Κυριακή 24 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
Η 28η Οκτωβρίου και ο ΣΚΑΪ TV

Αγαπητέ "Ριζοσπάστη",

Θέλω μέσα από τις σελίδες σου να εκφράσω τη διαμαρτυρία μου για μια ανεπίτρεπτη ενέργεια στην οποία προέβη ο τηλεοπτικός σταθμός του ΣΚΑΪ κατά την ημέρα της επετείου του ΟΧΙ, σε βάρος μου.

Ημασταν προσκεκλημένοι στον εν λόγω τηλεοπτικό σταθμό, εγώ ως διευθυντής του περιοδικού "Εθνική Αντίσταση", και η συναγωνίστρια Ευτυχία Μωρίκη, ως εκπρόσωπος των γυναικών που αγωνίστηκαν κάτω από τις σημαίες του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ στην περίοδο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα.

Περιμέναμε στωικότατα επί μιάμισι και πλέον ώρα να έρθει η σειρά μας για να μας δώσουν τον λόγο. Τέλος, εδέησε οι δημοσιογράφοι που είχαν την ευθύνη για την εκπομπή να μας δώσουν το λόγο. Σύμφωνα με τα όσα μας είχαν πει, θα είχαμε στη διάθεσή μας 30 λεπτά από όλο το χρόνο της εκπομπής, για να πούμε ό,τι εμείς νομίζαμε.

Υπό την έννοια αυτή άρχισα ν' απαντώ στις ερωτήσεις: πόσο χρόνων ήμουν όταν άρχισε ο πόλεμος και πού βρισκόμουν, πώς δέχτηκε ο λαός μετά την κατάρρευση του Αλβανικού Μετώπου τους μαχητές κλπ. Στην τελευταία ερώτηση, απάντησα ότι ο λαός των χωριών - απ' όπου περνούσαν επιστρέφοντας τα στρατευμένα παιδιά του λαού ρακένδυτα, πεινασμένα και ψειριασμένα - τους παρείχε κάθε βοήθεια σαν τα δικά του παιδιά. Αλλωστε ήταν οι νικητές στον πόλεμο που έληξε, μόνον όταν ο χιτλερικός φασισμός χτύπησε την πατρίδα μας και η στρατιωτική ηγεσία υπέγραψε τη συνθηκολόγηση. Αυτό που είπα, φαίνεται δεν άρεσε στη συντονίστρια της εκπομπής, αλλά περισσότερο δεν άρεσε όταν είπα ότι με την κατοχή, μετά το πρώτο πάγωμα που σημειώθηκε στον κόσμο, αρχίσαμε μια ομάδα νέων, κινήσεις για συγκρότηση οργανώσεων αντίστασης, κι ότι στις κινήσεις αυτές πρωτοστατούσαν οι κομμουνιστές. Με διέκοψε αμέσως, λέγοντάς μου ότι η εκπομπή θα περιοριστεί στην 28η Οκτωβρίου. Με ευχαρίστησε για όσα είπα και με έκοψε. Κάποιος γιατρός μου είπε ότι μόνον η φωνή μου ακούγονταν γιατί το παραθυράκι είχε κλείσει. Δεν είχαν περάσει ούτε τρία λεπτά από τα 30 που μας είχαν πει ότι θα μπορούσαμε να μιλήσουμε. Συνέχισε η Ευτυχία αρχίζοντας από την έκφραση της διαμαρτυρίας τηςγιατί με έκοψαν και είπε ότι αν είχαν την πρόθεση να κάνουν και σε κείνη το ίδιο καλύτερα να μη μιλούσε. Εγώ της έκανα νόημα να συνεχίσει να διαβάζει αυτά που είχε γραμμένα και αυτό έκανε. Η όλη εμφάνισή μας διήρκεσε αλλά 3 λεπτά, συνολικά έξι λεπτά από τα 30.

Δεν είμαστε, φυσικά, βέβαιοι αν τελικά ακούστηκαν έστω κι αυτά που είπε η Ευτυχία. Στο στούντιο υπήρχε μια τεχνικός μόνον, στην οποία εξέφρασα μια μικρή διαμαρτυρία, άλλωστε αυτή δεν έφταιγε, την οποία φαίνεται μεταβίβασε με το τηλέφωνο στους οργανωτές της εκπομπής. Μόλις έκλεισαν και την Ευτυχία, με πήρε στο τηλέφωνο ο βοηθός της κυρίας που διηύθυνε την εκπομπή και προσπάθησε να δικαιολογηθεί με την παιδαριώδη δικαιολογία ότι κάτι συνέβη στις συνδέσεις και κόπηκε η σύνδεση, ξεχνώντας ότι η κυρία προϊσταμένη του μου είπε πως ως εκεί ήταν και μ' ευχαρίστησε για τα "πολλά" που είπα. Δεν έδωσα συνέχεια, του είπα μόνο ότι είναι υπάλληλος, δουλεύει για το ψωμί του και κάνει ό,τι του λένε και η συζήτηση έκλεισε με το "λυπάμαι κύριε Κάιλα", του νεαρού δημοσιογράφου.

Ευχαριστώ

Δ. ΚΑ"ΙΛΑΣ

Διευθυντής του περιοδικού "Εθνική Αντίσταση"

Πρόεδρος του Κέντρου Μελέτης της ΕΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ