Σάββατο 28 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ
Νέα αύξηση - ρεκόρ του εμπορικού ελλείμματος

Σε νέο ύψος ρεκόρ 7,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων έφτασε το εμπορικό έλλειμμα της χώρας στο πεντάμηνο Γενάρης - Μάης, ενώ το συνολικό έλλειμμα των τρεχουσών συναλλαγών της χώρας - δηλαδή η διαφορά του συνόλου των εισαγωγών και εξαγωγών εμπορευμάτων και υπηρεσιών - έφτασε στο ίδιο διάστημα τα 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο της Τράπεζας τηςΕλλάδας, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, το έλλειμμα του ισοζυγίου αυξήθηκε σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα κατά 35,6%, ενώ το εμπορικό έλλειμμα κατά 5,8%.

Ειδικότερα, το εμπορικό ισοζύγιο το πρώτο πεντάμηνο του 1996 παρουσίασε νέο έλλειμμα - ρεκόρ ύψους 7,6 δισ. δολαρίων, που οφείλεται στη στασιμότητα των ελληνικών εξαγωγών (2,2 δισ. δολάρια), με παράλληλη άνοδο των εισαγωγών (από 8,6 δισ. δολάρια πέρσι σε 8,9 δισ. δολάρια φέτος). Η παραπάνω κατάσταση, καθώς παγιώνεται, αντικατοπτρίζει τη συντήρηση των διαρθρωτικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, συντήρηση που ταυτόχρονα υποδηλώνει την ανικανότητα των μέχρι σήμερα "φιλευρωπαϊκών" κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να προχωρήσουν σε ριζοσπαστικές λύσεις προώθησης των ελληνικών συμφερόντων.

Στον τομέα του ισοζυγίου άδηλων πόρων, στο πρώτο πεντάμηνο του τρέχοντος έτους είναι εμφανής η αδυναμία απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων του Β ΚΠΣ από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Οι καθαρές μεταβιβάσεις ανήλθαν σωρευτικά στα 2 δισ. δολάρια, ενώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα ήταν 2,2 δισ. δολάρια και το πρώτο πεντάμηνο του 1994 2,55 δισ. δολάρια. Μείωση παρουσιάζει επίσης το ταξιδιωτικό συνάλλαγμα (τουρισμός), καθώς ανήλθε σε 1 δισ. δολάρια έναντι 1,1 δισ. δολαρίων πέρσι. Αντίθετα, σταθερή αύξηση παρουσιάζουν οι εκροές συναλλάγματος προς το εξωτερικό με τη μορφή τόκων, μερισμάτων και κερδών. Ο σχετικός λογαριασμός αυξήθηκε στο εξεταζόμενο διάστημα κατά 21,5%,φτάνοντας τα 1,5 δισ. δολάρια. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι το πλεόνασμα του ισοζυγίου να συρρικνωθεί περαιτέρω στην περίοδο Γενάρης - Μάης στα 4,8 δισ. δολάρια, έναντι 5,2 δισ. δολαρίων πέρσι.

Αύξηση 21,5% εμφανίζουν και τα κεφάλαια που επίσημα έφυγαν στο εξωτερικό με τη μορφή των επιχειρηματικών κερδών και τα οποία έφτασαν το 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια, ενώ η καθαρή κίνηση κεφαλαίων παρουσιάζεται αρνητική, εξαιτίας της σημαντικής (48,7%) αύξησης των χρεολυσίων αποπληρωμής του δημοσίου χρέους προς το εξωτερικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ