Δευτέρα 23 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Από καλύτερες θέσεις στους λαϊκούς αγώνες

Ο λαός μείωσε με την ψήφο του τη δύναμη του δικομματισμού, ενίσχυσε το ΚΚΕ, ούτως ώστε από καλύτερες θέσεις να παίξει το ρόλο του για την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων μέσα και έξω από τη Βουλή. Ο λαός δεν πρέπει να εφησυχάζει, αντίθετα πρέπει άμεσα να προετοιμάσει τους αγώνες του, πριν ακόμα η "ελέω εκλογικού νόμου" αυτοδύναμη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ νομοθετήσει τα νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Με αυτές τις κατ' αρχήν εκτιμήσεις υποδέχτηκε χτες το βράδυ το ΚΚΕ το εκλογικό αποτέλεσμα. Στις 11,25 η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε:

"Η σημερινή εκλογική μάχη έχει, κατά τη γνώμη μας, δύο θετικά στοιχεία: Κατ' αρχήν έχουμε μια μείωση του εκλογικού ποσοστού του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, δηλαδή του δικομματισμού,εν μέσω ενός κλίματος γενικής δυσαρέσκειας και αγανάκτησης για τα προβλήματα που ζει ο λαός μας, εξαιτίας της πολιτικής που ακολούθησαν τα δυο κόμματα σαν κυβέρνηση και σαν αξιωματική αντιπολίτευση. Υπογραμμίζουμε αυτό το κλίμα γενικότερης δυσαρέσκειας και αγανάκτησης που υπάρχει. Βεβαίως, μπορεί να μην εκφράστηκε με μια ακόμα μεγαλύτερη μείωση του δικομματισμού, ωστόσο το σήμα το πήρανε.Και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Η ψήφος προς τα μικρότερα κόμματα εξέφρασε αυτή τη δυσαρέσκεια προς την πολιτική των δύο κομμάτων του δικομματισμού.

Το δεύτερο ποιοτικό στοιχείο είναι η αύξηση που εμφάνισε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, η οποία το φέρνει στη Βουλή στη θέση του τρίτου κόμματος, κάτι που οπωσδήποτε δίνει τη δυνατότητα και με τον Κανονισμό της Βουλής που υπάρχει, να παίξει από καλύτερες θέσεις το ρόλο του και στη Βουλή αλλά και μέσα στο λαό. Το θεωρούμε ποιοτικό στοιχείο, γιατί, όπως ξέρετε, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας έδωσε τη μάχη του εναντίον του δικομματισμού όχι μόνο αντιπαλεύοντας τον τρόπο διακυβέρνησης των δυο κομμάτων, αλλά και την ουσία της πολιτικής τους. Αντιπάλεψε, δηλαδή, την πολιτική κατεύθυνση και των δυο κομμάτων, που βασίζεται στις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ. Με αυτή την έννοια, η αύξηση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, κόντρα σε ένα ρεύμα που υπάρχει σήμερα στην ελληνική κοινωνία, φέρνει στοιχεία ποιοτικά, δίνει σημαντικές ελπίδες ότι μετά τις εκλογές και μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, από καλύτερες θέσεις, θα υπερασπιστεί το λαό και θα εκφράσει το διάχυτο πνεύμα αντίστασης που υπάρχει και τη διάθεση αντεπίθεσης σε αυτή την πολιτική.

Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει καθόλου να εφησυχάζει. Η νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί, η αυτοδύναμη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, οπωσδήποτε θα αξιοποιήσει την ψήφο που πήρε, την αυτοδυναμία, χάρη σε ένα ληστρικό εκλογικό νόμο - δεν είναι πραγματικά αυτοδύναμο μέσα στο λαό - θα αξιοποιήσει, λοιπόν, αυτή την ψήφο, για να περάσει αντιλαϊκά μέτρα κι εμείς λέμε ότι θα είναι χειρότερα από αυτά, που γνώρισε ο λαός τα τελευταία χρόνια και από τις δυο κυβερνήσεις, ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας.

Από αυτή την άποψη χρειάζεται ο λαός να οργανώσει τη δράση του από τις επόμενες ακόμα μέρες, πριν η κυβέρνηση ετοιμάσει τους νέους αντιλαϊκούς νόμους ο λαός να ασκήσει όσο γίνεται περισσότερη πίεση έξω από τη Βουλή και πάνω στη Βουλή, ούτως ώστε, όσο γίνεται, να ματαιώσει κάποιες συνέπειες ή τα νέα βαριά αντιλαϊκά μέτρα. Από αυτή την άποψη εμείς διατηρούμε στο ακέραιο τις απόψεις που είχαμε εκφράσει τόσο για την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, όσο και γενικότερα για τα πολιτικά πράγματα του τόπου".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ