Πέμπτη 28 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΚΑΣ

Κυβερνητική αναλγησία χωρίς τέλος

Με ιδεοληψίες και καινοφανή ιδεολογήματα επιχείρησε χτες ο υφυπουργός Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκης, να δικαιολογήσει και να καλύψει την κυβερνητική αναλγησία προς τους συνταξιούχους και τα ψίχουλα που τους δόθηκαν αντί αυξήσεων με το διαβόητο ΕΚΑΣ. Το φιλοδώρημα μάλιστα αυτό φορτώθηκε στα ασφαλιστικά ταμεία, αντί να πληρωθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατά τη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή του νομοσχεδίου κύρωσης της πράξης νομοθετικού περιεχομένου, με την οποία δόθηκε το ΕΚΑΣ ο υφυπουργός Οικονομικών είπε ότι πρόκειται για μια διαφορετική αντίληψη, την οποία βάφτισε "Επικεντρωμένη κοινωνική πολιτική". Αντί, δηλαδή, να δοθούν χρήματα σε όλους τους συνταξιούχους η κυβέρνηση προτίμησε να δώσει ένα φιλοδώρημα στους χαμηλοσυνταξιούχους. Αυτό, σύμφωνα με τον ορισμό που έδωσε ο Ν. Χριστοδουλάκης, είναι η: "Ενεργητική κοινωνική πολιτική", η οποία μάλιστα, ξεκαθάρισε, ότι θα συνεχιστεί, επειδή δεν υπάρχουν πόροι. Απαντώντας, όμως, σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου παραδέχτηκε ότι τα χρέη μεγάλων επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά Ταμεία είναι πάρα πολλά. Για το αν και πότε, όμως, θα εισπραχθούν αρκέστηκε να πει ότι υπάρχει... σχέδιο. Ο υφυπουργός Οικονομικών δε δίστασε ακόμα να πει ότι το επίδομα που δόθηκε είναι διπλάσιο από αυτό που ζητούσαν οι οργανώσεις των συνταξιούχων και σαν απόδειξη των λεγομένων του είπε ότι οι συνταξιούχοι το έχουν αποδεχτεί.

Περισσότερο ωμός ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δ. Γεωργακόπουλος,δε δίστασε να πει: "Πολλές από τις διαμαρτυρίες των συνταξιούχων δεν είναι λογικές", και τους κάλεσε να αναγνωρίσουν την κυβερνητική ευαισθησία. Παράλληλα, κατηγόρησε σωστά μεν τη ΝΔ για υποκρισία, αφού η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ απλώς εφαρμόζει τους δικούς της εξοντωτικούς για τους συνταξιούχους νόμους, δεν εξήγησε όμως γιατί το... ευαίσθητο ΠΑΣΟΚ δεν τους κατάργησε.

Ο Σταύρος Παναγιώτου

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου στην αρχή της ομιλίας του επισήμανε ότι το ΕΚΑΣ υποχρεώθηκε να δώσει η κυβέρνηση κάτω από την πίεση και τις κινητοποιήσεις των συνταξιούχων. Στη συνέχεια υπενθύμισε ότι δόθηκε λίγο πριν τις εκλογές προς άγραν ψήφων. Ακολούθως τόνισε ότι μεταξύ των άλλων κυβερνητικών επιδιώξεων η χορήγηση του επιδόματος αυτού αποβλέπει και στη διάσπαση του συνταξιοδοτικού κινήματος, ενώ στους βασικούς της στόχους είναι μέσω του ΕΚΑΣ η ανατροπή του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος. Ακόμα αποσκοπεί στην καθήλωση των συντάξεων. Χορηγείται μόνο στους άνω των 65 ετών συνταξιούχων και έτσι εξαιρούνται οι γυναίκες και οι ανήκοντες στα βαριά επαγγέλματα που συνταξιοδοτούνται στα 60, ενώ δεν το δικαιούνται οι χήρες, που ο σύζυγος τους έπαιρνε σύνταξη. Επιπλέον το επίδομα δε συγχωνεύεται στη σύνταξη, άρα μπορεί ανά πάσα στιγμή να κοπεί.

Ο Στ. Παναγιώτου υπογράμμισε ότι το κόστος του ΕΚΑΣ φορτώθηκε στα ασφαλιστικά Ταμεία, λέγοντας ότι έτσι "η κυβέρνηση θέλει να κάνει μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα". Στη συνέχεια τόνισε ότι το επιχείρημα δεν υπάρχουν πόροι δεν ευσταθεί, αναφέροντας ότι πρόσφατα η κυβέρνηση, με νόμο που ψήφισε η Βουλή χάρισε πολλά δισεκατομμύρια σε μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου, ΠΑΕ κλπ. Τέλος, εξέφρασε το φόβο του ΚΚΕ ότι η επιδοματική πολιτική θα συνεχιστεί από την κυβέρνηση.

Τα άλλα κόμματα

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε η αξιωματική αντιπολίτευση. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Στ. Δήμας είπε ότι πρώτον η διαδικασία της πράξης νομοθετικού περιεχομένου που επέλεξε η κυβέρνηση για το ΕΚΑΣ είναι αντισυνταγματική, ενώ το βοήθημα δόθηκε, για να εξαπατηθεί το εκλογικό σώμα, ενόψει των επικείμενων τότε εκλογών.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΚΙ Τ. Ιντζές διαφώνησε με τη φιλοσοφία του ΕΚΑΣ και την επιδοματική πολιτική, ψήφισε, όμως, υπέρ του νομοσχεδίου.

Ο βουλευτής του ΣΥΝ Β. Αποστόλου εξέφρασε την αντίθεσή του στη λογική του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προσθέτοντας ότι ειδικότερα θα τοποθετηθεί, όταν το νομοσχέδιο συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής.

Τροπολογία

Την επέκταση του ΕΚΑΣ και στους συνταξιούχους, που οι συντάξεις τους δεν καταβάλλονται από το δημόσιο, διέπονται, όμως, από τις ίδιες διατάξεις, προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε μαζί με το νομοσχέδιο. Το κόστος, όμως, της δαπάνης θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του ΙΚΑ με δαπάνη 500.000.000 δρχ. για το 1997, όπως σημειώνεται στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ