Κυριακή 3 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8

Για την ανάγκη διαλόγου των κομμουνιστικών κομμάτων

Θεωρούμε ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη, απαίτηση ζωής, να υπάρχει διάλογος των κομμουνιστικών κομμάτων, των κομμουνιστικών δυνάμεων, για τα ζητήματα της θεωρίας, της στρατηγικής του διεθνούς επαναστατικού εργατικού κινήματος.

Ο διάλογος πρέπει να πάρει διάφορες μορφές, με θεματικές συζητήσεις, μέσα από τα θεωρητικά περιοδικά των κομμάτων, τα Κέντρα Μαρξιστικών Μελετών, τις εκδόσεις, τις θεματικές συναντήσεις μεταξύ των ΚΚ.

Καταλαβαίνουμε ότι ακόμα υπάρχει μια κατάσταση με στοιχεία ρευστότητας, ίσως και αντιφατικότητα, στη συγκρότηση των κομμουνιστικών δυνάμεων, των δυνάμεων του σοσιαλισμού - κομμουνισμού και μάλιστα σε χώρες, όπως η Ρωσία, που δέχτηκαν το κύριο πλήγμα.

Στις δυσκολίες της ανασυγκρότησης, ίσως, να περιλαμβάνεται και η λειψή πληροφόρηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος καπιταλισμός: Την πραγματική οικονομική του κατάσταση, την όξυνση στις εσωτερικές του αντιθέσεις, στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις.

Οι θεματικές συζητήσεις και η ανταλλαγή αρθρογραφίας θεωρούμε ότι μπορούν να επεκταθούν στην ανάλυση των φαινομένων και εξελίξεων του σύγχρονου καπιταλισμού.

Αυτό θα βοηθήσει τις δυνάμεις που παλεύουν για το σοσιαλισμό, βεβαίως και το ΚΚΕ, να διαμορφώσουν μια αντικειμενική και πιο ολοκληρωμένη αντίληψη για τον καπιταλισμό στα τέλη του 20ού αιώνα. Θεωρούμε υπόθεση κοινή, των κομμουνιστικών δυνάμεων, των ΚΚ όλων των χωρών, την ανάπτυξη της ικανότητας αξιοποίησης της επιστημονικής θεωρίας του μαρξισμού - λενινισμού ως αναντικατάστατου θεωρητικού εργαλείου για την ανάλυση, τη γνώση και την επαναστατική αλλαγή της κοινωνίας. Από αυτό, θα εξαρτηθεί και η προώθηση κοινής στρατηγικής των κομμουνιστικών δυνάμεων ενάντια στο διεθνή ιμπεριαλισμό.

Θεωρούμε ότι ο 21ος αιώνας θα είναι ο αιώνας της ανασύνταξης των επαναστατικών δυνάμεων, της απόκρουσης της επίθεσης του διεθνούς κεφαλαίου, της αποφασιστικής αντεπίθεσης. Θα είναι ο αιώνας μιας καινούριας ανόδου του παγκόσμιου επαναστατικού κινήματος και μιας νέας σειράς κοινωνικών επαναστάσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ