Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΣΟΦΙΑ ΤΕΜΕΚΕΝΙΔΟΥ

Εκπαιδευτικός, δημοτική σύμβουλος Καλαμαριάς, υποψήφια στην Α' Περιφέρεια Θεσσαλονίκης

1. Η πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και η πολιτική που απορρέει από το στόχο αυτό δεν αφήνει στο απυρόβλητο τις κατακτήσεις που με αγώνες πέτυχαν οι γυναίκες στη χώρα μας. Αλλωστε η πολιτική σήμερα απέναντι στις εργαζόμενες γυναίκες ακολουθεί πιστά τις αναδιαρθρώσεις και τις αναπροσαρμογές που επιβάλλονται από την ΕΕ. Ετσι το εισόδημα των γυναικών πλήττεται σημαντικά, όπως και ολοκλήρου του λαού. Οι αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση, η υποβάθμιση της δημόσιας υγείας και παιδείας πλήττουν ασφαλώς και τις γυναίκες. Σ' αυτές άλλωστε εφαρμόστηκαν πρώτα πρώτα οι επιταγές της "Λευκής Βίβλου" με τις ευέλικτες μορφές εργασίας, τη μερική απασχόληση και γενικά με την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Η ανεργία είναι ένα από τα μεγάλα προβλήματα των γυναικών σήμερα. Με την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων το πρόβλημα θα ενταθεί ακόμα περισσότερο. Ακόμα, η συρρίκνωση του κράτους πρόνοιας έφερε απαράδεκτη κατάσταση στην ίδρυση και λειτουργία βρεφικών και παιδικών σταθμών. Η μητρότητα δεν προστατεύεται και γενικά δεν μπορούμε να μιλάμε σήμερα για ισότιμη συμμετοχή στην πολιτική και κοινωνική ζωή.

2. Επιβάλλεται, νομίζω, οι γυναίκες σ' αυτές τις εκλογές να ψηφίσουν ΚΚΕ. Οι γυναίκες είναι αυτές που δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις στη δουλιά, στο σπίτι, στην κοινωνία. Και το μόνο κόμμα που στηρίζει τους αγώνες των γυναικών ουσιαστικά είναι το ΚΚΕ. Δεν είναι το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, η ΠΟΛ. ΑΝ. και ο ΣΥΝ, που ψήφισαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Ολοι αυτοί που επικαλούνται τη "Λευκή Βίβλο" για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ανεργίας των γυναικών, είναι οι ίδιοι που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εξωθούν τις γυναίκες να ξαναγυρίσουν στον παραδοσιακό ρόλο της μητέρας και νοικοκυράς. Είναι αυτοί που κρατούν με τους νόμους τους τη γυναίκα ως φτηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό. Ποιος αντιπαλεύει όλες αυτές τις συνθήκες; Ποιος αγωνίζεται για ισοτιμία στη δουλιά, στην παιδεία; Μόνο το ΚΚΕ. Εκεί οφείλουν και την ψήφο τους οι γυναίκες.

3. Το πρόβλημα των γυναικών δεν μπορεί να λυθεί ξεκομμένο από το συνολικό πρόβλημα του λαού. Οταν οι επιλογές με βάση τα προγράμματα "σύγκλισης" χτυπούν το εισόδημα του εργαζομένου, αυτό έχει τις ίδιες επιπτώσεις και στις γυναίκες. Οταν ανατρέπονται οι εργασιακές σχέσεις, πρώτες οι γυναίκες νιώθουν τις επιπτώσεις. Οταν συρρικνώνεται το κοινωνικό κράτος, αυτές πλήττονται πρώτες. Αρα οι προοπτικές που διαγράφονται εξαρτώνται από το συσχετισμό των δυνάμεων και από την ενίσχυση των αντιιμπεριαλιστικών αντιμονοπωλιακών θέσεων, από τους αγώνες και τη στήριξή τους από το συνδικαλιστικό και μαζικό γυναικείο κίνημα.

Η ευθύνη μας μεγάλη για το τι κόσμο θα αφήσουμε στη νέα γενιά.

Εμείς θα πρέπει να αγωνιστούμε σήμερα για να δώσουμε ένα καλύτερο μέλλον στα νέα κορίτσια που έρχονται, να ζήσουν σε μια κοινωνία που θα παρέχει εργασία, κοινωνική ασφάλιση, προστασία της μητρότητας, ισότητα ευκαιριών για μόρφωση και κοινωνική και πολιτική ανάδειξη...

4. Είμαι μέλος του ΚΚΕ και θα παλέψω με όλες τις δυνάμεις μου για την πολιτική του Κόμματός μας. Ως φιλόλογος και εκπαιδευτικός έχω αδυναμία στα θέματα παιδείας και μόρφωσης του ελληνικού λαού.

Η Σοφία Τεμεκενίδου γεννήθηκε στο χωριό Αίγειρος Κομοτηνής. Σπούδασε φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Υπηρέτησε στη δημόσια εκπαίδευση 24 χρόνια. Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών Καλαμαριάς για πολλά χρόνια. Σήμερα είναι δημοτική σύμβουλος στο Δήμο Καλαμαριάς, επικεφαλής του συνδυασμού Αγωνιστική Δημοτική Ενωτική Κίνηση Καλαμαριάς (ΑΔΕΚ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ