Πέμπτη 28 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΒΟΥΛΗΣ

Ψηφίστηκε ομόφωνα

Ομόφωνα εγκρίθηκε χτες από την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου ο προϋπολογισμός της Βουλής. Οι αυξήσεις που θα δοθούν στους βουλευτές το 1997 θα είναι ίδιες με τις αυξήσεις που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός για τους δημόσιους υπαλλήλους.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Μήτσος Κωστόπουλος,αφού εξέφρασε τη γενική συμφωνία του Κόμματος με τον προϋπολογισμό της Βουλής, επισήμανε ότι πρέπει να διατεθούν αυξημένα κονδύλια για το προσωπικό του Κοινοβουλίου και να ληφθούν μέτρα προστασίας για τη βιβλιοθήκη της Βουλής. Σχολιάζοντας το "μισθό των βουλευτών", ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι πρέπει να εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις για να μπορεί να λειτουργούν, τονίζοντας παράλληλα ότι οι αυξήσεις της βουλευτικής αποζημίωσης δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερες από αυτές των δημοσίων υπαλλήλων. "Είναι απαράδεκτο ο βουλευτής να ψηφίζει νόμους που επιβάλλουν άγρια λιτότητα στους εργαζόμενους και να παραπονιέται για τον εαυτό του που εν πάση περιπτώσει δεν είναι και του θανατά", τόνισε ο Μήτσος Κωστόπουλος. Αναφερόμενος ακολούθως στους βουλευτές του ΚΚΕ, είπε ότι καταθέτουν ΟΛΕΣ τις αποδοχές τους στο Κόμμα, από το οποίο παίρνουν αυτό που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Σχολιάζοντας στη συνέχεια ορισμένα δημοσιεύματα που επικεντρώνονται μόνο στους μισθούς των βουλευτών, τόνισε: "Καυτηριάζουμε όλους εκείνους τους λίγους μεγαλόμισθους, μεγαλόσχημους, δήθεν δημοσιογράφους, που λένε πολλά ισοπεδωτικά για βουλευτές, αλλά για τα αφεντικά τους, για τους αεριτζήδες, για όλους εκείνους που είναι στην κορυφή της πυραμίδας κάνουν ότι δε γνωρίζουν. Πόσο είναι αλήθεια το μηνιαίο εισόδημα των εκδοτών μεγάλων εφημερίδων και καναλαρχών; Πίσω από τους λίγους δημοσιογράφους που παράγουν ειδήσεις βρίσκονται τα μεγάλα αφεντικά, οι Βαρδινογιάννηδες, οι Λαμπράκηδες, οι Αλαφούζοι, οι Κυριακού, οι Μπόμπολοι...".

Ο Μήτσος Κωστόπουλος εξέφρασε τέλος την ολοκληρωτική αντίθεση του ΚΚΕ να πάρουν οι βουλευτές τα περίφημα αναδρομικά, "παρά το γεγονός ότι το Κόμμα μας έχει ανάγκη και την τελευταία δραχμή των βουλευτών του", όπως σημείωσε. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας,αφού επισήμανε τον συνεχή παραγκωνισμό της Βουλής από άλλα, ακόμα και ξένα, κέντρα αποφάσεων, τόνισε: "Εμείς αρνούμαστε αυτόν τον ρόλο του πρωτοκολλητή. Είμαστε αντίθετοι με την εκχώρηση αρμοδιοτήτων του ελληνικού Κοινοβουλίου προς οποιαδήποτε κατεύθυνση". Σχολιάζοντας εξάλλου την αναβάθμιση της Βουλής, υπογράμμισε ότι συνδέεται και με την καθιέρωση της απλής αναλογικής.

Ακόμα, καυτηρίασε τους βουλευτές που κάνουν οτιδήποτε προκειμένου να διασφαλίσουν τη συμμετοχή τους σε συζητήσεις ή στα "παράθυρα" των ΜΜΕ.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του είπε: "Πρέπει να σημειώσουμε και τις καλόπιστες παρατηρήσεις, απορίες, ερωτήματα που μας απευθύνουν: "Πού βρίσκει ο τάδε υποψήφιος τα λεφτά και νοικιάζει 30-35 εκλογικά κέντρα; Διαθέτει 200-300 εκατομμύρια για εκλογικές δαπάνες;". Από εκεί και πέρα απελευθερώνεται η φαντασία, η αναζήτηση εξήγησης αυτού του περίεργου φαινόμενου".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ