Κυριακή 1 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΣΟΚ
Εφοδος στο μέλλον για χειρότερες μέρες

Στο "Εθνος" της Δευτέρας 26/8 δημοσιεύτηκε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών. Ο αναγνώστης είχε την ευκαιρία να μάθει πολλές αλήθειες, που έως τότε αγνοούσε και θα ήταν πραγματικά κρίμα αν, οι αποφεύγοντες την καλή εφημερίδα, φίλοι του "Ρ" δεν είχαν τη δυνατότητα να γνωριστούν με τις βασικές θέσεις της συνομιλίας του υπουργού με τον κ. Χατζηνικολάου.

Οπως τόνισε ο Αλ. Παπαδόπουλος, στόχος της κυβερνητικής πολιτικής είναι να πάψει η χώρα μας να είναι Βαλκάνια μπαίνοντας στη "σύγχρονη εποχή", όπως αποκάλεσε το μονόδρομο, για τους ευρωτραφείς, ενσωμάτωσης στην ΕΕ. Στην πορεία αυτή θα απαιτηθούν κάποιες "ρήξεις", που δεν πρέπει να φανταζόμαστε πως θα έχουν αντιδημοκρατικό χαρακτήρα, μάλιστα θα τις υποστηρίζει και θα τις ζητάει ο λαός, που όμως, όπως λέγεται σε άλλο σημείο, αγνοεί, στην πλειοψηφία του, το πρόγραμμα "σύγκλισης" και, βεβαίως, δεν πρέπει να αναμένει καλύτερες μέρες.

Ο λαός αυτός, οι νεοέλληνες κατά τον υπουργό, παρουσιάζει και μια παράδοξη ιδιομορφία: διαιρείται σε δυο τμήματα από τα οποία το μικρότερο, το 20%, ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ το μεγαλύτερο, 80%, ζει πολύ καλύτερα και με μεγαλύτερη ευμάρεια από τις ίδιες τις δυνατότητες που έχει να παράγει. Εδώ η συνέντευξη παρουσιάζει ιδιαίτερη διδακτική αξία μιας και μας αποκαλύπτεται το φαινόμενο της κοινωνίας των 4/5. Κορυφώνοντας τις σκέψεις του, τονίζει ότι: θα πρέπει όλοι οι νεοέλληνες, αυτοί που καταναλώνουν κατά τρόπο χυδαίο και προκλητικό, να αντιληφθούν ότι έχουν και υποχρεώσεις απέναντι στο κράτος. Παράλληλα προτρέπει να μην ανεχόμαστε, σαν πολιτισμένη κοινωνία, το άθλιο καθεστώς φοροδιαφυγής, το οποίο λειτουργεί σε βάρος των ασθενέστερων τάξεων. Σε αντίθετη περίπτωση η κυβέρνηση δε θα είναι άξια να αποκαλείται σοσιαλιστική.

Θα ήταν άσκοπο να σχολιάσουμε τις προσωπικές αναζητήσεις και πολιτικές απόψεις του κ. Παπαδόπουλου, όπως αυτές εκφράστηκαν στα πιο πάνω και σε άλλα σημεία της συνέντευξης. Οταν όμως αυτές γίνονται επίσημη πολιτική, που για την πατρότητα και τη δυνατότητα υλοποίησής της μάχονται τα κόμματα του δικομματισμού και ανέχονται οι μικροί συνοδοιπόροι του Μάαστριχτ, μετατρέπονται σε κίνδυνο για το λαό και τις κατακτήσεις του. Η σύμπνοια αυτών των κομμάτων, με δεδομένο το συσχετισμό στο λαϊκό κίνημα, είναι η βασική αιτία που ο κυνισμός εμφανίζεται σαν ειλικρίνεια, που η αγοραία καταναλωτική χυδαιότητα των ιδιοκτητών του πλούτου εμφανίζεται, με αναμφίβολα εκλεπτυσμένη προκλητική χυδαιότητα, σαν χαρακτηριστικό πλατειών λαϊκών μαζών.

Η κοινωνία μας, πράγματι, είναι διαιρεμένη, όπως και κάθε έθνος στον καπιταλισμό. Η διαίρεση όμως αυτή είναι βαθιά ταξική και τοποθετεί από τη μια την ολιγαρχία, που, ενώ παρατηρεί με απέχθεια τους νεοέλληνες, προφανώς ενθουσιάζεται από το κλέος της δουλοκτησίας, τότε που οι Ελληνες δεν είχαν προσδιορισμό, και από την άλλη τις πλατιές λαϊκές μάζες των εργαζομένων, συνταξιούχων, μικρομεσαίων, που έχουν και αυτοί δικαίωμα στα βαλκανικά τους οράματα της πραγματικής σύγχρονης εποχής. Οι Βαλκάνιοι αυτοί νεοέλληνες συνεισφέρουν, κατά την τελευταία πενταετία, το 58,9% των εσόδων του κράτους από φορολογία εισοδήματος, ενώ υφίστανται το χειρότερο στην ΕΕ καθεστώς έμμεσης φορολογίας (τα 2/3 των φορολογικών εσόδων προέρχονται από τους έμμεσους φόρους). Κατά την περίοδο 1990 - 1994 το μέσο μεικτό κέρδος, που απομυζούσαν ετήσια οι βιομηχανικές ΑΕ από κάθε εργαζόμενο ήταν αντίστοιχα (σε εκατ. δρχ): 3,3, 4,1, 5,0, 5,8, 6,4 παρουσιάζοντας αύξηση μεγαλύτερη από τον πληθωρισμό, με παράλληλη μείωση της απασχόλησης (ICAP 1996, επεξεργασία στοιχείων). Οσο για τα ποσοστά των "πενομένων", αμφιβάλλουμε βάσιμα εάν τα τετραμελή νοικοκυριά της χώρας μας, που έχουν εισόδημα κάτω από 500.000 δρχ. το μήνα (έρευνα "Eurostat", εφημ. "Ημερησία") περιορίζονται στο 20% του πληθυσμού.

Σχετικά με το τι μέτρα στηρίζει ή προτίθεται στο μέλλον να στηρίξει ο λαός, δε θα χρειαστεί να πάμε μακριά. Η τρίχρονη εμπειρία δείχνει ότι, όπου η έλλειψη πληροφόρησης και η καλλιεργούμενη απάθεια δεν κατάφεραν να καθηλώσουν τμήματα του λαϊκού κινήματος, αναλάμβανε το εμπόριο των ελπίδων για μια θέση απασχόλησης (όταν αυτό δεν αρκούσε), παρενέβαιναν οι "σοσιαλιστικές" δυνάμεις καταστολής - άπειρα τα παραδείγματα απείρου κάλλους της τελευταίας τριετίας με τις "τριβές" πενομένων συνταξιούχων και εργατοϋπαλλήλων με τις διμοιρίες των ΜΑΤ (που, σημειωτέον, το ΠΑΣΟΚ θα διέλυε).

Ο υπουργός, διαχέοντας την ευθύνη για τα καυτά προβλήματα που απασχολούν τη χώρα στην πλειοψηφία του λαού, προσπαθεί να απαλλάξει τους πραγματικούς υπαίτιους, που δεν είναι άλλοι από την ολιγαρχία και τις γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις της. Γνωρίζει καλά, όπως και οι προκάτοχοί του, ποιοι και πώς φοροδιαφεύγουν, φοροκλέπτουν και καταθέτουν τεράστια ποσά στις ελβετικές τράπεζες, ποιοι και πώς "διαλύουν" το κράτος, που επιμένει να λειτουργεί ρολόι και τις παραμονές εκλογών, ποιοι ευθύνονται για την παραγωγική υποβάθμιση της χώρας μας. Εάν όμως έκανε πραγματικά κάτι γι' αυτά, η κυβέρνηση που θα συμμετείχε σίγουρα θα άξιζε να αποκαλείται σοσιαλιστική και οπωσδήποτε δε θα ήταν του ΠΑΣΟΚ. Αντ' αυτού επιμένει να βαφτίζει, "έστω και με κάποια υπερβολή" τη λεγόμενη σύγκλιση "νέα μεγάλη ιδέα", να αρνείται τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Οι επερχόμενες εκλογές μπορούν να αποτελέσουν σημείο εκκίνησης μιας αντεπίθεσης του λαϊκού κινήματος. Σημαντικότερη προϋπόθεση της εκκίνησης αυτής είναι η αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ.

Γ. ΜΑΓΓΑΝΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ