Κυριακή 18 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
Να ξεχάσουμε αυτά που ξέραμε...

Οι γυναίκες δε θα πρέπει να ζητάνε πολλά σήμερα, π. χ. άδειες μητρότητας γιατί έτσι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δουλιά... Μάλλον θα πρέπει να ξεχάσουμε όσα ξέραμε για κοινωνικό κράτος, τη μητρότητα που θα πρέπει να θεωρείται κοινωνικό λειτούργημα κλπ. Ολ' αυτά είναι σήμερα... ξεπερασμένα, αντιπαραγωγικά. Πρέπει να γίνουμε πιο "ανταγωνιστικές" εργαζόμενες για να επιβιώσουμε... Αυτό τουλάχιστον το συμπέρασμα φαίνεται να βγαίνει αβίαστα αν ακούσουμε τις απόψεις κάποιων βιομηχάνων, όπως εκφράστηκαν σ' ένα ευρωπαϊκό συνέδριο που έγινε τελευταία στην Αθήνα.

Θέμα του "Οικογένεια και εργασία - νέες τάσεις στην απασχόληση". Το συνέδριο έγινε με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Δικτύου "Οικογένειες και εργασία". Να διαβάσουμε κάποιες χαρακτηριστικές φράσεις από το δελτίο "NEW WAYS" (Νέοι Δρόμοι) που εκδίδει το δίκτυο:

Η μητρότητα των φράσεων ανήκει στη Φρεντερίκ Ντερούρ, συντονίστρια του δικτύου για την Ευρώπη, που υπογράφει το κύριο άρθρο του δελτίου: "Ναι, γράφει, το σκηνικό στην Ευρώπη έχει αλλάξει, η οικονομική ανάπτυξη δε σημαίνει πια δημιουργία σταθερών θέσεων εργασίας"...

"Ναι, πρέπει οπωσδήποτε να μάθουμε στο προσεχές μέλλον να μοιραζόμαστε την ειδικευμένη εργασία... ".

Πώς μεταφράζεται αυτό; Οι εισηγήσεις που ακούστηκαν στο συνέδριο, μερικές τουλάχιστον από αυτές, ήταν πολύ εύγλωττες. Αναδημοσιεύουμε κάποια σχετικά καυστικά σχόλια από το τελευταίο δελτίο του Συλλόγου Ελληνίδας Νοικοκυράς:

"Μέσα σ' αυτό το πνεύμα (σ. σ. της κ. Ντερούρ) έγιναν και οι πολλές εισηγήσεις", σχολιάζει η εκπρόσωπος των νοικοκυρών.

Τώρα, εμείς τι καταλάβαμε;

1ον. Η ανεργία καλπάζει σε όλη την Ευρώπη και οι πρώτες που πλήττονται και θα πλήττονται περισσότερο είναι οι γυναίκες, οι νέοι και οι ηλικιωμένοι.

2ον. Μια επισήμανση από την κυρία Μουσούρου, καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου προς τους νέους: "Να προετοιμαστείτε για επτά τουλάχιστον επαγγέλματα. Ενα δίπλωμα δε σας εξασφαλίζει και θέση εργασίας".

Δε μας είπε όμως ποιος θα τους εκπαιδεύσει, αφού όλοι πια ξέρουμε ότι οι σύγχρονες τεχνολογίες κ. ά. περνάνε μέσα από την παιδεία.

3ον. Ο ρόλος του άνδρα μέσα στη σύγχρονη οικογένεια (όταν υπάρχει βέβαια). Καταμερισμός της εργασίας μέσα κι έξω από το σπίτι.

(Αυτό υποστηρίζουμε και το διδάσκουμε στα παιδιά μας).

4ον. Ο εκπρόσωπος των βιομηχάνων κ. Νίκος Αναλυτής άφησε να εννοηθεί μεταξύ αστείου και σοβαρού, ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να ζητάνε πολλά, άδειες μητρότητας κλπ., γιατί θα παύσουν να τις προσλαμβάνουν οι εργοδότες. 5ον. Η τόσο πολυδιαφημισμένη "γονική άδεια", είναι κατ' ουσία ανεφάρμοστη στην Ελλάδα, αφού αυτή έχει ισχύ σε μεγάλες επιχειρήσεις με προσωπικό πάνω από 100 ή και 50 άτομα.

6ον. Για τον υπαρκτό ρόλο της νοικοκυράς δεν έγινε καμιά αναφορά. Αναφέρθηκε μόνο ο κίνδυνος της επιστροφής της γυναίκας στο σπίτι.

"Εμείς βέβαια βιώνουμε αυτή την κατάσταση αιώνες τώρα. Ζούμε την απόρριψη, ζούμε την εκμετάλλευση από την πολιτεία, την εργοδοσία και την οικογένεια. Ζούμε με τον κίνδυνο να βρεθούμε στους πέντε δρόμους στα γηρατειά μας, χωρίς αξιοπρεπή ασφάλιση, χωρίς σύνταξη. Τα 'χουμε πει αυτά και δε θα πάψουμε να τα λέμε".

"Επιτέλους πότε θα μιλήσει και η πολιτεία για τα δικά μας προβλήματα, τι είναι τέλος πάντων η νοικοκυρά; Είναι η "χωματερή" που θα δεχτεί και τις νέες άνεργες;

Δεν ακούσαμε για θετικές λύσεις. Μόνο κάποιες νύξεις για μείωση ωραρίου εργασίας ώστε να μείνει χρόνος και για την οικογένεια, για ευέλικτες μορφές εργασίας, για την τηλεργασία, αλλά πάνω απ' όλα για ΤΟΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ, ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ... ".

Να σημειώσουμε ότι για την πραγματοποίηση του συνεδρίου συνεργάστηκαν με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο "οικογένειες και εργασία", το Ιδρυμα Μελετών Λαμπράκη και γνωστό ιδιωτικό εκπαιδευτήριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ