Τρίτη 20 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ
Κύτταρα ζωής της κουβανέζικης επανάστασης

Είναι βράδυ της 25ης προς 26η Ιούλη, στην Παλμύρα, ένα προάστιο της πόλης του Σιενφουέγος. Οι κάτοικοι έχουν βγει στους δρόμους, όπως και σε όλη την Κούβα, για να γιορτάσουν την εθνική επέτειο, που ορίστηκε να είναι η ημέρα ίδρυσης του ομώνυμου κινήματος της 26ης Ιούλη. Του κινήματος του Φιντέλ Κάστρο και των άλλων επαναστατών, που πρωτοστάτησε στο γκρέμισμα της δικτατορίας του Μπατίστα και στο άνοιγμα του δρόμου για την αποτίναξη του καθεστώτος της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Οι διεθνείς μπριγάδες αλληλεγγύης είναι καλεσμένες των Επιτροπών Υποστήριξης της Επανάστασης (CDR) στην Παλμύρα. Ηταν η δεύτερη επαφή μας με τις CDR (Σε-Ντε-Ερ). Η πρώτη είχε γίνει λίγες μέρες μετά την άφιξή μας στην Κούβα, όταν συναντηθήκαμε με τις επιτροπές του συνοικισμού Ενέτικα, κοντά στη διεθνή κατασκήνωση.

Οι CDR, αυτά τα κύτταρα ζωής της επανάστασης, που δημιουργήθηκαν το 1960 και στα οποία μετέχει σήμερα το 90% των Κουβανών, αποτελούν την έκφραση της στήριξης της επανάστασης στο λαό. Οι CDR δεν ελέγχονται ούτε από το κράτος, ούτε από το κόμμα. Οι κομμουνιστές δρουν πρωτοποριακά μέσα σ' αυτές, αλλά η μάζα των μελών τους δεν είναι μέλη του κόμματος. Κάθε αγροτική κοινότητα και στην κυριολεξία κάθε οικοδομικό τετράγωνο μέσα στις πόλεις, έχει τη δική του Επιτροπή Υποστήριξης της Επανάστασης. Αρχικά ήταν οργανώσεις επαγρύπνησης και αντιμετώπισης της αντεπανάστασης. Η γρήγορη νίκη στον Κόλπο των Χοίρων, ήταν σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της δουλιάς των CDR, που στους 6 μήνες ύπαρξής τους, τότε, είχαν πετύχει να παραλύσουν τις απόπειρες της αντεπανάστασης στο εσωτερικό να βοηθήσει τη δύναμη εισβολής. Μετά και την κρίση των πυραύλων πήραν πιο πολύ χαρακτήρα κοινωνικής πολιτικής δράσης και οργάνωσης του λαού, με ορόσημα το μαζικό εμβολιασμό, την εκστρατεία κατά του αναλφαβητισμού, την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών όπως ο τυφώνας Φλόρα, αλλά και την έκφραση διεθνιστικής αλληλεγγύης, όπως στο λαό του Βιετνάμ και στο λαό του Περού, όταν έγινε ο τρομερός σεισμός στη χώρα αυτή το 1970. Φυσικά, η επαγρύπνηση δεν έχει πάψει. Κάθε μέλος μιας CDR γνωρίζει ποια είναι η θέση που πρέπει να πάρει σε περίπτωση κάποιας μορφής στρατιωτικής επέμβασης του ιμπεριαλισμού και έχει τα μάτια και τα αυτιά του ανοιχτά για να αντιμετωπίζει υπονομευτικές ενέργειες.

Στη φωτογραφία εκπρόσωποι της CDR, του δημοτικού συμβουλίου και του αγροτικού συνεταιρισμού της Παλμύρα χαιρετίζουν τους Ελληνες μπριγαδίστες, λίγο πριν αρχίσει το γλέντι για το γιορτασμό της επετείου. "Η σημασία της παρουσίας σας εδώ είναι πολύ μεγάλη για μας", λέει η ομιλήτρια απευθυνόμενη στους μπριγαδίστες και η έκφραση στο πρόσωπό της είναι ικανή να δείξει με τον καλύτερο τρόπο τη βαθιά εκτίμηση των Κουβανών επαναστατών για την εκφραζόμενη από όλες τις άκρες του κόσμου διεθνιστική αλληλεγγύη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ