Δευτέρα 16 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΤΖΙΝΑ ΑΡΜΕΝΗ - ΜΑΝΤΖΑΡΟΥ

Γραμματέας του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, υποψήφια στο Νομό Κέρκυρας

1. Τα σημαντικότερα προβλήματα των γυναικών στο νησί μας είναι η αυξανόμενη τάση, τα τελευταία χρόνια, της ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων κοριτσιών και των μεγάλων σε ηλικία γυναικών, που έχουν το κοινωνικό δικαίωμα να βγουν στη σύνταξη, αλλά αυτό θα μείνει όνειρο. Και να γιατί:

Ενας μεγάλος αριθμός νέων κοριτσιών βγαίνουν στην παραγωγή, έχοντας και τα κατάλληλα μορφωτικά εφόδια, αλλά συναντούν τεράστιες δυσκολίες αποκατάστασής τους, διότι περιορίζεται η εργασία στο νησί στα ξενοδοχεία, στα σούπερ μάρκετ, στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες.

Στα ξενοδοχεία, όμως, αντιμετωπίζουν την κρίση του τουρισμού των τελευταίων χρόνων, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση της σεζόν από 6 - 7 μήνες που ήταν πριν σε 3 - 3,5 μήνες δουλιάς και την ανασφάλεια για το ημερομίσθιο, που σ' αυτήν συμβάλλει η μαύρη εργασία Αλβανών ανασφάλιστων.

Οι γυναίκες του κλάδου είναι τους υπόλοιπους μήνες άνεργες και παίρνουν το πενιχρό επίδομα ανεργίας των 70.000 δραχμών για πέντε μήνες.

Χρειάζονται, όμως, τουλάχιστον 4.500 μέρες εργασίας για να πάρουν σύνταξη.

Χτυπούν τον ασφαλιστικό οργανισμό ΤΑΞΥ (Ταμείο Ασφάλισης Ξενοδοχοϋπαλλήλων) που ανήκει στους ίδιους και είναι ανθηρό (έχει πενήντα δισ. πλεόνασμα και δεν επιχορηγείται από το κράτος). Πάνε να το συγχωνεύσουν με το ΙΚΑ, που έχει τα γνωστά προβλήματα (ανυπαρξία στοιχειώδους περίθαλψης, νοσοκομείων κλπ.). Χωρίς να χτυπιέται η εισφοροδιαφυγή στην Κέρκυρα, που είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα και το έχουμε καταγγείλει επανειλημμένα. Η Επιθεώρηση Εργασίας είναι ανύπαρκτη, δεν παίρνει μέτρα, ενώ οι παραβιάσεις είναι συνεχείς.

Ομως, όλα αυτά τα σκληρά μέτρα είναι συγκεκριμένη πολιτική που εφαρμόζει και θα εφαρμόσει όποιο από τα δύο κόμματα έρθει στην εξουσία στις 23 Σεπτέμβρη. Είναι συνταγές - αποφάσεις - εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των Αμερικανών και του ντόπιου κεφαλαίου με τις οδηγίες του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων.

Είναι μέτρα που θα εφαρμόσει είτε αναδειχτεί κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είτε του ΠΑΣΟΚ και θα πλήξουν τα λαϊκά στρώματα, τους μικρομεσαίους, αλλά ιδιαίτερα τις γυναίκες. Διότι το φορτίο που σηκώνουν δεν είναι μόνο η εργασία, αλλά και η σοβαρή συμμετοχή τους σ' όλους τους κοινωνικούς τομείς - οικογένεια, παιδιά, ηλικιωμένοι, αγροτικές εργασίες.

Οι ιδιωτικές εργολαβίες βρίσκονται σε έξαρση - δηλαδή αυξάνεται η δουλιά, χρειάζεται ο εργοδότης περισσότερο προσωπικό, προσλαμβάνει με ωρομίσθιο. Μπορεί να μην έχει ακόμα εφαρμοστεί στην Κέρκυρα, αλλά προς τα εκεί βαδίζουμε.

Στο νησί μας, οι εργαζόμενες μπήκαν σε μεγάλη ηλικία στο επάγγελμα του ξενοδοχοϋπαλλήλου, καθώς τα ξενοδοχεία προσφέρουν δουλιά τα τελευταία είκοσι χρόνια. Ετσι, είναι άπιαστο όνειρο να συνταξιοδοτηθούν εφόσον το όριο ηλικίας και ο αριθμός των ενσήμων αυξάνει συνεχώς.

Το ΚΚΕ έκανε σοβαρό αγώνα πληροφόρησης για τις συνέπειες της "Λευκής Βίβλου" και σήμερα, δυστυχώς, δικαιωνόμαστε.

2. Δεν πρέπει, όμως, η ηττοπάθεια και η μοιρολατρία να κυριαρχήσουν στους εργαζόμενους, πρέπει να μετατραπούν σε αντεπίθεση, που θα μεγαλώσει με τη θύελλα των αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων, που θα εφαρμοστούν από τις 23 Σεπτέμβρη και μετά. Αυτό που συμφέρει τις γυναίκες σήμερα είναι να ψηφίσουν ΚΚΕ, διότι όλοι οι άλλοι τις έχουν κοροϊδέψει και μόνο το ΚΚΕ λέει την αλήθεια, εδώ και χρόνια.

3. Οι προοπτικές μετά τις εκλογές είναι να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό μέτωπο πάλης, να δυναμώσουμε τα σωματεία μας να αποκτούν ταξικό προσανατολισμό και όχι να είναι συμβιβασμένα συνδικάτα, να επιδιώκουμε το συντονισμό δράσης με τους μαζικούς φορείς των γυναικών και τους αγροτικούς συλλόγους.

4. Τη μεγαλύτερη έμφαση θα δώσω στους αγώνες με τις γυναίκες του τόπου μου, για την ισοτιμία, την προστασία του εισοδήματός τους, την καταπολέμηση της ανεργίας και καλύτερη κοινωνική ασφάλιση, υγεία, πρόνοια. Η ευθύνη όλων των γυναικών μεγαλώνει, αν δεν ψηφίσουν το ΚΚΕ που τους εκπροσωπεί, και δώσουν την ψήφο τους σε ένα από τα μεγάλα κόμματα ή στα άλλα μικρά, που θα γίνουν "ουρά" των δυο μεγάλων μετά τις εκλογές.

***

Η Γεωργία (Τζίνα) Αρμένη - Μάντζαρου είναι εργαζόμενη ξενοδοχοϋπάλληλος, γραμματέας του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, αντιπρόσωπος στην Ομοσπονδία Επισιτισμού - Τουρισμού. Γεννήθηκε το 1957 και είναι λογίστρια. "Κατεβαίνω για πρώτη φορά υποψήφια του ΚΚΕ, λέει η ίδια, αλλά χιλιάδες φορές αγωνίστηκα στον κλάδο των ξενοδοχοϋπαλλήλων της Κέρκυρας, από το 1979, που συμμετέχω στη διοίκηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ