Τρίτη 17 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Νέες θέσεις ανεργίας στην Πάτρα!

Την απόλυση 40 εργαζομένων ανακοίνωσε η πολυεθνική BARILLA που έχει αγοράσει τη ΜΙΣΚΟ! Προειδοποιητική στάση εργασίας

ΠΑΤΡΑ (του ανταποκριτή μας).-

Πριν καλάκαλά σβήσει ο απόηχος των εξαγγελιών του Κ. Σημίτη,ο οποίος από την Πάτρα υποσχέθηκε "νέες θέσεις εργασίας", η πρωτεύουσα της Αχαϊας δοκιμάζει ξανά τη γεύση των απολύσεων. Νέα θύματα 40 εργαζόμενοι της μακαρονοβιομηχανίας ΜΙΣΚΟ οι οποίοι - σύμφωνα με τους εκπροσώπους της πολυεθνικής BARILLA που έχει αγοράσει τη ΜΙΣΚΟ - πρέπει να πληρώσουν το κόστος "ανάπτυξης" της εταιρίας.

Με ανακοίνωσή του ο γενικός διευθυντής της εταιρίας πληροφόρησε τους εργαζόμενους για την αντικατάσταση "γραμμών παραγωγής" με μια νέα. Ταυτόχρονα σημείωσε πως "η εγκατάσταση της νέας μηχανής σε συνδυασμό με την επιβεβλημένη μείωση του κόστους για την αντιμετώπιση του εσωτερικού, αλλά και του εισαγόμενου, έντονου ανταγωνισμού... ", "υποχρεώνουν" την εταιρία να προβεί "σε σταδιακή μείωση, μέχρι τα μέσα Μαρτίου 1997, του προσωπικού κατά 40 περίπου εργαζόμενους".

Αντιδρώντας άμεσα το σωματείο του εργοστασίου "Η ΕΝΟΤΗΤΑ",αντικρούει τα επιχειρήματα της επιχείρησης σημειώνοντας πως "οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και τους διαψεύδουν: 1991 Αγορά της ΜΙΣΚΟ από BARILLA: Εργαζόμενοι 276,1994: Εργαζόμενοι 255.Σήμερα: εργαζόμενοι 200,Αύριο: εργαζόμενοι 160.Αρχές 1998: 120 εργαζόμενοι. Και μετά τι; Ηδη η συνολική μείωση του προσωπικού αγγίζει τα 2/3! ".

Ταυτόχρονα το σωματείο ανατρέπει τους ισχυρισμούς περί "έντονου ανταγωνισμού" τονίζοντας ότι η BARILLA αναθέτει στη νούμερο ένα ανταγωνίστριά της ABEZ να φτιάχνει κριθαράκι με φίρμα ΜΙΣΚΟ. Σαν να μην έφταναν αυτά "επαυξάνονται οι εισαγωγές προϊόντων με τη φίρμα της ΜΙΣΚΟ από την Ιταλία".

Το σωματείο σημειώνει πως οι εργαζόμενοι, που με το μόχθο τους κατέστησαν τη ΜΙΣΚΟ μεγάλη φίρμα, είναι αποφασισμένοι να βάλουν φραγμό στα σχέδια της εταιρίας. Ζητά να διευρυνθεί η παραγωγική βάση του εργοστασίου και την παραγωγή όλων των προϊόντων με φίρμα ΜΙΣΚΟ στο εργοστάσιο της Πάτρας. Η πρόεδρος του σωματείου Ντ. Πεταλά σημειώνει πως αν το εργοστάσιο παράγει όλα τα προϊόντα, τότε θα χρειαστούν και νέες θέσεις εργασίας, γεγονός που θα "ανοίξει ένα παράθυρο απασχόλησης στους ανέργους της περιοχής". Ομως συμπληρώνει, η εταιρία είχε στόχο να μειώσει το προσωπικό στο ελάχιστο ώστε να απασχολεί "κατά το δοκούν" εποχιακούς με δυσμενείς όρους εργασίας.

Σήμερα οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν προειδοποιητική δίωρη στάση εργασίας.Ταυτόχρονα ζητούν από τους μαζικούς φορείς και το Εργατικό Κέντρο, συμπαράσταση. Ηδη τα τρία μέλη της Διοίκησης του ΕΚΠ που ανήκουν στην ΕΣΑΚ,ζητούν την έκτακτη σύγκλιση του ΔΣ ώστε να παρθούν αγωνιστικές αποφάσεις.

Η ΝΕ Αχαϊας του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΚΚΕ τονίζει: "Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, λόγω της υποταγής τους στις επιλογές της Συνθήκης του Μάαστριχτ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και σ' αυτούς που συμπορεύονται με αυτήν την πολιτική". Η ΝΕ του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους και το λαό της Αχαϊας σε λαϊκή αντεπίθεση ενάντια στην ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου, ενάντια στη νέα αντιλαϊκή καταιγίδα της ανεργίας και της λιτότητας. " Ενίσχυσε το ΚΚΕ - υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση - με την ψήφο σου, για να γίνει πιο δυνατή η φωνή σου μέσα στη Βουλή, για να εκλεγεί κομμουνιστής βουλευτής στην Αχαϊα ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ