Πέμπτη 28 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ

Υποβαθμίζει το θέμα η κυβέρνηση

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ

Να μετριάσει τις ευθύνες της και να υποβαθμίσει το θέμα που δημιουργείται από μια σειρά κρούσματα αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας επιχείρησε χτες στη Βουλή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γ. Ρωμαίος απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα ο υπουργός απέρριψε ότι υπάρχει κλίμα αστυνομοκρατίας καιόπως ήταν φυσικό δεν αποδέχτηκε καμία ευθύνη της κυβέρνησης για τέτοιου είδους φαινόμενα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα.Από την άλλη παραδέχτηκε ότι στην αστυνομία υπάρχει και έλλειμμα εκπαίδευσης που δημιουργεί προβλήματα στη συμπεριφορά της καθώς και κατάλοιπα νοοτροπίας παλιότερων εποχών. Αναφερόμενος στην πρόσφατη δολοφονία του Τσιγγάνου Μουράτη από αστυνομικό, είπε ότι τέτοια συμβάντα δεν τιμούν ούτε την αστυνομία ούτε την πολιτεία και για το τι μέλλει γενέσθαι παρέπεμψε στη διοικητική και εισαγελική έρευνα που γίνεται. Επίσης υποσχέθηκε ότι η πολιτεία θα πάρει μέτρα για να βοηθήσει την οικογένεια του δολοφονημένου.

Προκλητική ήταν η απάντηση του υπουργού όσον αφορά τα κρούσματα αστυνομικής βίας στον πρόσφατο γιορτασμό του Πολυτεχνείου, μιας βίας της οποίας θύματα ήταν μέλη της ΚΝΕ.Ο Γ. Ρωμαίος ισχυρίστηκε ότι η στάση της αστυνομίας στην προκειμένη περίπτωση ήταν άψογη κι ότι η σύλληψη των Κνιτών έγινε γιατί "δεν έγραφε πουθενά στο μέτωπό τους ότι ήταν μέλη της ΚΝΕ". Μάλιστα πρόσθεσε, πως, "όταν διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για μέλη της ΚΝΕ αφέθηκαν ελεύθεροι". Η απάντηση αυτή του υπουργού προκάλεσε την οργή του βουλευτή του ΚΚΕ Στρ. Κόρακα ο οποίος ζήτησε από τον υπουργό να ενημερώνεται καλύτερα αν δε γνωρίζει το θέμα. Μάλιστα ο Στρ. Κόρακας τόνισε πως και ο ίδιος δέχθηκε ύβρεις και προπηλακισμούς από τους αστυνομικούς όταν τους επέδειξε τη βουλευτική του ταυτότητα και ζήτησε να αφεθούν ελεύθερα τα μέλη της ΚΝΕ. "Οταν έτσι συμπεριφέρονται - είπε - σε βουλευτή, φανταστείτε τι κάνουν στον απλό πολίτη".

Να μπει τέρμα σ' αυτήν την κατάσταση

Στη συνέχεια ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι πρέπει να μπει τέρμα σ' αυτή την κατάσταση της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας. Αναφερόμενος στο θέμα της σύλληψης των Κνιτών, σημείωσε ότι τα πράγματα δεν έγιναν όπως τα είπε ο Γ. Ρωμαίος. "Δεν αφέθηκαν ελεύθεροι - είπε - όταν διαπιστώθηκε πως ήταν μέλη της ΚΝΕ που πήγαιναν στα γραφεία του Κόμματος για περιφρούρηση. Συνελήφθησαν 14, τους πήγαν στην ασφάλεια και απελευθερώθηκαν ύστερα από επίμονες και επίπονες προσπάθειές μας. Στα αστυνομικά όργανα δεν ήταν αρκετό ότι τα μέλη της ΚΝΕ επέδειξαν την αστυνομική τους ταυτότητα. Τους έβαλαν κάτω και δεν άκουγαν τίποτα". Ακόμη ο κομμουνιστής βουλευτής κατήγγειλε το γεγονός ότι αστυνομικός απειλούσε τα μέλη της ΚΝΕ πως αν είχε "φούντα" θα τους την έβαζε στην τσέπη για να μην μπορούν να ξεμπλέξουν με τίποτα.

Αναφερόμενος επίσης στη δολοφονία του Τσιγγάνου θύμισε πως αυτός ο άνθρωπος δολοφονήθηκε ενώ είχε συλληφθεί και τον είχαν στο έδαφος. Σημείωσε δε ότι υπάρχουν πάμπολλα περιστατικά βάναυσης συμπεριφοράς σε βάρος πολιτών από αστυνομικούς που ξεκινούν από έναν δήθεν έλεγχο ρουτίνας. "Τι θα γίνεται - είπε. Θα σταματούν τον οποιοδήποτε πολίτη για έλεγχο στοιχείων, θα τον βάζουν κάτω, θα τον κακοποιούν και θα τον βρίζουν". Καταλήγοντας ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι το πρόβλημα της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας είναι υπαρκτό, το συναντάμε καθημερινά σε βάρος των εργαζομένων που διεκδικούν το δίκιο τους και πρέπει να σταματήσει. "Υπάρχει πρόβλημα νοοτροπίας, τόνισε, άλλα και διαπαιδαγώγησης και εκπαίδευσης των αστυνομικών. Πρέπει να αναρωτηθείτε πώς εκπαιδεύεται ο αστυνομικός, πώς εξοπλίζεται, πώς χρησιμοποιεί το όπλο του", κατέληξε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ