Σάββατο 23 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΗΔΙΑ
Δεν πέρασε η πρόταση μομφής

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ. -

Η σουηδική Βουλή καταψήφισε χτες την πρόταση μομφής κατά του πρωθυπουργού της Σουηδίας, Γιόραν Πέρσον, που είχαν καταθέσει στη Βουλή τα τρία συντηρητικά κόμματα της αντιπολίτευσης επειδή αρνήθηκε να ζητήσει συγνώμη για μια πρόσφατη φράση του ότι "η πολιτική σταθερότητα" βοήθησε στην ανάπτυξη, αναφερόμενος στην κατάσταση στην Κίνα.

Η πρόταση καταψηφίστηκε με 204 ψήφους έναντι 119 και 16 αποχές, ενώ 10 βουλευτές ήταν απόντες.

"Ελπίζω πως αυτό θα βάλει ένα τέρμα σε κάθε περίεργη συζήτηση. Φάνηκε ότι η κυβέρνηση έχει την υποστήριξη του Κοινοβουλίου", δήλωσε ο Σουηδός πρωθυπουργός μετά την ψηφοφορία.

Ωστόσο, πριν τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, ο Πέρσον χαρακτήρισε την πρόταση μομφής ως "πρόωρη προεκλογική εκστρατεία" και διευκρίνισε ότι με τις επίμαχες δηλώσεις του περί Κίνας δεν είχε την πρόθεση να επιβραβεύσει την πολιτική του Πεκίνου.

Το σκεπτικό της συντηρητικής αντιπολίτευσης, που απαρτίζεται από το Συντηρητικό, το Φιλελεύθερο και το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα ήταν ότι "ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, της χώρας που υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν μπορεί να εξυμνεί ένα δικτατορικό καθεστώς και τις μεθόδους που χρησιμοποιεί για να πετύχει τη σταθερότητα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ