Τρίτη 1 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Υπό τη σκέπη των ΗΠΑ

Σύνοδος Κορυφής στην Ουάσιγκτον. Αλληλοσυγκρουόμενες οι πληροφορίες για τη συμμετοχή του Γ. Αραφάτ. Συνεχίζονται οι σποραδικές συγκρούσεις των διαδηλωτών και του ισραηλινού στρατού

Με μια σύσκεψη κορυφής, η Ουάσιγκτον επιχειρεί, αναλαμβάνοντας για άλλη μια φορά πρωτοβουλία, να δώσει ένα τέλος στη μείζονα κρίση που έχει ξεσπάσει στις σχέσεις Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Ο αποκλεισμός της Ευρώπης από τις κρίσιμες συνομιλίες έχει προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια πολλών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Μετά τις τέσσερις ημέρες έξαρσης της βίας και των επεισοδίων, σχετική ηρεμία επικράτησε το Σαββατοκύριακο και χθες στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας. Την ίδια στιγμή, πυκνώνουν οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του Ισραήλ καθώς τόσο η αντιπολίτευση όσο και οι φιλειρηνικές οργανώσεις επιτίθενται σφοδρότατα στον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανάχιου.

Σποραδικές συγκρούσεις ανάμεσα σε Ισραηλινούς στρατιώτες και Παλαιστινίους σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο σε ορισμένες πόλεις της Δυτικής Οχθης, οι οποίες, όμως, ήταν σαφώς μικρότερης έντασης συγκριτικά με τις αιματηρές μάχες των προηγούμενων ημερών. Παρ' όλα αυτά, δεν έλειψαν οι τραυματισμοί, οι οποίοι έφθασαν τους 30 για τους Παλαιστινίους και τους 9 για τον ισραηλινό στρατό. Πάντως, παρά την επιφανειακή ηρεμία, ο ισραηλινός στρατός έχει απαγορεύσει τόσο στους Ισραηλινούς όσο και στους ξένους δημοσιογράφους να εισέλθουν στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας.

Την ίδια στιγμή, βρισκόταν σε εξέλιξη ένας μαραθώνιος διαβουλεύσεων και τηλεφωνικών επικοινωνιών. Ανοιχτή γραμμή φαίνεται ότι είχε η Ουάσιγκτον τόσο με το Τελ Αβίβ όσο και με τα αυτόνομα Παλαιστινιακά εδάφη. Τελικά, φαίνεται ότι ένα σχέδιο εκτόνωσης 7 σημείων, που επεξεργάζονταν σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες στενοί συνεργάτες του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον, απέδωσε καρπούς και έτσι ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε, αργά το βράδυ της Κυριακής, ότι προτίθεται να φιλοξενήσει μια ισραηλινο - παλαιστινιακή σύνοδο κορυφής, η οποία θα δώσει ένα τέλος στις αιματηρές συγκρούσεις.

Σύνοδος κορυφής χωρίς Μουμπάρακ. "Αντιφατικός" ο Αραφάτ

Στη σύνοδο, η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Τρίτη και την Τετάρτη στην Ουάσιγκτον όπως ανακοίνωσε χτες ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νίκολας Μπερνς, προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανάχιου, ο Ιορδανός βασιλιάς Χουσεϊν και ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ.

Με ενθουσιασμό έγινε αποδεκτή από την ισραηλινή ηγεσία η αμερικανική πρόταση, αν και ο Νταβίντ Μπαρ Ιλάν, σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία συμφωνία αν δε σταματήσουν άμεσα τα βίαια επεισόδια. Παράλληλα, αποκάλυψε ότι το Ισραήλ θα ζητήσει την απομάκρυνση όσων Παλαιστινίων αστυνομικών πήραν μέρος στα αιματηρά επεισόδια, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ζητηθεί ο πλήρης αφοπλισμός της παλαιστινιακής Αστυνομίας.

Τελευταία στιγμή αποφάσισε να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος χτες το πρωί είχε πολύωρη συνάντηση με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ στο Κάιρο και χτες το βράδυ συναντήθηκε με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Τρόικας στο Λουξεμβούργο. Οπως έγινε γνωστό από τον Λευκό Οίκο, ο Παλαιστίνιος ηγέτης, τελικά, θα πάρει μέρος στη σύνοδο κορυφής, παρά τις ενστάσεις που φέρεται να έχει σχετικά με τα θέματα που έχουν τεθεί προς συζήτηση. Παρ' όλα αυτά, μέχρι χτες το βράδυ, το θέμα, από την παλαιστινιακή πλευρά, έμενε επισήμως "ανοιχτό".

Παραμένουν οι διαφωνίες

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, τόσο ο Αραφάτ όσο και ο Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος διαμήνυσε ότι δεν πρόκειται να πάρει μέρος στη σύνοδο, επιθυμούν να τεθούν τα θέματα της αποχώρησης του ισραηλινού στρατού από τη Χεβρώνα και το οριστικό σφράγισμα της σήραγγας κάτω από τον αραβικό τομέα της Ιερουσαλήμ, ως προϋποθέσεις διαλόγου. Με την πρόταση αυτή εμφανίζεται να συμφωνεί και ο Ιορδανός βασιλιάς Χουσεϊν, ο οποίος βρίσκεται ήδη από χτες στην Ουάσιγκτον, όπου και επρόκειτο να συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, που έχει, επίσης, μεταβεί στις ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, όμως, ο Μπέντζαμιν Νετανάχιου, τόσο κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, όσο και κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Τελ Αβίβ, απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να σφραγιστεί η σήραγγα, ενώ εμφανίστηκε αδιάλλακτος σχετικά με την ύπαρξη οποιασδήποτε προϋπόθεσης διαλόγου. Η στάση του Ισραηλινού πρωθυπουργού δημιουργεί αρκετές αμφιβολίες για το αποτέλεσμα της συνόδου, που, ενόψει των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον επιθυμεί να είναι όσο εντυπωσιακότερο γίνεται.

Δυσαρέσκεια Ευρώπης, εσωτερικές αντιδράσεις στο Ισραήλ

Η σύγκληση της συνόδου κορυφής, όμως, δεν ενθουσίασε τους πάντες. Ιδιαίτερα δυσαρεστημένη εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Ενωση και κυρίως η Γαλλία, της οποίας ο Πρόεδρος δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για τη μη συμμετοχή καμίας ευρωπαϊκής χώρας στις κρίσιμες αυτές συνομιλίες, παρά το γεγονός ότι τόσο η Ευρωπαϊκή Ενωση ως σύνολο αλλά και πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν, επανειλημμένως, προσφέρει τις υπηρεσίες τους "στην ειρηνευτική διαδικασία". Αντίθετα, "θετικό βήμα" χαρακτήρισε τη σύνοδο ο Αραβικός Σύνδεσμος, ο οποίος με ανακοίνωσή του καλεί τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον να ασκήσει πιέσεις στον Ισραηλινό πρωθυπουργό και να τον αναγκάσει να αλλάξει τακτική αναφορικά με τη στάση του έναντι των Παλαιστινίων.

Μεγάλες αντιδράσεις, όμως, έχει προκαλέσει η ισραηλινή αδιαλλαξία και "εντός των τειχών" του Ισραήλ. Πρόταση μομφής κατά της ισραηλινής κυβέρνησης κατέθεσε ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος και πρώην πρωθυπουργός Σιμόν Πέρες. Ο Πέρες, που συναντήθηκε με τον Νετανάχιου, λίγο πριν την αναχώρηση του δεύτερου για την Ουάσιγκτον, χαρακτήρισε την επιμονή του Ισραηλινού πρωθυπουργού για το άνοιγμα της σήραγγας στην Ιερουσαλήμ ως "την πλέον ηλίθια πράξη στην ιστορία της χώρας" και υπογράμμισε ότι ο κίνδυνος για κατάρρευση της ειρηνευτικής συμφωνίας είναι τεράστιος. "Ηλίθια προβοκάτσια" χαρακτήρισε τη στάση του Νετανάχιου και η ισραηλινή κοινότητα της Γερμανίας. Την άποψη του Πέρες φαίνεται ότι συμμερίζονται και αρκετοί Ισραηλινοί. Δεκάδες χιλιάδες άτομα πήραν μέρος σε διαδήλωση υπέρ της ειρήνης, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην περιοχή που έχει ταφεί ο πρώην πρωθυπουργός Γιτζάκ Ράμπιν.

"Λάδι στη φωτιά" ρίχνουν και οι δημοσιογραφικές πληροφορίες που φέρουν τον ηγέτη των μυστικών υπηρεσιών - Σιν Μπετ - Αμί Αγιαλόν να υποστηρίζει ότι το Σιν Μπετ, παρά τις επισταμένες μελέτες του, δεν κατάφερε να προβλέψει την ένταση και την έκταση της παλαιστινιακής αντίδρασης στη διάνοιξη της υπόγειας σήραγγας. Οι ίδιες δημοσιογραφικές πηγές φέρουν τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας, Γιτζάκ Μοντερχάι, να δηλώνει ότι ο ίδιος "δεν είχε ιδέα περί σήραγγας" και πληροφορήθηκε την πρωθυπουργική απόφαση όταν, πλέον, ήταν πολύ αργά για να επέμβει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ