιλάει με επιστολή του στην "Ελευθεροτυπία" ο δικηγόρος του συζύγου της Δαφιώτη, Χ. Χαραλάμπους, Νίκος Παπαευσταθίου, που υποστηρίζει ότι η μητέρα των παιδιών "λασπολογεί" και προσπαθεί να παρουσιαστεί στα μάτια της κοινής γνώμης σαν θύμα, ενώ γνωρίζει άριστα ότι και το κυπριακό και το ελληνικό δικαστήριο καταδίκασαν τη στάση της και απέρριψαν τους ισχυρισμούς της σαν ουσιαστικά αβάσιμους. Σύμφωνα με τον δικηγόρο του πατέρα: "Το Νοέμβριο του 1992 η Νάσια Δαφιώτη έφυγε από την Κύπρο, όπου χρόνια ζούσε με τον σύζυγο, όχι διότι κακοποιείται ψυχικά και σωματικά, τόσο αυτή όσο και τα τρία ανήλικα τέκνα, όπως αναληθέστατα διαδίδει, αλλά διότι είχε καλά προσχεδιάσει τη φυγή της στην Αθήνα, αφού η ίδια, ηθοποιός το επάγγελμα και Ελληνίδα υπήκοος, θεωρούσε το περιβάλλον της Λευκωσίας ανασταλτικό πάντα παράγοντα για την καλλιτεχνική της ανέλιξη και εμπόδιο στη θεατρική της καριέρα. Στην προσπάθειά της να παρασύρει τον σύζυγο στην Αθήνα, ο οποίος σημειωτέον αντιδρούσε στην ιδέα αυτή, "βούτηξε" κρυφά το μεγαλύτερο από τα τρία ανήλικα τέκνα Νικόλα, ηλικίας τότε 7 περίπου ετών και αφού εξασφάλισε προσωρινό διαβατήριο, ήρθε στη συνέχεια και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, παραβιάζοντας στο σημείο αυτό ευθέως τη διάταξη του δικαστηρίου της Λευκωσίας, με την οποία είχε απαγορευτεί η έξοδός της από την Κύπρο".

Εν τω μεταξύ όπως πληροφορούμαστε η μητέρα έχει ζητήσει επικοινωνία με τα παιδιά της, να έρθουν στις διακοπές στην Ελλάδα, το αίτημά της όμως δεν ικανοποιήθηκε. Ανεξάρτητα από τη λύση που θα δώσει η Δικαιοσύνη, κάθε γονιός θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να έρχεται σε επαφή με το παιδί του και αντίστροφα....


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ