Παρασκευή 8 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Και Φόρος Ακίνητης Περιουσίας για τους αγρότες

Στα σχέδια του υπουργείου η... μελλοντική, όπως λένε, φορολόγηση και των αγροτικών εκτάσεων

Στην επέκταση του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας και στους αγρότες, μελλοντικά όμως... προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου, πριν από την επιβολή του φόρου, θα πρέπει να προηγηθεί η επέκταση του αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων (των αγροτικών γαιών συγκεκριμένα) και στις περιφέρειες στις οποίες σήμερα το μέτρο δεν ισχύει. Στο μεταξύ η επιλεγείσα ιδιωτική εταιρία - πρόκειται για την "Ιντρασόφτ" του ομίλου Κόκκαλη - προετοιμάζεται για την επεξεργασία των στοιχείων του φορολογικού εντύπου Ε9, όπου έχουν καταγραφεί τα κάθε μορφής ακίνητα των φορολογούμενων.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι ο όμιλος Κόκκαλη μέσω της εταιρίας "Ιντρασόφτ", έχει ζώσει για τα καλά το υπουργείο Οικονομικών. Εκμεταλλευόμενο την πολιτική εκχώρησης αρμοδιοτήτων του δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα, έχει αναλάβει:

  • Το μεγάλο έργο της μηχανοργάνωσης των υπηρεσιών του υπουργείου, ένα έργο όμως που παρουσιάζει σημαντική καθυστέρηση, ενώ η αρχική του σύμβαση έχει αναθεωρηθεί σε βάρος του δημοσίου
  • Τη διασταύρωση στοιχείων που περιέχονται στις φετινές φορολογικές δηλώσεις
  • Την επεξεργασία των στοιχείων του εντύπου Ε9.

Σε ό,τι αφορά τα ακίνητα, νέες περιφέρειες αναμένεται να ενταχθούν στο σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού το 1998, όταν το υπουργείο Οικονομικών παρουσιάσει τις νέες αυξημένες τιμές των ακινήτων για τις περιφέρειες της χώρας, στις οποίες το μέτρο ήδη εφαρμόζεται. Την τελευταία φορά που το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, ήταν το Γενάρη του 1995, όταν οι τιμές τους στην περιφέρεια της Αττικής αλλά και σε άλλες περιοχές της περιφέρειας αυξήθηκαν υπέρμετρα κατά 100% περίπου, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις αυξήσεων περισσότερο από 200%!

Το ενδιαφέρον του υπουργείου Οικονομικών στην προκειμένη περίπτωση είναι καθαρά φορολογικό, καθώς όσο μεγαλύτερη προκύψει η αντικειμενική αξία ενός ακινήτου, τόσο περισσότερο φόρο θα εισπράξει στην περίπτωση μεταβίβασής του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ