Πέμπτη 22 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επί το έργον οι Αμερικανοί ... φοροκυνηγοί

Τοποθετήθηκαν και επίσημα στις θέσεις τους από τον υπουργό Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλο - παρουσία του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τ. Νάιλς - οι Αμερικανοί εμπειρογνώμονες του IRS. Σ' αυτούς ανέθεσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - με διετές συμβόλαιο και έναντι αδράς αμοιβής - να αυξήσουν τα κρατικά έσοδα με καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αλλά και να οργανώσουν τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών κατά τα αμερικανικά πρότυπα.

Εκτός από τους τρεις Αμερικανούς εφοριακούς, κλιμάκια ειδικευμένων συναδέλφων τους από τις ΗΠΑ θα επισκέπτονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα τη χώρα μας, ανάλογα με τις προτεραιότητες που δημιουργούν οι εκάστοτε συνθήκες. Σαν τέτοιες αναφέρονται υποθέσεις "ξεπλύματος βρώμικου χρήματος", λαθρεμπορίου όπλων και ναρκωτικών, πορνείας, πλαστών παραστατικών κτλ.

Το έργο των Αμερικανών είναι αρκετά δύσκολο, καθώς: Πρώτον, το υπουργείο Οικονομικών υστερεί σε συστήματα μηχανοργάνωσης, τα οποία καθιστούν εφικτή την άμεση διασταύρωση πληροφοριών. Δεύτερον, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το συλλογικό όργανο των εφοριακών, η ΠΟΕ - ΔΟΥ, την περασμένη Δευτέρα, τα συνολικά ποσά οφειλών προς το δημόσιο ξεπερνούν το 1 τρισ. δρχ., ενώ το σύνολο της φοροδιαφυγής υπολογίζεται σε 1,5 τρισ. δρχ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ