Πέμπτη 29 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Β' ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ
Απατεωνιά πρώτου μεγέθους

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης, άρχισε χτες την προεκλογική του εκστρατεία, εμφανίζοντας εαυτόν ως καλεσμένο των δημάρχων. Ο δήμαρχος Περάματος και κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι άλλων δήμων καταγγέλλουν την απάτη. Τα 94 δισ., που κουβαλά ως προεκλογική προίκα, είναι προς το παρόν ...αέρας κοπανιστός

"Καμία από τις δεσμεύσεις που έδωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης τον Οκτώβρη του 1994 στο Πέραμα δεν έχει υλοποιηθεί ουσιαστικά και κανένα έργο δεν έχει ολοκληρωθεί"!

Την κατηγορηματική αυτή δήλωση έκανε ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Πατσιλινάκος, στη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου, που έδωσε, με αφορμή την προκλητική στάση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη,ο οποίος ξεκίνησε χτες την προεκλογική του καμπάνια στη Β Πειραιά, με συγκέντρωση στο Κηποθέατρο της Νίκαιας όπου έκανε απολογισμό του δήθεν "έργου" του!

Εναν "απολογισμό", για τον οποίο δεν είχε καν το θάρρος ο υπουργός να υπογράψει ο ίδιος την πρόσκληση της συγκέντρωσης και αντ' αυτού εμφανίστηκαν ως οργανωτές οι 7 δήμοι του Πειραιά. Μόνο που, όπως αποκαλύφθηκε χτες, και αυτή η πρόσκληση ήταν πλαστογραφημένη! Ο δήμαρχος Περάματος δεν είχε καν ενημερωθεί παρότι εμφανιζόταν να υπογράφει τη σχετική πρόσκληση, ενώ οι υπόλοιποι δήμαρχοι που έβαλαν την υπογραφή τους δεν μπήκαν στο κόπο να ενημερώσουν τουλάχιστον τα δημοτικά συμβούλια!

Τη μεθόδευση κατήγγειλαν χτες, τόσο ο δήμαρχος Περάματος, όσο και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων που στηρίζει το ΚΚΕ στους Δήμους Κερατσινίου, Κοκκινιάς και Κορυδαλλού.

Εμπαιγμός

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Γ. Πατσιλινάκος κατήγγειλε ανάμεσα σε άλλα:

"Δύο χρόνια μετά σχεδόν κανένα έργο και παρέμβαση δεν εξελίχθηκαν ούτε καν βρίσκονται σε μια τέτοια διαδικασία που να δικαιώνουν την τότε αισιοδοξία του υπουργού". Η αναδάσωση του Ορους Αιγάλεω και του Ποικίλου Ορους, συνέχισε, βρίσκεται, όπως πάντα, στα χαρτιά. Το οικιστικό έχει τελματώσει. Οι 1.300 οικογένειες, δυο χρόνια μετά, εξακολουθούν να ζουν σε συνθήκες που τότε ο υπουργός είχε χαρακτηρίσει επιεικώς δύσκολες. "Περιμένουμε μήνες - συνέχισε ο δήμαρχος - την τροπολογία του νόμου που θα επιτρέψει την έκδοση από το δήμο των πρώτων παραχωρητηρίων. Εξάλλου, παρά τις υποσχέσεις του Κ. Λαλιώτη,καμία τεχνική και νομική στήριξη δεν έγινε από τη μεριά του στο Πέραμα, αν και πολύ καλά ξέρει ότι το έργο που έχει αναλάβει ο δήμος μας για την έκδοση παραχωρητηρίων, είναι πάνω από τις δυνάμεις του".

Κανένα έργο υποδομής δεν έχει αρχίσει ούτε στην πόλη του Περάματος, ούτε στην περιοχή του Σχιστού, που η αναβάθμισή του θα ανακουφίσει την ευρύτερη περιοχή της Β Περιφέρειας Πειραιά. Αυτά πρέπει να συμπληρωθούν και με τις πρόσθετες επιβαρύνσεις της περιοχής με χρήσεις που φέρνουν στους κατοίκους την απόγνωση (κυκλοφοριακό, οσμές Ψυττάλειας, επικινδυνότητα εταιριών πετρελαιοειδών, διακίνηση εκρηκτικών και εύφλεκτων χημικών προϊόντων για όλη τη νησιωτική Ελλάδα). Στο πρόγραμμα "Urban" δε συμπεριλαμβάνεται το Πέραμα. Τα καζάνια του θανάτου παραμένουν ακόμα στο Πέραμα. Επίσης ο δήμαρχος τόνισε ότι παρά την τρομακτική ανάγκη του δεύτερου δρόμου (2η σύνδεση Περάματος με λεωφόρο Σχιστού) και παρά το ότι η οριστική μελέτη έγινε γρήγορα δεν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες δημοπράτησης του πρώτου τμήματος έργου. Το πρωτόκολλο συνεργασίας δεν προχωρεί και σήμερα ικανοποιητικά, καθώς από τα 645 εκατομμύρια που έπρεπε να πάρει το Πέραμα, το 1995 και 1996 έχει πάρει μόνο 90 εκατομμύρια. Ενώ στη συμφωνία για την επαναλειτουργία της ΔΕΗ, ο Γ. Πατσιλινάκος είπε ότι ο Δήμος Περάματος τουλάχιστον αγνοήθηκε!

Ο δήμαρχος έκανε μια αναφορά στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα το Πέραμα, τονίζοντας ότι η ανεργία έχει φτάσει το 25% του ενεργού πληθυσμού της πόλης και το 35% των νέων. Η ναυπηγοεπισκευή σβήνει και οι μικρομεσαίοι μένουν χωρίς ενίσχυση και χρηματοδότηση.

Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν πρόκειται να πάρει μέρος στην προεκλογική συγκέντρωση του υπουργού στη Νίκαια (σ.σ. έγινε χτες το βράδυ) και τόνισε ότι δημοτική αρχή και πολίτες θα συνεχίσουν, σύμφωνα και με την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τους αγώνες για να αναβαθμιστεί το Πέραμα. Η σύμβουλος του υπουργού Κ. Λαλιώτη,Μ. Μαντουβάλου, που παραβρέθηκε στη συνέντευξη, ισχυρίστηκε ότι δεν πρόκειται για προεκλογική εκστρατεία, αλλά για απολογισμό του έργου του υπουργού. Προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, είπε ότι είναι δύσκολο τα έργα να γίνονται τόσο γρήγορα όσο εξαγγέλλονται. Παρόλο που οι εξαγγελίες έχουν γίνει εδώ και δύο χρόνια και πολλές από αυτές, όχι δεν έχουν ολοκληρωθεί, αλλά δεν έχουν ξεκινήσει καν!

Κορόιδεψε και την Κοκκινιά

Η πρώην δήμαρχος Νίκαιας και δημοτικός σύμβουλος Β. Νικολαϊδου δήλωσε σχετικά με την όλη μεθόδευση: "Ο "απολογισμός" του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ εντάσσεται μέσα στην προεκλογική του καμπάνια και αυτό είναι που καταγγέλλουμε, διότι είναι σίγουρο ότι δεν πάει σε καμία άλλη περιοχή, αλλά εδώ, όπου κατεβαίνει υποψήφιος. Με τα χρήματα του υπουργείου, θα έρθει να απολογηθεί, σε τι; Από τη στιγμή που υπάρχει, όχι απλά κενό, αλλά δεν έχει ξεκινήσει σχεδόν τίποτα από τις περσινές του εξαγγελίες που έγιναν το Μάη του 1995 στη Νίκαια. Εκεί ο υπουργός είχε εξαγγείλει για τη Νίκαια 2,5 δισεκατομμύρια. Την ίδια χρονιά, υπέγραψε πρωτόκολλο συνεργασίας με όλους τους δήμους και τα λεφτά για τη Νίκαια έγιναν 1,2 δισεκατομμύρια. Τελικά, στην πράξη, αυτά που πήρε η Νίκαια είναι μόνο 100 εκατομμύρια.

Πρόκληση

Η Ελένη Παπαδοπούλου, επικεφαλής της "Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας" στο Κερατσίνι, δήλωσε σχετικά με την προεκλογική εκστρατεία του Κ. Λαλιώτη: "Θα πρέπει να πούμε ότι η συγκέντρωση μαζί με το νομάρχη και, υποτίθεται, με τους δημάρχους της Β Πειραιά δεν είναι ο απολογισμός ενός έργου υπουργού, αλλά η προεκλογική συγκέντρωση ενός υποψήφιου βουλευτή. Εμείς καταγγέλλουμε τη φιέστα αυτή και τον καταγγέλλουμε και ως πρωτεργάτη μαζί με το δήμαρχο που συμφώνησαν για την επαναλειτουργία της ΔΕΗ. θεωρούμε ότι προκαλεί το λαό της Β Πειραιά με ένα τέτοιο ξεκίνημα του προεκλογικού του αγώνα και εμείς θα πρέπει να απαντήσουμε με το δικό μας όπλο και αυτή είναι η ψήφος μας, στις 22 Σεπτέμβρη".

Ο πρώην δήμαρχος Κορυδαλλού Ν. Θεμελής τόνισε με τη σειρά του ότι αυτό που γίνεται είναι μια συγκεκριμένη μεθόδευση που δεν έχει αντίκρισμα στην πραγματικότητα. "Εχουμε τεράστια ψαλίδα - συνέχισε ο Ν. Θεμελής - ανάμεσα στις εξαγγελίες και αυτά που τελικά πραγματοποιούνται".

Γ. Δ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ