Πέμπτη 15 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΧΑΡΟΥΛΑ ΧΩΡΑΦΑΚΗ - ΚΕΠΕΣΗ
"Από το ημερολόγιό μου"

Λίγο σπάνιο, στις μέρες μας, να κρατεί κάποιος ημερολόγιο. Και σπανιότερο όταν το ημερολόγιο αυτό - γραμμένο από νεαρή γυναίκα - δίνει με ζωντανό, γλαφυρότατο τρόπο, εύστροφο, θερμό και ραφινάτο - μέσ' από προσωπικά βιώματα - σελίδες ιστορίας. Θα ήταν σωστότερος ο χαρακτηρισμός "ιστορίας όπως δεν έχει γραφτεί".

Το ημερολόγιο αρχίζει με σημειώσεις από την αποφράδα ημέρα της 21ης Απρίλη 1967. Οι σημειώσεις κλείνουν στις δύο τελευταίες μέρες του ίδιου χρόνου. Εικόνες ζωής κι αγώνα, εικόνες αντίστασης, περηφάνιας, αξιοπρέπειας, αγάπης, ανθρωπιάς... Ενας λαός και μια χώρα σ' ώρες - από κείνες τις πολλές - που κάποιοι γυρεύουν να τους γονατίσουν, χωρίς να το κατορθώνουν.

Ακολουθούν σελίδες με ωραία ποιήματα του συζύγου της συγφραφέα Χαρούλας Χωραφάκη - Κεπέση, αγωνιστή και συγγραφέα Νίκανδρου Κεπέση.Στο τελευταίο μέρος του βιβλίου, είναι κάποιες άλλες σελίδες ημερολογίου, του 1961, κάτω απ' τον τίτλο "Πώς εγνώρισα τον άντρα μου".

Παραθέτουμε λόγια απ' το προλόγισμα του βιβλίου, που κάνει η ίδια η συγγραφέας: "... Μια ελαχιστότατη παρακαταθήκη πείρας για τους νεότερους, απ' την οποία μπορούν ενδεχόμενα να αντλούν κάποια διδάγματα για ανάλογες περιπτώσεις νέων δοκιμασιών, που δεν αποκλείεται να περάσει ξανά ο λαός, στην πορεία της δράσης του για την Ελευθερία, τη Δημοκρατία, για να βγει από τα πυρακτωμένα δεσμά της κοινωνικής, πολιτικής και πνευματικής αντίδρασης του τόπου. Δεσμά που χαλκεύουν οι ξένοι και ντόπιοι εχθροί του λαού μας".

Συγχαίροντας τη συγγραφέα, σημειώνουμε ότι οι νέοι πρέπει να σκύψουν πάνω απ' τις καυτές αλήθειές της. Η ιστορία επαναλαμβάνεται κι ο λαός που δε γνωρίζει καλά κάθε πτυχή της ιστορίας του, αναμφίβολα δυσάρεστες εκπλήξεις θα του παρουσιάσει το μέλλον. (εκδόσεις "Arcadia", Εμμ. Μπενάκη 24, τηλ. 3846.270).

Ρίτα ΤΣΙΝΤΙΛΗ - ΒΛΗΣΜΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ