Σάββατο 23 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
Με αμείωτο ενδιαφέρον για τα προβλήματα των Ενόπλων Δυνάμεων

Από τότε που το ΚΚΕ εμφανίστηκε στο πολιτικό προσκήνιο της χώρας προσπάθησε να οργανώσει την πάλη της εργατικής τάξης και των άλλων εργαζομένων και της νεολαίας για διεκδίκηση οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων, για τον εκδημοκρατισμό της κοινωνικής και πολιτικής ζωής, για τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες. Μαζί μ' αυτό, το ΚΚΕ έδινε πάντα την ανάλογη προσοχή και ενδιαφέρον για τα ειδικά και τα γενικότερα προβλήματα των ανθρώπων που κάθε φορά συγκροτούν τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας για την κατάσταση συνολικότερα σ' αυτόν τον κρίσιμο για το λαό και τη χώρα τομέα.

Η άρχουσα τάξη της χώρας μας και οι ξένοι προστάτες της, Αγγλία, Γερμανία, και σε συνέχεια ΗΠΑ και ΝΑΤΟ και τα πολιτικά κόμματα του τόπου που έκφραζαν και στήριζαν τα συμφέροντα και τις πολιτικές τους, χρησιμοποιούσαν κάθε ιδεολογικό μέσο για πλύση εγκεφάλου, τον αυταρχισμό και την τρομοκρατία για να έχουν τα στρατευμένα παιδιά της πατρίδας αλλά και το Σώμα των μονίμων υπαξιωματικών και αξιωματικών κάτω από τον απόλυτο έλεγχό τους, στήριγμα της αντιλαϊκής πολιτικής και της υποτέλειας.

Βάφτισαν έτσι αντεθνική και προδοτική κάθε προοδευτική αντίληψη και ιδέα, τοποθετούσαν στην αντίπερα όχθη, το λαό και την εργατική τάξη, στήριζαν το σκοταδισμό τους, τον άκρατο εθνικισμό και τον αντικομμουνισμό.

Ο αντικομμουνισμός ήταν το μόνιμο βάθρο πάνω στο οποίο στηριζόταν όλο το σύστημα διοίκησης, εκπαίδευσης και διαπαιδαγώγησης των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι χαρακτηριστικό, ότι για πολύ καιρό μια από τις κύριες αποστολές των Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με τον στρατιωτικό κανονισμό 20 - 1, ήταν η αντιμετώπιση του "εσωτερικού εχθρού", δηλαδή του λαϊκού κινήματος της χώρας. Και φυσικά ποτέ δε σταμάτησαν οι πολιτικές διακρίσεις στο στρατό, τα γνωστά φακελώματα, ο αυστηρός αποκλεισμός από τις στρατιωτικές παραγωγικές σχολές, λόγω κοινωνικών φρονημάτων.

Ειδικά για τους στρατιώτες, κάθε αριστερός φαντάρος έπρεπε να τεθεί υπό άγριο διωγμό, γιατί το κατεστημένο τον έβλεπε σαν κίνδυνο για τις ΕΔ. Γι' αυτό και συγκροτούσαν τα "περίφημα" στρατόπεδα ανεπιθύμητων, όπου απομόνωναν και βασάνιζαν μέχρι και εξόντωσης τους αριστερούς στρατιώτες. Οπως π. χ. το Καλπάκι προπολεμικά και τον Κολυνδρό, το Μακρονήσι και το ΕΑΤ - ΕΣΑ της χούντας, μεταπολεμικά. Ανάλογη ήταν και η μεταχείριση των μονίμων στελεχών, όταν για ορισμένους προέκυπτε και απλή υποψία ότι κάποιος αξιωματικός ή υπαξιωματικός έχει μολυνθεί από το "μίασμα" των προοδευτικών ιδεών, ή ακόμα ότι εμφορείται από δημοκρατικά φρονήματα.

Ετσι εξηγούνται οι αποτάξεις δημοκρατικών αξιωματικών το 1935 όπως των Σαράφη, Αυγερόπουλου και άλλων, οι φυλακίσεις και εξορίες αξιωματικών στην περίοδο της μεταξικής δικτατορίας και ιδιαίτερα μετά την απελευθέρωση της χώρας που γέμισαν τα νησιά του Αιγαίου από εξορίστους ανώτερους και κατώτερους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς, επειδή στη διάρκεια της χιτλεροφασιστικής κατοχής υπηρέτησαν στις γραμμές του ΕΛΑΣ.

Πρέπει επίσης να αναφερθούν εδώ και οι μεγάλες δίκες σκευωρίας της αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού. Αυτές κατέληξαν τότε σε άδικες καταδίκες, σε εξοντωτικές ποινές. Και χρειάστηκε να περάσουν χρόνια για να αποκαλυφθεί και επίσημα να αναγνωρισθεί το αστήρικτο των κατηγοριών, που είχαν ήδη οδηγήσει έναν αριθμό των κατηγορουμένων στην εκτέλεση.

Ούτε όμως οι άγριες διώξεις εναντίον κάθε αριστερών στρατιωτικών, ούτε η συκοφαντική αντικομμουνιστική προπαγάνδα, δεν μπόρεσαν να εμποδίσουν τη φωνή του ΚΚΕ να περάσει τις πύλες των στρατοπέδων, γιατί ήταν φωνή πατριωτική που καλούσε σε αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία της χώρας, τη δημοκρατία και την κοινωνική πρόοδο. Και ταυτόχρονα, γιατί ήταν φωνή συμπαράστασης στα δίκαια αιτήματα των στρατιωτικών, γιατί το ΚΚΕ έδειχνε ενδιαφέρον και πρότεινε λύσεις για τα ιδιαίτερα προβλήματά τους, γιατί πάντα αγωνιζόταν για την κατοχύρωση των δημοκρατικών τους δικαιωμάτων.

Αυτός ακριβώς ήταν ο λόγος, που η πολιτική παρέμβαση του ΚΚΕ στις Ενοπλες Δυνάμεις είχε πάντα θετική επίδραση, όχι μόνο στη στρατευμένη νεολαία, αλλά και σε αρκετά μόνιμα στελέχη που από την ίδια τη ζωή πείθονταν όλο και περισσότερο για τον πατριωτικό χαρακτήρα της πολιτικής και της δράσης του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος.

Αυτή η θετική επίδραση από την πλευρά του ΚΚΕ στο χώρο του στρατεύματος, εκφράστηκε πολλές φορές και στην προπολεμική περίοδο και ιδιαίτερα στη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου και σε συνέχεια της Εθνικής Αντίστασης.

Μια τέτοια περίπτωση παρουσιάστηκε με τα γνωστά γεγονότα της Θεσσαλονίκης το Μάη του 1936. Τα στρατιωτικά τμήματα, που με επικεφαλής τον ταγματάρχη πεζικού Μαρινάκη, είχαν σταλεί για να ενισχύσουν τη χωροφυλακή στη δολοφονική της επίθεση ενάντια στους απεργούς εργάτες, όταν πήραν διαταγή να χτυπήσουν το άοπλο πλήθος, αρνήθηκαν να χρησιμοποιήσουν τα όπλα ενάντια στο λαό. Και μέσα σ' αυτή τη φιλική ατμόσφαιρα στρατού και λαού ακολούθησαν συγκινητικές στιγμές, με τους εργάτες και τις εργάτριες να αγκαλιάζουν τους στρατιώτες και να θέτουν στις κάννες των όπλων κόκκινα γαρίφαλα.

Αλλά η πιο χαρακτηριστική έκφραση της θετικής επίδρασης του ΚΚΕ στις Ενοπλες Δυνάμεις, παρουσιάστηκε στην περίοδο του ελληνοϊταλικού πολέμου και σε συνέχεια στην περίοδο της χιτλεροφασιστικής κατοχής. Τότε στον παλλαϊκό ξεσηκωμό για την απόκρουση της ιταλικής επίθεσης και σε συνέχεια στη δημιουργία του έπους της Εθνικής μας Αντίστασης, συνέβαλε αποφασιστικά η πατριωτική δράση του ΚΚΕ που εκδηλώθηκε και με τα γράμματα του αρχηγού του ΚΚΕ Νίκου Ζαχαριάδη και των άλλων φυλακισμένων και εξορίστων κομμουνιστών, με τα οποία καλούσαν το λαό να ξεσηκωθεί για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας και ζητούσαν οι ίδιοι να πάνε στο μέτωπο.

Και είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι η επίδραση της παρέμβασης του ΚΚΕ ήταν τέτοια, που να παρακινήσει εκατοντάδες μόνιμους αξιωματικούς όλων των όπλων και όλων των βαθμών, να καταταγούν εθελοντικά στον ΕΛΑΣ.

Ανάμεσα σ' αυτούς μπορούμε να αναφέρουμε τους στρατηγούς Σαράφη, Αυγερόπουλο, Μάντακα και άλλους, τους συνταγματάρχες Παπασταματιάδη, Πυριόχο, τον ταγματάρχη Μακρίδη, που όπως και πολλοί άλλοι ανώτατοι, ανώτεροι και κατώτεροι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί εντάχθηκαν στο ΚΚΕ, γιατί πείστηκαν για την πατριωτική του δράση και οι ίδιοι τιμήθηκαν από το λαό και είναι στο πάνθεον των ηρώων.

Γενικά η πολιτική παρέμβαση του ΚΚΕ και η πίεση του δημοκρατικού κινήματος σε συνδυασμό με την πάλη των προοδευτικών στρατιωτικών, είχαν σαν αποτέλεσμα να γίνουν τα τελευταία χρόνια κάποιες αλλαγές προς το καλύτερο, στο καθεστώς που επικρατεί στις Ενοπλες Δυνάμεις.

Αλλά και σήμερα ακόμα, τα ουσιαστικά ζητήματα για τις Ενοπλες Δυνάμεις καθορίζονται από τις πολιτικές επιδιώξεις των ιμπεριαλιστών, από τα επιτελεία και τα στρατηγεία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Στην πράξη εξακολουθούν τα στεγανά, δεν καταργήθηκαν στην πράξη οι πολιτικές διακρίσεις, σε πολλές περιπτώσεις καταπατούνται στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα των στρατιωτών και των μονίμων στελεχών. Μερικές φορές προκύπτουν και κραυγαλέα προβλήματα που φτάνουν και μέχρι κατάργησης της ιεραρχίας από τους επικυρίαρχους Αμερικανούς αξιωματικούς.

Είναι λοιπόν καιρός να προχωρήσει ουσιαστικά ο εκδημοκρατισμός των Ενόπλων Δυνάμεων και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα που βοηθάνε στην ενίσχυση του αξιόμαχου. Και όχι μισθοφόροι στρατιώτες και συγκρότηση δυνάμεων ταχείας επέμβασης, αποστολή στρατιωτικών μονάδων εκτός της χώρας και χρησιμοποίησή τους γενικά σε ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Στέφανος ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ