Κυριακή 1 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΘΕΡΙΝΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ
Σε ελεύθερη πτώση ο τζίρος

Το συνδικαλιστικό κίνημα των επαγγελματιών βιοτεχνών και εμπόρων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη συνέχιση της δραματικής κατάστασης που επικρατεί στην αγορά και η οποία απειλεί με αφανισμό 300.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέχρι το τέλος της δεκαετίας

Σε δραματική κατάσταση βρίσκει τον εμπορικό κόσμο η επίσημη λήξη των φετινών καλοκαιρινών εκπτώσεων, καθώς ο τζίρος σημείωσε πτώση 30% - 40% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Τα αποτελέσματα της μακρόχρονης πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας άφησαν ανάγλυφα τα σημάδια τους και φέτος, αφού τα εισοδήματα των εργαζομένων δε στάθηκαν ικανά να αναθερμάνουν έστω και προσωρινά, όπως, ίσως θα ήλπιζε ο εμπορικός κόσμος, το παγωμένο κλίμα που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στην αγορά. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι φέτος εξάντλησαν όλα τα προβλεπόμενα από τη σχετική νομοθεσία περιθώρια, πραγματοποιώντας εκπτώσεις δύο ολόκληρους μήνες, ενώ όλα δείχνουν ότι τα επώνυμα καταστήματα είναι διατεθειμένα να συνεχίσουν με την μορφή προσφορών τις εκπτώσεις σε βάρος των μικρών καταστημάτων και του θεσμού των εκπτώσεων που όπως καταγγέλλουν οι έμποροι έχει φτάσει σε επίπεδα εκφυλισμού.

Η εικόνα που παρουσίαζε κατά τη διάρκεια και των δύο μηνών που κράτησαν οι εκπτώσεις, παρά τα μεγάλα ποσοστά εκπτώσεων που φιγουράριζαν στις βιτρίνες των καταστημάτων και έφταναν μέχρι 60%, δε διέφερε από εκείνη όλου του προηγούμενου διαστήματος. "Με εξαίρεση τις πρώτες δέκα μέρες, όλο το υπόλοιπο διάστημα ήταν μια από τα ίδια", είπε στο "Ρ" ο Μ. Δεβετζής, ιδιοκτήτης καταστήματος ρούχων στο κέντρο της Αθήνας. Ενώ, η Μ. Παρασκευοπούλου που διατηρεί κατάστημα υποδημάτων, τόνισε ότι "δεν περιμέναμε και πολλά πράγματα. Η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο, αφού ο κόσμος ό,τι εκπτώσεις και να κάνουμε δε συγκινείται πια. Βρισκόμαστε στα πρόθυρα χρεοκοπίας".

Οπως δήλωσε στο "Ρ" ο Ν. Ρούσσος,μέλος του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας, "υπήρχε το κενό μεταξύ της κατανάλωσης και της προσφοράς. Ο κόσμος, το καταναλωτικό κοινό, δεν μπορεί να αγοράσει τα καταναλωτικά αγαθά". Ο ίδιος τονίζει ότι η "Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων" είχε συστήσει επιφυλακτικότητα ως προς τα αποτελέσματα και εξαιτίας της μεγάλης διάρκειας των εκπτώσεων, κατά παράβαση του εικοσαημέρου που ήταν πιο καλό. "Διαπιστώθηκε για μια ακόμα φορά", τονίζει ο ίδιος, "ότι η αγορά είναι νεκρή, ο προϋπολογισμός των εργαζομένων και των συνταξιούχων που είναι οι κύριοι πελάτες μας, είναι τόσο επιβαρημένος για τις δυνατότητες αντιμετώπισης των βασικών εξόδων κάθε οικογένειας που τα καταναλωτικά είδη είναι πολυτέλεια. Και δυστυχώς μας περιμένουν χειρότερες μέρες".

Το συνδικαλιστικό κίνημα των επαγγελματιών βιοτεχνών και εμπόρων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη συνέχιση της δραματικής κατάστασης που επικρατεί στην αγορά και η οποία απειλεί με αφανισμό 300.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Κατάσταση την οποία έχουν δημιουργήσει οι κυβερνητικές πολιτικές ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και οι μόνες εγγυήσεις που μπορούν να δώσουν είναι ότι θα συνεχίσουν να τις εφαρμόζουν και μετά τις εκλογές, όποιο από τα δύο κόμματα αναδειχτεί στην κυβερνητική εξουσία ξεχνώντας την επομένη κιόλας των εκλογών τα κάλπικα προεκλογικά κροκοδείλια δάκρυά τους για τις ΜΜΕ.

Μελίνα ΖΙΑΓΚΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ