Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
Κριτήριο η πολιτική

Είναι ψευτοδίλημμα το αν πρέπει να δοθεί ψήφος σε μικρό η μεγάλο κόμμα. Το βασικό κριτήριο είναι ποια πολιτική πρεσβεύει το κάθε κόμμα. Οσοι θέλουν να αντισταθούν καλούνται να υπερψηφίσουν το ΚΚΕ. Σχετική η ερωταπάντηση στη χτεσινή συνέντευξη:

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ ("ΕΘΝΟΣ"): Είπατε και ξεκαθαρίσατε στην προεκλογική σας περίοδο ότι δεν υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας με ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα. Βέβαια, όπως είπε και ο Χαρίλαος Φλωράκης στη Θεσσαλία, κατά την πρόσφατη περιοδεία του, ακυβερνησία δεν πρόκειται να υπάρξει.

Τόνισε όμως ο επίτιμος Πρόεδρος του Κόμματός σας, ότι ίσως αν μπουν όλα τα μικρά κόμματα στη Βουλή - έτσι μεταδίδουν οι ανταποκριτές, εγώ δεν το άκουσα - ίσως δε θα υπάρξει αυτοδυναμία και αυτό θα είναι ένα πλήγμα στη δικομματισμό. Προεκλογικά βλέπουμε ότι εστιάζετε βέβαια τα πυρά σας στον δικομματισμό, στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο καθημερινά δεν αφήνετε εκτός πυρών και τα μικρότερα κόμματα. Θα θέλαμε κατ' αρχήν να μας ξεκαθαρίσετε, θέλει το ΚΚΕ να μπουν τα μικρότερα κόμματα στη Βουλή;

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Πολλά ανακατέψατε. Κατ' αρχήν τι είπε ο Χαρίλαος Φλωράκης; Ο Χαρίλαος Φλωράκης είπε κάτι πάρα πολύ σωστό, που είναι και η θέση του Κόμματός μας. Μετά τις εκλογές θα υπάρχει μία κυβέρνηση. Το θέμα είναι ποια θέση θα έχει ο λαός και εγώ θα πω ακόμα, ποια θα είναι η δύναμη του ΚΚΕ για να βάλει φρένο σ' αυτή την κατάσταση, μαζί με το λαό.

Είπε ο Χαρίλαος Φλωράκης ότι αν υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας στην αρχή τα πράγματα θα είναι δύσκολα, διότι - και είναι σωστό αυτό - ο λαός θα έχει κλίμα ευφορίας. Θα λέει: "Α, δεν έχουμε ένα κόμμα, έχει και μικρότερα που το ελέγχουν". Είπε όμως πολύ χαρακτηριστικά ότι στην πορεία, οι τσόντες - όπως είπε - του δικομματισμού, θα ξεσκεπαστούν και τότε ο λαός θα δει που πρέπει μαζικά να δίνει την ελπίδα του.

Δεύτερο ζήτημα. Θα το πω για άλλη μια φορά. Η ψήφος πρέπει να είναι πολιτική, με πολιτικά κριτήρια. Τι συμφέρει το λαό. Διότι δεν μπορεί π.χ. να δημιουργείται ένα κλίμα σήμερα στον κόσμο, ότι πρέπει να ποντάρεις στο άλογο που θα 'ρθει πρώτο, να είσαι με τους κερδισμένους.

Ακούω πάρα πολλές συζητήσεις που λένε ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ, για να δει ο κόσμος πού θα γύρει στο τέλος. Είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Ετσι θα μετρηθεί; Δηλαδή τι έχεις να κερδίσεις ψηφίζοντας ΝΔ και με ΠΑΣΟΚ θα χάσεις; Ιππόδρομος είναι οι εκλογές;

Και ένα ακόμα ζήτημα: Κριτήριο δεν πρέπει να είναι μεγάλο ή μικρό κόμμα. Κριτήριο πρέπει να είναι τι πολιτική έχει το κάθε κόμμα. Και εμείς αυτή τη στιγμή λέμε το εξής: Οσοι συμφωνούν ότι χρειάζεται αντίσταση και αντεπίθεση για να προστατεύσουμε την παραγωγική βάση της χώρας, για να μην αποφασίζουν οι Βρυξέλλες τι θα κάνει η Ελλάδα, για να μην έχουμε προσαρμογές που γεμίζουν τις τσέπες της πλουτοκρατίας της χώρας μας, όσοι συμφωνούν με την αντίσταση, με τη στοιχειώδη αντίσταση, πρέπει να ρίξουν ψήφο στο ΚΚΕ.

Διότι εμείς δεν παλεύουμε μόνο την ανεργία, αλλά παλεύουμε τις αιτίες που γεννάει την ανεργία. 185 χιλιάδες θέσεις εργασίας εξάγγειλε ο κ. Σημίτης. Ξέχασε να πει ότι θα έχουμε 300 χιλιάδες νέους ανέργους και οι 185 χιλιάδες, που εγώ αμφιβάλλω ότι ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αλλά ας του χαρίσω κι αυτό, θα είναι εξαμηνίτες, τριμηνίτες, πενταμηνίτες. Δεν τα λέει αυτά. Λέει θέσεις εργασίας. Οτι θα είναι όμως εποχιακές και μηνιαίες αυτό το ξεχνάει.

Η ψήφος πρέπει να είναι πολιτική και εμείς παλεύουμε να αυξηθεί το ΚΚΕ. Από εκεί και πέρα ο λαός καθορίζει τους συσχετισμούς και παίρνει και την ευθύνη του τι εννοεί κερδίζω και χάνω στις εκλογές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ