Κυριακή 8 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Τραγική η κατάσταση εφιαλτική η προοπτική

Στις 500.000 έχει εκτιναχτεί ο αριθμός των "επίσημα" ανέργων, παρά το "θαύμα" Σημίτη που, ...ως νέος Ιησούς εν Κανά, εμφάνισε 150.000 νέες θέσεις εργασίας κατά την τελευταία τριετία του ΠΑΣΟΚ! Αν, κοντά στο μισό εκατομμύριο ανέργους, υπολογίσουμε άλλους τόσους εργαζόμενους σε καθεστώς πρόσκαιρης ή μερικής απασχόλησης, καθώς και 500.000 αλλοδαπούς, τότε έχουμε μπροστά μας έναν τεράστιο "στρατό" οικονομικά εξαθλιωμένων, που δε χορταίνουν με "θαύματα".

Αλλά, καθώς όλα δείχνουν, τις χειρότερες μέρες δεν τις έχουμε ζήσει ακόμα. Πρόσφατη έκθεση, που συντάχθηκε για λογαριασμό του Ευρωκοινοβουλίου και που είχε ως αντικείμενο τις επιπτώσεις του Μάαστριχτ στις οικονομίες των κρατών - μελών, κάνει για τη χώρα μας την εξής εφιαλτική πρόβλεψη:

Για να επιτύχει η Ελλάδα το 1999 τους όρους της Συνθήκης, πρέπει μέχρι τότε να προστεθούν 300.000 νέοι άνεργοι στον υπάρχοντα σήμερα αριθμό! Δηλαδή, "πρέπει" η ανεργία να εκτιναχτεί στο 18%!

Τι έκαναν όλα αυτά τα χρόνια για το υπ' αριθμόν ΕΝΑ εκρηκτικό πρόβλημα της κοινωνίας μας ή για τη "χειρότερη μορφή κοινωνικής αδικίας" - όπως χαρακτήριζε την ανεργία ο Α. Παπανδρέου - οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ; Τα στοιχεία μιλάνε μόνα τους: Από το 4% το 1981 περάσαμε στο 7,18% το 1990, για να ξεπεράσουμε το 9,5% το 1993 και να πάμε στο 10,4% στις αρχές του 1996. Οι άνεργοι νέοι αποτελούν το 45% των ανέργων και οι άνεργες γυναίκες το 58,7%. Οι απόφοιτοι της τριτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καταγράφονται άνεργοι κατά 65%. Και το χειρότερο ίσως απ' όλα: Οι μακρόχρονα άνεργοι, δηλαδή αυτοί που ξεπερνάνε τον ένα χρόνο στην ανεργία, έχουν φτάσει στο 52% των ανέργων, ενώ ο μέσος κοινοτικός όρος είναι 49%!

Τι έκαναν για την προστασία των ανέργων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ; Το ...ενδιαφέρον τους καταγράφεται εντελώς παραστατικά στο ύψος του επιδόματος ανεργίας. Με μοναδική εξαίρεση το 1989 - οπότε έφτασε στο 66,6% του βασικού ημερομίσθιου του ανειδίκευτου εργάτη - το επίδομα του ανέργου κινείται σε εξευτελιστικά επίπεδα. Σήμερα μόλις που φτάνει στις 2.578 δρχ., δηλαδή στο 46,6% του κατώτατου ημερομισθίου!

Αλλά και αυτά ακόμα τα ψίχουλα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φρόντισε, με τον τελευταίο νόμο για την ...ανεργία, να τα μετατρέψει σε "μερίδια εργασίας" σε πριμοδότηση των εργοδοτών, σαν κίνητρο - λέει - για να κάνουν προσλήψεις! Στον ίδιο νόμο, με τη "φιλοσοφία" του οποίου ευθυγραμμίζεται η ΝΔ, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κατέγραψε με τον πιο χειροπιαστό τρόπο τους γενικότερους προσανατολισμούς της στο μέτωπο της απασχόλησης. Προσανατολισμούς πλήρως ευθυγραμμισμένους με τις επιταγές της "Λευκής Βίβλου", όπως ευθέως ομολόγησε σε άρθρο του στον "Οικονομικό Ταχυδρόμο" ο μέχρι πρότινος διοικητής και νυν υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, Ρ. Σπυρόπουλος. Το νόμο χειροκρότησε ο ΣΕΒ, ο οποίος, πατώντας πάνω στα ήδη κεκτημένα, ζητά - πάντα στο όνομα της αντιμετώπισης ...της ανεργίας των νέων: Απαλλαγή από τις εισφορές της κοινωνικής ασφάλισης για δυο έτη! Πρακτική εξάσκηση των νέων σε επιχειρήσεις με ελάχιστη αμοιβή! Θέσπιση ειδικής σύμβασης περιορισμένου χρόνου εργασίας - κατάρτισης. Ενίσχυση επιδότησης της απασχόλησής τους! Να σημειώσουμε ότι ήδη όλα τα πιο πάνω αιτήματα του ΣΕΒ βρίσκονται σε πορεία δικαίωσης, ιδιαίτερα μετά τις προεκλογικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού την περασμένη Τετάρτη στο Ζάππειο. Ο ΣΕΒ ζητά επίσης την επέκταση ανάλογων μέτρων - δηλαδή μέτρων που θα μειώνουν το έμμεσο, αλλά και το άμεσο μισθολογικό κόστος - για την ...απασχόληση ηλικιωμένων,καθώς και για την απασχόληση στις αποβιομηχανοποιημένες περιοχές!

Μ' άλλα λόγια, με όχημα την ανεργία, επιχειρούν την πλήρη αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, τη μετατροπή του άνεργου σε ζήτουλα των "μεριδίων εργασίας" και - στην καλύτερη περίπτωση - περιστασιακά εργαζόμενο δεύτερης κατηγορίας.

Στον αντίποδα αυτών των απάνθρωπων σχεδιασμών, κινούνται οι προτάσεις των κομμουνιστών και του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Τόσο για την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος με την εφαρμογή μιας ριζικά άλλης πολιτικής, όσο και για τη λήψη άμεσων μέτρων αντιμετώπισης της λαίλαπας. Οπως π. χ. το 35ωρο χωρίς μείωση των αποδοχών,η γενικευμένη εφαρμογή του οποίου μπορεί να αποδώσει γύρω στις 330.000 νέες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ. Οπως επίσης η ανακούφιση των ανέργων με την αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 80% του βασικού ημερομισθίου και τη χρονική του επέκταση για όσο διάστημα ο άνεργος δε βρίσκει δουλιά.

Μαίρη ΕΥΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ