Τρίτη 19 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
Τους εξαπάτησαν

Η Οχτωβριανή Επανάσταση παρέλαβε το ρωσικό λαό - τον πλέον καθυστερημένο της Ευρώπης (80% αναλφάβητο - με ανύπαρκτη βιομηχανία, πρωτόγονη αγροτική οικονομία και με πολιτισμό το μαστίγιο και το κνούτο του Βογιάρου). Και όμως σε λίγα χρόνια παρέδωσε ένα λαό πρώτο στα γράμματα, στις επιστήμες, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την έρευνα στο διάστημα.

Απάλλαξε τον άνθρωπο από εκμετάλλευση, ανεργία, ανασφάλεια και φόβο για το μέλλον. Εφτιαξε βαριά βιομηχανία, ισχυρή αγροτική οικονομία. Εδωσε την ισοτιμία στη γυναίκα και προστάτευσε τη μητρότητα με πολλές κοινωνικές παροχές. Είχε δωρεάν παιδεία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, φτηνή κατοικία - θέρμανση, εξασφάλισε τα γηρατειά, εδραίωσε την αδελφοσύνη μεταξύ των πολυεθνικών λαών της και πάλεψε για την ειρήνη.

Για όλα αυτά τα επιτεύγματα δεν κάνει κουβέντα ο καπιταλισμός.

Τώρα η "νέα τάξη πραγμάτων", με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί την ανθρωπότητα στον μεσαίωνα. Και το μόνο που υπόσχεται είναι η ανεργία, τα ναρκωτικά, οι πόλεμοι και το μαύρο μέλλον για ολόκληρο τον κόσμο και τα παιδιά.

Γιατί όμως ο ρωσικός λαός, μετά από 75 χρόνια και πλέον συνεχούς προόδου, δέχτηκε αδιαμαρτύρητα και παθητικά τη σημερινή άθλια κατάσταση; Γιατί απλούστατα τον εξαπάτησαν.Ολοι του έταξαν "λαγούς με πετραχήλια". Κανείς δεν του μίλησε για ανατροπή. Βελτιώσεις μόνο του υπόσχονταν όλοι. Και αυτή, η ξεπουλημένη ηγεσία του - που στα μάτια του λαού φάνταζε από παλιότερες εποχές αξιόπιστη - "εβεβαίου του λόγου το ασφαλές".

Οσοι αντιδρούσαν στα σχέδια τους, χαρακτηρίζονταν κοντόφθαλμοι, δογματικοί και ό,τι στραβό και αντιλαϊκό γινόταν, το φόρτωναν σ' αυτούς.

Η Σοσιαλιστική Επανάσταση έχασε μια μάχη, αλλά όχι και την τελευταία. Θα την ξανακερδίσουν οι λαοί με την καθοδήγηση της πρωτοπορίας, που είναι τα κομμουνιστικά κόμματα. Γιατί δεν μπορούν να ξεχάσουν το τι προσέφερε ο σοσιαλισμός στην εργατική τάξη και σ' ολόκληρη την ανθρωπότητα και τι προσφέρει η βαρβαρότητα της "νέας τάξης πραγμάτων".

Γ. ΦΩΤΙΑΔΗΣ

Μαρούσι


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ