Τρίτη 19 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
Επιστολή Σολωμού για τους φυσικοθεραπευτές

Με επιστολή του προς το "Ρ", ο διοικητής του ΙΚΑ Γρ. Σολωμός αναφέρεται στο δημοσίευμά μας "Συγκέντρωση φυσικοθεραπευτών έξω από τα γραφεία του ΙΚΑ", με ημερομηνία 24.10.1996.

"Πρώτη φορά, βλέπουμε την καθ' όλα έγκριτη εφημερίδα σας να παίρνει το μέρος των ιδιωτικών φυσικοθεραπευτηρίων, των οποίων φυσικά τα συμφέροντα είναι αντίθετα εκείνων του ΙΚΑ", γράφει. "Και για την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών σας - συνεχίζει η επιστολή - σας πληροφορούμε ότι:

1. Πρώτη η Διοίκηση του ΙΚΑ είχε αναγνωρίσει ότι η σύμβαση έργου που ίσχυε μέχρι το 1995 θα έπρεπε να αντικατασταθεί με την αμοιβή κατά πράξη. Ομως, οι συζητήσεις που έγιναν με τους συνδικαλιστικούς φορείς φυσικοθεραπευτών δεν απέδωσαν, γιατί:

α) Δε δέχονταν την κατά 20% μειωμένη αμοιβή, που εφαρμόζουμε σε όλα τα άλλα ιδιωτικά διαγνωστικά ή θεραπευτικά κέντρα και απειλούσαν διεκδίκηση δικαστική της διαφοράς, και

β) Γιατί ήθελαν plafond στο ύψος των εισπράξεων κάθε φυσικοθεραπευτηρίου. Στο δεύτερο αυτό όρο, διαφωνήσαμε, γιατί δεν εξασφαλίζεται η μη εκμετάλλευση του ασθενούς μας από τον φυσικοθεραπευτή.

Η Διοίκηση τότε διέκοψε τις συζητήσεις και ζήτησε από το αρμόδιο υπουργείο, επάνοδο στο προηγούμενο καθεστώς.

2. Ακούσαμε με προσοχή, στην προχθεσινή μας συνάντηση με το Σύλλογο των φυσικοθεραπευτών, τα αιτήματα του κλάδου. Και ζητήσαμε:

α) Αίτηση των φυσικοθεραπευτών για σύμβαση με το ΙΚΑ, με μειωμένο κατά 20% τιμολόγιο.

β) Να διαμοιραστεί το ποσόν του 1,3 δισ., που θα καταβάλουμε με τη σύμβαση έργου, σ' όλους τους φυσικοθεραπευτές. Το μέρισμα του καθένα θα αποτελέσει και το plafond.

3. Περίπτωση αμοιβής φυσικοθεραπευτών από τον άρρωστο, θα συνεπάγεται καταγγελία της σύμβασης.

Υποσχέθηκαν να επανέλθουν μετά τη συζήτηση στη δική τους συνέλευση. Και,4. Δε νομίζουμε ότι υπάρχει ΔΣ ιδιωτικού φορέα, που να νοιάζεται περισσότερο για τα συμφέροντα των ασφαλισμένων μας, από εκείνα του κλάδου των. Γιατί τότε δε θα ψηφιζόταν! ".

Σημείωμα Σύνταξης: Ο "Ρ" επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, Γρ. Πετρόπουλο, ο οποίος επισήμανε ότι το ΙΚΑ διαθέτει μόνο δύο, τρία φυσικοθεραπευτήρια σε όλη την Ελλάδα - αριθμός που δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών. Η αμοιβή κάθε πράξης στα ιδιωτικά φυσικοθεραπευτήρια που είναι συμβεβλημένα με το ΙΚΑ είναι χαμηλότατη (βάσει του κρατικού τιμολογίου). Η κινησιοθεραπεία κοστίζει 440 δραχμές (η χαμηλότερη τιμή) και η κινησιομάλαξη 710 δραχμές (η υψηλότερη τιμή), όταν οι ιδιώτες καταβάλουν για κινησιοθεραπευτική επίσκεψη 5.000 δραχμές. Παρότι, λοιπόν, το κρατικό τιμολόγιο έχει να αναπροσαρμοστεί από το 1991, οι φυσικοθεραπευτές είχαν αποδεχτεί την πρόταση του ΙΚΑ για έκπτωση 20%, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι θα υπήρχε πλαφόν (20 παραπεμπτικά το ανώτερο). Μάλιστα, αυτή την πρότασή τους έδωσαν γραπτώς στον Διοικητή του ΙΚΑ, μετά από αίτημα του ιδίου.

Οσον αφορά τις απειλές για δικαστική διεκδίκηση της διαφοράς, από την κατά 20% μειωμένη αμοιβή, που αναφέρει στην επιστολή του ο Γρ. Σολωμός, ο Γρ. Πετρόπουλος τονίζει ότι ουδέποτε απείλησαν, τόσο ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, όσο και η Πανελλήνια Ενωση Εργαστηριούχων Φυσικοθεραπευτών, παρά μόνο - ενδεχομένως - κάποια μεμονωμένα άτομα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ