Παρασκευή 1 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
Η μάχη στους Ποταμούς Ρεθύμνου

(Ανταπόκριση από Ρέθυμνο). -

Με επιτυχία γιορτάστηκε η 52η επέτειος της Μάχης των Ποταμών την Κυριακή 13 Οκτώβρη, που διοργάνωσε το Παράρτημα Ρεθύμνου της ΠΕΑΕΑ. Το ιστορικό κατόρθωμα των μαχητών του 44ου Συντάγματος Πεζικού του ΕΛΑΣ στις 11-9-1944 κατά των Γερμανών κατακτητών καταγράφεται σαν μοναδικό στο νομό γιατί δόθηκε τακτική στρατιωτική μάχη.

Παρευρέθηκαν και κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο των πεσόντων εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών του Νομού, συνδικαλιστικοί φορείς, η Επιτροπή Ειρήνης, ο Σύλλογος Γυναικών και τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ Χανίων, Πλατανιών, Σπηλαίου, Βυζαρίου.

Η εκδήλωση άρχισε με επιμνημόσυνη δέηση και κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των μαχητών Μανώλη Γαβαλά,Ελευθέριου Κουφάκη και Μανώλη Μπουρδελή,καθώς και όλων των πατριωτών που έπεσαν στον αντιφασιστικό αγώνα.

Στη συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό ο νομάρχης κ. Μανώλης Λίτυνας,για να ακολουθήσει η εξιστόρηση του χρονικού της μάχης από τον επιζώντα καπετάνιο της μάχης των Ποταμών Αλέκο Μαθιουδάκη.Την κεντρική ομιλία έκανε ο πρόεδρος του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ Γιάννης Κυριακάκης και αναφέρθηκε - ανάμεσα στ' άλλα - στο ρόλο του καθοδηγητή που έπαιξε το ΕΑΜ για να γαλουχήσει με τα υψηλά ιδεώδη της λευτεριάς και υπερηφάνειας τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης για μια πατρίδα ανεξάρτητη και δημοκρατική. Επίσης τόνισε την ανάγκη της δημιουργίας και συγκρότησης του ΕΛΑΣ, που αγκάλιασε ολόκληρη την Ελλάδα και έδωσε πολλές νικηφόρες μάχες ιστορικής σημασίας. Κλείνοντας είπε για ακόμα μια φορά πόσο επείγον είναι να κατατεθεί στη Βουλή ο νόμος της Οικουμενικής Κυβέρνησης που έχουν προσυπογράψει συναρμόδιοι υπουργοί όλων των κομμάτων για την πλήρη ηθική και υλική αποκατάσταση των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, καθώς και τη λύση όλων των ήδη γνωστών αιτημάτων των αντιστασιακών.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης πλαισίωσαν απαγγελίες ποιημάτων και ριζίτικα τραγούδια. Ακολούθησε δεξίωση με παραδοσιακά ποτά και φαγητά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ