Πέμπτη 29 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Σαν σήμερα, στις 29 Αυγούστου 1944, σε ένα υπόγειο μαγαζί - στην πλατεία Μάγκου, οδός Κολοκοτρώνη στο Κουκάκι - που το 'χανε κάνει "στέκι" τους τα ηρωικά νιάτα της ΕΠΟΝ, βρίσκονταν οχτώ νέα παιδιά. Παίρνανε αποφάσεις για τη δράση τους ύστερα από τα προηγούμενα μπλόκα και εκτελέσεις στις γύρω περιοχές Δουργούτι, Καλλιθέα, Σφαγεία, Πετράλωνα.

Προτού τελειώσουν τη σύσκεψη, κυκλώθηκαν από τσολιάδες και Γερμανούς. Είχαν προδοθεί και πιάστηκαν. Δυο κατάφεραν να ξεφύγουν και γλίτωσαν. Οι έξι (5 αγόρια και η ΞΑΝΘΟΥΛΑ) μεταφέρθηκαν στη γέφυρα του Ιλισού. Εκεί κατέβασαν στο ποτάμι τα πέντε παλικάρια και τους ζήτησαν να προδώσουν, για να τους χαρίσουν τη ζωή. Τα παιδιά αρνήθηκαν και φωνάζοντας "Ζήτω η λευτεριά" εκτελέστηκαν.

Η Ξανθούλα αρνήθηκε να κατεβεί στο ποτάμι. Στάθηκε στο χείλος του γκρεμού και φώναξε: "Εδώ να με εκτελέσετε, να βλέπει ο κόσμος τα εγκλήματά σας". Της είπαν "περπάτα". Μόλις έκανε ένα βήμα, αυτό ήταν και το τελευταίο της.

Τα ηρωικά αυτά παιδιά, που έδωσαν τη ζωή τους για τη λευτεριά της πατρίδας μας, ήταν: ΚΟΥΛΑ ΑΓΓΕΛΗ (Ξανθούλα) 24 χρόνων, ΜΑΡΚΟΣ ΓΑΒΑΛΑΣ (υπάλληλος στην Τράπεζα Ελλάδας), ΚΩΣΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ (Πέτρος), φοιτητής, 22 χρόνων (φωτογραφία), ΤΑΣΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (φωτογραφία), ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΠΟΤΑΣ, μαθητής, ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (υπαξιωματικός, πολεμιστής του αλβανικού μετώπου).

Ας είναι αθάνατοι. Αιώνια η μνήμη τους. Στη μνήμη του ΚΩΣΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ (Πέτρου) και των συντρόφων του, τα αδέρφια του Γιάννης και Σοφία προσφέρουν για την εκλογική μάχη του ΚΚΕ 50.000 δρχ.

***


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ