Σάββατο 2 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αποκλεισμός και ιδιαίτερα τεταμένη κατάσταση

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Την οργή του για τον αποκλεισμό της Δυτικής Οχθης και τη σκληρή πολιτική που ακολουθεί η ισραηλινή κυβέρνηση, εξέφρασε, για άλλη μια φορά, ο Παλαιστίνιος ηγέτης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που έδωσε στη Μαδρίτη το βράδυ της Πέμπτης. Ο Γιάσερ Αραφάτ αναφέρθηκε στον οικονομικό μαρασμό που υφίστανται τα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη, εξαιτίας του παρατεινόμενου ισραηλινού αποκλεισμού και υπενθύμισε ότι καθημερινά η παλαιστινιακή οικονομία ζημιώνεται κατά 6-7 εκατομμύρια δολάρια. Το ενδεχόμενο μιας γενικευμένης πολεμικής σύρραξης με τις γείτονες αραβικές χώρες κυριάρχησε, και πάλι, στις δηλώσεις του Παλαιστινίου ηγέτη, ο οποίος τόνισε ότι μεγάλος αριθμός ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων βρίσκεται τόσο στον περίγυρο όλων των παλαιστινιακών πόλεων όσο και στα σύνορα με το Λίβανο και τη Συρία. Αφού υπενθύμισε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου ότι πριν από 5 χρόνια είχε ανακοινώσει, ως εκπρόσωπος Τύπου της ισραηλινής πλευράς, την επίτευξη συμφωνίας με τους Παλαιστινίους, ο Παλαιστίνιος ηγέτης υπογράμμισε ότι, μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση Νετανιάχου έχει παραβιάσει 34 άρθρα των υπαρχουσών συμφωνιών.

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης επέστρεψε, χτες, στη Γάζα, έχοντας κάνει μια μικρή στάση ενημερωτικής φύσης στο Κάιρο, όπου συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ. Στη Γάζα ο Αραφάτ είχε μακροσκελή συνάντηση με τον Γεβγκένι Πριμακόφ, τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, που πραγματοποιεί περιοδεία στην περιοχή. Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Πριμακόφ επανέλαβε την αποφασιστικότητα της χώρας του να δώσει νέα ώθηση στην "ειρηνευτική διαδικασία", καθιστώντας σαφές ότι "κάτι τέτοιο δεν έρχεται σε ανταγωνισμό με την προσπάθεια που καταβάλλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες". Αν και ο Πριμακόφ απέφυγε να καταδικάσει ευθέως την πολιτική της κυβέρνησης Νετανιάχου, τόνισε ότι η Ρωσία επιμένει στο σεβασμό της αρχής της ανταλλαγής εδαφών για την ειρήνη.

Κατηγορούμενος ο Εβραίος έποικος

Την κατηγορία της ανθρωποκτονίας απήγγειλε χτες μετά από τριήμερες ανακρίσεις στον Εβραίο έποικο Ναχούμ Κουρμάν, η ισραηλινή εισαγγελία για το θάνατο του 11χρονου Χιλμί Σουσά. Παρά την επιμονή του Κουρμάν ότι είναι αθώος, η αυτοψία έδειξε ότι ο 11χρονος πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία, που, όπως υποστηρίζουν αυτόπτες μάρτυρες, προκλήθηκε όταν ο Κουρμάν χτύπησε τον μικρό, που βρισκόταν πεσμένος στο έδαφος, με τον υποκόπανο του όπλου του, ενώ ταυτοχρόνως τον κρατούσε ακίνητο πατώντας τον στο λαιμό.

Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερα τεταμένη παραμένει η κατάσταση σε ολόκληρη τη Δυτική Οχθη και κυρίως στη Χεβρώνα. Με δηλώσεις του, ο υπεύθυνος της ισραηλινής ασφάλειας στην περιοχή Γιοσί Λεβί, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις επικείμενες αντιδράσεις των Εβραίων εποίκων, στην περίπτωση που ο ισραηλινός στρατός αποχωρήσει από την πόλη. Ο Λεβί υπογράμμισε ότι υπάρχουν, ήδη, σαφείς ενδείξεις πως οι Εβραίοι έποικοι οργανώνουν την αντίδρασή τους και ότι μετά την ελευθερία οπλοφορίας που τους παραχώρησε η ισραηλινή κυβέρνηση, η πιθανότητα αιματοκυλίσματος αυξάνεται επικίνδυνα.

Αποπομπή στρατηγού για ...κακές συναναστροφές

Αποπέμφθηκε, χτες, από την ισραηλινή διαπραγματευτική ομάδα ο στρατηγός Ορέν Σαχόρ, ο οποίος έχει το γενικό πρόσταγμα των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων στη Δυτική Οχθη. Ο Σαχόρ, που διατηρεί τη θέση του υπευθύνου στη Δυτική Οχθη, εκδιώχθηκε "επ' αόριστον" από τη διαπραγματευτική ομάδα, επειδή είχε σειρά συναντήσεων με στελέχη της αντιπολίτευσης. Συγκεκριμένα, ο Σαχόρ συναντήθηκε τόσο με τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Σιμόν Πέρες όσο και με τον πρώην υπουργό Γιοσί Μπεϊλίν, γεγονός που προκάλεσε τις εντονότατες αντιδράσεις κυβερνητικών στελεχών, που ζήτησαν την άμεση "διαλεύκανση" των επαφών αυτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ