Κυριακή 3 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8

Προβλήματα στρατηγικής απέναντι στο διεθνή καπιταλισμό

Το ερώτημα, γιατί οδηγήθηκε το ΚΚΣΕ, το επαναστατικό εργατικό κόμμα σε τέτοια διάβρωση της ιδεολογίας και της πρακτικής του και έφθασε στον εκφυλισμό, θα θέλαμε να το συζητήσουμε σήμερα από τη σκοπιά της δουλιάς για την ανάπτυξη της επαναστατικής θεωρίας.

Η εκ των υστέρων πείρα δείχνει ότι χρειάζεται βαθιά μελέτη των νέων φαινομένων, των εξελίξεων του σύγχρονου καπιταλισμού και πολύ περισσότερο των νομοτελειών της σοσιαλιστικής οικοδόμησης.

Υπάρχουν παραδείγματα που δείχνουν την αλληλεπίδραση συσχετισμού δυνάμεων - θεωρητικής δουλιάς - διαμόρφωσης στρατηγικής.

Οι σοσιαλιστικές δυνάμεις δεν εκτίμησαν αντικειμενικά το συσχετισμό δυνάμεων στην Ευρώπη, στη δεκαετία του '50, και έτσι διαμόρφωσαν στρατηγική που άφηνε εκτεθειμένες τις επαναστατικές εργατικές δυνάμεις στον κίνδυνο της προσαρμογής στο σύστημα, στις αυταπάτες των κοινοβουλευτικών μεταρρυθμίσεων, στην ενσωμάτωση του εργατικού κινήματος στους μηχανισμούς στήριξης των "σοσιαλδημοκρατικών" κυβερνήσεων διαχείρισης του συστήματος.

Ετσι, ΚΚ της Δυτ. Ευρώπης έγιναν φορείς αναθεωρητικών αντιλήψεων και οπορτουνιστικής στρατηγικής. Μια τέτοια πορεία πίεζε όλο και περισσότερο τη ΣΕ, και συνολικότερα το σοσιαλιστικό σύστημα στην Ευρώπη.

Στη συνέχεια, κρίσιμο ζήτημα στρατηγικής ήταν το πώς αντιμετωπίστηκε ο διεθνής συσχετισμός, η ταξική αντίθεση κεφαλαίου - εργασίας σε διεθνές επίπεδο, πώς εκδηλώθηκε στην εξωτερική πολιτική της δεκαετίας του '80, με συνειδητή αποϊδεολογικοποίηση των σχέσεων.

Θεωρούμε ότι υποτιμήθηκε η στρατηγική του διεθνούς ιμπεριαλισμού και αναφέρομαι ιδιαίτερα στη στρατηγική της "περεστρόικα" για την "Ευρώπη - Κοινό σπίτι των λαών". Αντίληψη και πρακτική, που άφηνε έδαφος στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να διαβρώσουν τις δυνάμεις του σοσιαλισμού, τα κινήματα για την ειρήνη και φιλία των λαών. Γιατί, ας μην ξεχνάμε ότι στην Ευρώπη κυριαρχούσαν μηχανισμοί οικονομικής, στρατιωτικής και, βεβαίως, πολιτικής εξουσίας των μονοπωλίων της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Βεβαίως, δεν παραγνωρίζουμε ότι ο διεθνής συσχετισμός δυνάμεων επέδρασε αρνητικά στην οικονομία, στην κατανομή της σοσιαλιστικής συσσώρευσης για την ανάπτυξη της σοσιαλιστικής ευημερίας και, επομένως, και στη διαμόρφωση της συνείδησης ή τουλάχιστον της ψυχολογίας των μαζών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ