Τρίτη 5 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Θα κριθούν στο δεύτερο γύρο

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-

Προεδρικές και βουλευτικές εκλογές πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στη Ρουμανία και σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, το κόμμα του Προέδρου της χώρας, Ιόν Ιλιέσκου, φαίνεται να έχει μειώσει τις δυνάμεις του, ενώ τα κόμματα τις αντιπολίτευσης σημείωσαν μια σημαντική αύξηση. Στις προεδρικές εκλογές, ο Ιλιέσκου και ο υποψήφιος της Δημοκρατικής Συνθήκης, Εμίλ Κονσταντινέσκου, θα ξαναναμετρηθούν στο δεύτερο γύρο που θα πραγματοποιηθεί σε δύο εβδομάδες, στις 17 Νοέμβρη.

Τα ρουμανικά μέσα ενημέρωσης έγραφαν χτες για θρίαμβο της αντιπολίτευσης."Η Δημοκρατική Συνθήκη κερδίζει άνετα την πλειοψηφία στη Βουλή και ο Κονσταντινέσκου αγωνίζεται στήθος με στήθος με τον Ιλιέσκου στο δεύτερο γύρο", σημείωνε χτες η εφημερίδα "Αντερβαρούλ". "Τους νικήσαμε" ήταν ο τίτλος της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας "Ζιούα".

Οι περισσότερες ρουμανικές εφημερίδες εκτιμούν ότι αιτία της ήττας του Κόμματος Κοινωνικής Δημοκρατίας του Ιλιέσκου ήταν η αποτυχία να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής του πληθυσμού τα τελευταία 7 χρόνια.

"Οι ψηφοφόροι δεν τάχθηκαν τόσο υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου, όσο υπέρ μιας καλύτερης ζωής", σημείωνε η "Κουριερούλ Νασιονάλ" και πρόσθετε ότι "η πλειοψηφία των Ρουμάνων ψήφισε με βάση την τσέπη τους".

Συγκεκριμένα, με το 20% των ψήφων καταμετρημένων, η Δημοκρατική Συνθήκη φαίνεται να υπερισχύει του Κόμματος Κοινωνικής Δημοκρατίας της Ρουμανίας του Ιλιέσκου κατά 10%. Αν επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα αυτά, τότε η αντιπολίτευση φαίνεται να έχει την πλειοψηφία στη Βουλή, με αποτέλεσμα να έχει τη δυνατότητα σχηματισμού νέας κυβέρνησης.

Μέχρι χτες το βράδυ, στις βουλευτικές εκλογές η Δημοκρατική Συνθήκη λάμβανε το 31% των ψήφων, η Σοσιαλδημοκρατική Ενωση, του Πέτρε Ρόμαν, το 14%, ενώ το Κόμμα Κοινωνικής Δημοκρατίας, του Ιλιέσκου, συγκέντρωνε το 21%.

Από τα πρώτα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών, ο Ιλιέσκου συγκέντρωνε το 32% των ψήφων (ενώ στις προηγούμενες είχε το 48%), και ο Κονσταντινέσκου λάμβανε το 28,5%. Ο Πέτρε Ρόμαν έρχεται τρίτος με το 21% των ψήφων. Πάντως, αρκετοί που ψήφισαν τον Ρόμαν στον πρώτο γύρο αναμένεται να υποστηρίξουν τον Κονσταντινέσκου στο δεύτερο, στις 17 Νοέμβρη. Ωστόσο, ο ίδιος απέφυγε χτες να ανακοινώσει δημόσια την υποστήριξή του στην υποψηφιότητα του Κονσταντινέσκου. Μιλώντας στο πρακτορείο "Ρομπρές", ο Ρόμαν τόνισε ότι θα ήταν "πρόωρο" να κάνει δηλώσεις για το δεύτερο γύρο καθώς το κόμμα του και το κόμμα του Κονσταντινέσκου "δεν έχουν ακόμη καθορίσει τους στόχους που θα πραγματοποιήσουν από κοινού".

Πάντως, την Κυριακή το βράδυ, ο Πρόεδρος της χώρας δήλωσε ότι "είναι φυσιολογικό μετά από μια μακροχρόνια περίοδο στην κυβέρνηση, το κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία να αντιμετωπίσει τη δυσαρέσκεια εξαιτίας της δύσκολης οικονομικής κατάστασης της χώρας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ