Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΛΙΤΣΑ ΟΥΝΤΡΙΑ - ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ

Εκπαιδευτικός, υποψήφια βουλευτίνα στο Νομό Λάρισας

1. Ενα από τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελληνίδα είναι το θέμα της ανεργίας. Υπάρχει γενικώς η αβεβαιότητα για το μέλλον της απασχόλησης, αλλά τη μεγαλύτερη ανασφάλεια τη νιώθουν οι γυναίκες γιατί, στα πλαίσια της συρρίκνωσης της παραγωγικής βάσης, αυτές πρώτες χάνουν τη δουλιά τους. Μ' αυτό το θέμα συνδέεται σε μεγάλο βαθμό η ανισότιμη θέση της γυναίκας μέσα στην κοινωνία. Ταυτόχρονα έχουν μικρότερο μισθό, άνισες ευκαιρίες ανάδειξης, ευέλικτες μορφές εργασίας, ιδιαίτερα προβλήματα στους χώρους εργασίας και μεγάλα προβλήματα υγιεινής και ασφάλειας. Συγκεκριμένα, στο νομό μας, το χτύπημα της βιομηχανίας έχει επιπτώσεις στις γυναίκες (κλωστοϋφαντουργία - ιματισμός, έτοιμο ένδυμα). Η έλλειψη παραγωγικών επενδύσεων δεν ανοίγει πόρτες και όσες γυναίκες έχουν ακόμα το "προνόμιο" να εργάζονται, βιώνουν την εκμετάλλευση ως εργαζόμενες γυναίκες.

Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στις αγρότισσες. Η συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής, ως αποτέλεσμα της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ελληνικών κυβερνήσεων και η συρρίκνωση των αγροτικών εισοδημάτων πλήττουν τις γυναίκες του χωριού, οι οποίες ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν και άλλα προβλήματα, όπως είναι η παντελής έλλειψη διασκέδασης, μόρφωσης και γενικότερα αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου και των δυνατοτήτων τους.

2. Το ΚΚΕ πάντα έδινε ιδιαίτερο βάρος στην αντιμετώπιση των γενικών αλλά και των ιδιαίτερων προβλημάτων των γυναικών. Είναι το κόμμα που ανέδειξε το ρόλο της γυναίκας στην κοινωνία και στους αγώνες του λαού μας, είναι το κόμμα που παλεύει σήμερα μαζί με τις απολυμένες των εργοστασίων, μαζί με τις εργαζόμενες, μαζί με τις αγρότισσες για τη λύση των προβλημάτων τους, είναι το κόμμα που πρεσβεύει και παλεύει υπέρ της ισότιμης θέσης της γυναίκας. Αρα, λοιπόν, ψήφος των γυναικών στο ΚΚΕ, αποτελεί όπλο στην πάλη τους. Ταυτόχρονα ενισχύοντας το ΚΚΕ οι γυναίκες επενδύουν στην ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, για μια κοινωνία της ισοτιμίας, των ίσων ευκαιριών, της προόδου. Αντίθετα, η ψήφος των γυναικών στα άλλα κόμματα θα δώσει την ευκαιρία να συνεχιστεί η ίδια πολιτική που δημιουργεί τα προβλήματα.

***

Η Λίτσα Ούντρια - Μακρυγιάννη είναι καθηγήτρια Γαλλικών. Πρόεδρος του Συλλόγου Καθηγητών Ξένων Γλωσσών και Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών, μέλος του Νομαρχιακού Γραφείου του ΚΚΕ στη Λάρισα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ