Παρασκευή 15 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΑ
Αμεσα η λίστα, ανακοστολόγηση "εν καιρώ"

Στην απόσυρση του "Αλγκόν" προχωρά η κυβέρνηση γιατί η παρασκευάστρια εταιρία προχώρησε σε αυξήσεις κατά 430%, παραβιάζοντας κάποια τυπική διαδικασία

Στο τέλος του Φλεβάρη του 1997 αναμένεται να υποβάλει το πόρισμά της για την ανακοστολόγηση των φαρμάκων η ειδική 15μελής Επιτροπή που συστήθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης και χτες συνεδρίασε για πρώτη φορά.

Η ανακοστολόγηση, όπως υποστήριξε στην Επιτροπή ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Μ. Χρυσοχοϊδης, θα γίνει από μηδενική βάση και με διαφάνεια. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης "παραπονέθηκε" προς τους εκπροσώπους των φαρμακοβιομηχάνων γιατί έκαναν προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή παίρνει την κατώτερη τιμή για κάθε φάρμακο που κυκλοφορεί σε τρεις τουλάχιστον χώρες της Ευρώπης. Λίγο αργότερα ο Μ. Χρυσοχοϊδης προσπάθησε να εξευμενίσει τους φαρμακοβιομήχανους δηλώνοντας ότι τα τελευταία χρόνια οι τιμές των φαρμάκων είναι "παγωμένες", ξεχνώντας τις ανατιμήσεις που έγιναν με τη μέθοδο των "νέων φαρμάκων". Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι αυξήσεις στα 737 "νέα φάρμακα" που έφτασαν μέχρι 443%.

Παραβλέποντας αυτή τη διάσταση ο υφυπουργός απέδωσε την αύξηση των φαρμακευτικών δαπανών μονομερώς στην "αθρόα συνταγογράφηση" - πρόβλημα υπαρκτό - αλλά όχι και βασική αιτία για την τρομακτική αύξηση αυτών των δαπανών. Ετσι η πολυθρυλούμενη, απ' την κυβέρνηση, μείωση των φαρμακευτικών δαπανών θα επιχειρηθεί με την εφαρμογή της λίστας σε όλα τα Ταμεία, η οποία όπως είπε στην Επιτροπή ο Μ. Χρυσοχοϊδης θα εφαρμοστεί άμεσα.

Με μια κίνηση εντυπωσιασμού χτες η κυβέρνηση ζήτησε την απόσυρση του "Αλγκόν", με έγγραφο που έστειλε στην εταιρία BOEHRINGER, στην οποία ο ΕΟΦ έχει εκμισθώσει την παραγωγή του μετά το κλείσιμο της ΧΡΩΠΕΙ.

Η απόσυρση, υποστηρίζει το υπουργείο, έγινε γιατί η BOEHRINGER παραβίασε την ισχύουσα νομοθεσία και προσπάθησε να προωθήσει το "Αλγκόν" σε τιμή αυξημένη κατά 430% ανά ταμπλέτα. Οταν το "Αλγκόν" το κυκλοφορούσε η κρατική ΕΛΒΙΠΥ - ΧΡΩΠΕΙ τα 16 δισκία στοίχιζαν 152 δραχμές. Τώρα που το κυκλοφορεί η BOEHRINGER τα 10 δισκία στοιχίζουν 408 δραχμές.

Η παράλειψη της BOEHRINGER ήταν ότι δεν υπέβαλε αίτηση στον ΕΟΦ πως αποτελεί "νέο φάρμακο". Αν δηλαδή είχε υποβάλει αίτηση όπως συνέβη με την ασπιρίνη και το Panadol, που πρόσθεσαν "κάποιας μορφής δραστική ουσία μηδαμινής αξίας" - όπως αναγνωρίζει το ίδιο το υπουργείο - θα μπορούσε να πάρει "νομίμως" τις αυξήσεις αυτές.

Οι μαζικοί φορείς είχαν ζητήσει την κοστολόγηση και των 737 φαρμάκων από μηδενική βάση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ