Κυριακή 10 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΚΡΟΑΤΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ
Με όπλο τον αιφνιδιασμό

Με αισιοδοξία η Ελλάδα παίζει σήμερα στο Ζάγκρεμπ με την Κροατία

Κυριακή: "Κοντή γιορτή ή συννεφιασμένη"; Σε λίγες ώρες θα ξέρουμε, αφού στις 21.15 (MEGA) η Εθνική θα παραταχθεί στο στάδιο Μάξιμιρ απέναντι στην Κροατία. Μπορεί ο αγώνας αυτός να είναι ο τέταρτος στα πλαίσια της προκριματικής φάσης, αναμφίβολα όμως είναι ο πιο "φαρμακερός". Οι αντίπαλοί μας Θεωρούνται - και μάλλον είναι - το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση της πρώτης θέσης στον όμιλο.

Μια ομάδα η οποία στις τάξεις της έχει παίχτες που συμμετέχουν και πρωταγωνιστούν στα καλύτερα πρωταθλήματα του κόσμου. Οπως εύκολα κατανοεί λοιπόν ο καθένας, τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα. Αυτό το γνωρίζουν άριστα ο τεχνικός και οι ποδοσφαιριστές της Εθνικής. Ομως δεν πτοούνται, δηλώνουν αποφασισμένοι να τιμήσουν το εθνόσημο και ν' αποδείξουν πως η Ελλάδα δεν είναι πλέον ο "φτωχός συγγενής".

Ο Κ. Πολυχρονίου κατά την πάγια τακτική του δε συγκεκριμενοποιεί το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. "Πάμε με στόχο να αποδώσουμε σύμφωνα με τις δυνατότητές μας και ν' αποσπάσουμε κάτι θετικό. Τι θα είναι, θα εξαρτηθεί από τη μορφή του παιχνιδιού" επισήμανε. Πώς μεταφράζεται αυτό; Προτεραιότητα στη διατήρηση του "απαραβίαστου" και ύστερα με προσοχή προσπάθεια αιφνιδιασμού.

Ενισχυμένο το κέντρο

Λίγο πριν την αναχώρηση της αποστολής για το Ζάγκρεμπ ο ομοσπονδιακός τεχνικός μιλώντας στο "Ρ" ανέφερε: "Αν τους κάνεις αυτό που δεν περιμένουν, τότε έχεις πιθανότητες". Ποιο είναι το απρόσμενο; Οι Κροάτες αναμένουν πως η Εθνική θα ταμπουρωθεί στην άμυνα με "γραμμή μαζινό". Ο Πολυχρονίου σκοπεύει να "χτυπήσει" το κέντρο, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα αντεπιθέσεων που αν μη τι άλλο θα προβληματίσουν τους οικοδεσπότες.

Για να μετατρέψει το ποθητό σε πραγματικότητα θα στηριχτεί σε διπλή ζώνη άμυνας, δυνατό κέντρο, με παίχτες που έχουν επιθετικές τάσεις, και πλαγιοκοπήσεις. Την εστία θα υπερασπιστεί ο Ατματσίδης, λίμπερο θα είναι ο Ουζουνίδης, ενώ στόπερ οι Καλιτζάκης, Νταμπίζας. Ο πρώτος θα μαρκάρει τον Σούκερ και ο δεύτερος τον Μπόκσιτς. Αμφότεροι θα είναι οι μοναδικοί με προσωπικό αντίπαλο, αφού οι υπόλοιποι θα καλύπτουν χώρο.

Αριστερά θα είναι ο Κασάπης και δεξιά ο Αποστολάκης, ενώ αμυντικά χαφ οι Ζαγοράκης, Κωνσταντινίδης. Ο θεσσαλονικιός όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες θα προωθείται. Ο Τσάρτας θ' αναλάβει την οργάνωση, ο Δώνης τις πλαγιοκοπήσεις και ο Νικολαϊδης τον "άχαρο" ρόλο του επιθετικού.

Αποφασισμένοι οι διεθνείς

Οι διεθνείς με τις δηλώσεις, αλλά και τις κουβέντες στις μεταξύ τους συζητήσεις δείχνουν πως έχουν κατανοήσει τι πρέπει να κάνουν. Σέβονται τους αντιπάλους, αλλά δεν τους φοβούνται. Είναι αποφασισμένοι να μην επαναλάβουν λάθη που στοίχισαν στο πρόσφατο παρελθόν (Δανία) και να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους.

Ο Κούλης Καραταϊδης ενδεικτικά ανέφερε: "Σίγουρα είναι μια πολύ καλή ομάδα. Ομως πριν αρχίσει το παιχνίδι κανείς δεν είναι χαμένος. Εχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να στεκόμαστε επάξια απέναντι σε ισχυρούς αντιπάλους. Πολλά εξαρτώνται από τη δική μας απόδοση. Αν προσέξουμε τις λεπτομέρειες μπορούμε ν' αποσπάσουμε ένα θετικό αποτέλεσμα. Η ομάδα το έχει ανάγκη για να βελτιώσει την ψυχολογία και την αυτοπεποίθησή της".

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ακόμα και αν η Εθνική ηττηθεί απόψε στο Ζάγκρεμπ, όπως επισημαίνει ο Κ. Πολυχρονίου και οι παίχτες του, τίποτα δε χάνεται. "Βασικός σκοπός μας είναι το απόλυτο εντός έδρας και από κει και πέρα ό,τι καλύτερο μπορούμε έξω" επαναλαμβάνει συνεχώς ο ομοσπονδιακός τεχνικός.

Οι Κροάτες

Οι "οικοδεσπότες" από την πλευρά τους αντιμετωπίζουν μάλλον υπεροπτικά τον αγώνα, γεγονός που ίσως αποδειχτεί πλεονέκτημα για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Κροάτη τεχνικού, Μίροσλαβ Μπλάζεβιτς, ότι προπονεί την καλύτερη ομάδα του κόσμου.

Αναφορικά με τη δυναμικότητά της βέβαια δε χωρούν αμφισβητήσεις. Είναι άξιοι απόγονοι της "μεγάλης των πλάβι σχολής". Ονόματα όπως οι Σούκερ, Μπόκσιτς, Προσινέτσκι αποτελούν δείγμα γραφής. Αυτό που έχει καταφέρει η Κροατία είναι εκτός από μονάδες να δημιουργήσει και σύνολο. Παρά το γεγονός ότι 17 από τους 21 διεθνείς είναι "λεγεωνάριοι" υπάρχει ομοιογένεια.

Εχει ισχυρό κέντρο και επίθεση, χωρίς αυτό να σημαίνει πως η άμυνα είναι για... κλάματα. Κατά πάσα πιθανότητα σήμερα ο Μπλάζεβιτς θα στηριχτεί στους παίχτες που συνήθως εμπιστεύεται και είναι οι Λάντιτς, Στάνιτς, Γιάρνι, Γιέρκαν, Στίματς, Μπίλιτς, Ασάνοβιτς, Προσινέτσκι, Σούκερ, Μπόμπαν, Μπόκσιτς.

Η Κροατία στηρίζεται στην τέχνη, τη φαντασία και την ποικιλία των παιχτών της. Οσο επικίνδυνος είναι ο Σούκερ, άλλο τόσο είναι και ο Γιάρνι με τις πλαγιοκοπήσεις του. Το φανατικότατο κοινό, με τα έντονα εθνικιστικά χαρακτηριστικά, αποτελεί δωδέκατο παίχτη.

Διαιτητής του αγώνα θα είναι ο Ολλανδός Βαν ντερ Εντε.

Γ. ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ