Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
Το ολοκαύτωμα των Παλαιών Σφαγείων

Εκλεισαν 52 χρόνια από τη φοβερή εκείνη Δευτέρα του Αυγούστου του 1944, που, πριν ακόμα καλά καλά χαράξει, ορδές Γερμανών κατακτητών, σε συνεργασία με ταγματασφαλίτες, κύκλωσαν την περιοχή από Πετράλωνα, Πάνω και Κάτω Σφαγεία και ολόκληρο το Δήμο Καλλιθέας και συγκέντρωσαν στο Γήπεδο της ΑΕΚ στην Καλλιθέα όλους τους άντρες από 14 έως 65 χρόνων.

Και ο μακάβριος απολογισμός των νεκρών την αποφράδα αυτή μέρα ήταν: 30 νεκροί ΕΠΟΝίτες και ΕΑΜίτες,όλοι νέα παιδιά από 14 έως 25 χρόνων.

Και όμως, παρόλο τον τρόμο και τη συμφορά, η Αντίσταση δεν υποτάχτηκε. Το ίδιο βράδυ της καταστροφής, από το Λόφο Κοίλης Πετραλώνων ακούστηκε το θρυλικό "χωνί", που φώναζε και εμψύχωνε το λαό για την ώρα της λευτεριάς που πλησίαζε.

Την επέτειο αυτή του ολοκαυτώματος της συνοικίας τους τίμησαν, με εκδήλωση που διοργάνωσαν, την ημέρα της επετείου Κυριακή 28 Αυγούστου 1996, το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Πετραλώνων - Θησείου - Πάνω Σφαγείων και ο προσφυγικός Σύλλογος η "ΕΛΠΙΔΑ",στην πλατεία Ελπίδας των Ανω Παλαιών Σφαγείων.

Παρευρέθηκαν αντιπροσωπείες κομμάτων, της ΠΕΑΕΑ από τα Κεντρικά Γραφεία και τα Παραρτήματα Αττικής, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής "Φοίνικας", Θ. Ζαφειρόπουλος,καθώς και οι αντιδήμαρχοι Ταύρου, Ηλιούπολης, Καλλιθέας. Επίσης εκπρόσωποι της ΚΝΕ, Επιτροπών Ειρήνης, μαζικών και συνδικαλιστικών φορέων, συγγενείς των θυμάτων και πλήθος κόσμου.

Στην εκδήλωση έδωσαν το "παρών" τους και οι υποψήφιοι των εκλογών της 22ας Σεπτέμβρη του ΚΚΕ Στέλιος Λάμπρου (Α Αθηνών) και Αριστείδης Αβραμίδης (Β Αθηνών).

Την κεντρική ομιλία έκανε ο πρόεδρος του παραρτήματος ΠΕΑΕΑ Πετραλώνων Σταύρος Ψωμιάδης,αναφερόμενος στο χρονικό του ματωμένου Αυγούστου του '44 και στη θυσία των ηρωικών νεολαίων πατριωτών, που έδωσαν τα νιάτα τους για τη λευτεριά της πατρίδας, καθώς και στον ηγετικό ρόλο του ΚΚΕ στο εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα του λαού ενάντια στον κατακτητή. Επίσης τόνισε στην ομιλία του τον άθλιο ρόλο των Αγγλοαμερικανών και των ντόπιων λακέδων που οδήγησε τελικά στον εμφύλιο.

Στο μνημείο των πεσόντων κατατέθηκαν στεφάνια και οι παρευρισκόμενοι έψαλλαν το Πένθιμο Εμβατήριο και τον Εθνικό Υμνο. Επίσης μάζεψαν χρήματα για την ενίσχυση του εκλογικού αγώνα του ΚΚΕ.

Τέλος η ωραία και επιβλητική αυτή εκδήλωση έκλεισε με Χορευτικό Συγκρότημα του Ποντιακού Συλλόγου Καλλιθέας, που ενθουσίασε τον κόσμο με την άψογη εμφάνισή του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ