Κυριακή 22 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Ουάσιγκτον και Βόννη βάζουν τα πράγματα στη θέση τους

Αφού επέτρεψαν στον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, να κάνει το προεκλογικό "κομμάτι" του, προβάλλοντας ως επιτυχία της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησής του το καταδικαστικό για την Τουρκία ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ουάσιγκτον και η Βόννη έσπευσαν να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους.

Ετσι, λοιπόν, τη στιγμή του τέλειωσαν και τα τελευταία προεκλογικά πανηγύρια του Κ. Σημίτη την περασμένη Παρασκευή στο Πεδίον του Αρεως, όπου το "πλήθος" άκουσε για τη μεγάλη "εθνική επιτυχία", ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Ν. Μπερνς, με δηλώσεις του, εξέφρασε τη δυσφορία της Ουάσιγκτον για το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Κ. Κίνκελ, έσπευσε να καθησυχάσει την ομόλογό του της Τουρκίας Τ. Τσιλέρ, για τις συνέπειες του ψηφίσματος.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών στη δήλωσή του υπογράμμισε ότι "οι ΗΠΑ ελπίζουν πως αυτό το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου δε θα εμπλέξει και δε θα αλλάξει τη σχέση της ΕΕ με την Τουρκία. Οι ΗΠΑ, συνέχισε ο Ν. Μπερνς, είναι ένας από τους μεγαλύτερους υποστηριχτές της Τελωνειακής Ενωσης και πιστεύουμε ότι η Τουρκία πρέπει να έχει δεσμούς με τους μηχανισμούς της Ευρώπης, γιατί είναι πολύ σημαντική χώρα για όλους μας. Ενθαρρύνουμε, κατέληξε ο Ν. Μπερνς, πολύ την Ευρώπη να έχει στενές σχέσεις με την Τουρκία και ελπίζουμε πως το ψήφισμα αυτό δε θα σημάνει καμία αλλαγή".

Στη δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, επανέλαβε την απόλυτη υποστήριξη της Ουάσιγκτον στις αποφάσεις της Αγκυρας και ενθάρρυνε την Ευρώπη να ενισχύσει και αυτή περαιτέρω τους δεσμούς της με την Τουρκία, λέγοντας: "Η δική μας σχέση με την Τουρκία είναι σχέση υποστήριξης. Κατανοούμε ότι η Τουρκία έχει ανησυχίες για την ασφάλειά της στα σύνορά της και πιστεύουμε ότι η ΕΕ πρέπει να παραμείνει ανοιχτή στη βελτίωση της σχέσης της με την Τουρκία".

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Κ. Κίνκελ, θα συναντήσει την Τ. Τσιλέρ, στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, και η Βόννη ήδη έσπευσε να διαβεβαιώσει την Αγκυρα πως - όπως "συμβούλευσε" και το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών - η ΕΕ παραμένει ανοιχτή στη βελτίωση των τουρκοκοινοτικών σχέσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ