Κυριακή 10 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αφιέρωμα στον Δ. Παπαγιαννόπουλο

Στα μονοπάτια... του Λιοτάρ

Με τον Γάλλο φιλόσοφο Ζαν Φρανσουά Λιοτάρ συζητά ο Γιώργος Βέλτσος στην εκπομπή "Στα μονοπάτια της σκέψης". Ο Λιοτάρ ζει απομονωμένος σ' ένα μικρό χωριό εκατό χιλιόμετρα μακριά από το Παρίσι. Στην εκπομπή ο Γιώργος Βέλτσος αναφέρεται στο φιλοσοφικό έργο του Γάλλου στοχαστή, ενώ ο ίδιος ο Λιοτάρ μιλάει αυτοκριτικά για το έργο του και τους προβληματισμούς του για τα σύγχρονα προβλήματα της κοινωνίας και της σκέψης. Η σκηνοθεσία και παραγωγή είναι του Γιάννη Κασπίρη και η έρευνα αρχείου του Γιώργου Κολόζη (Τρίτη ΕΤ - 1 00.20).

Αφιέρωμα στον Δ. Παπαγιαννόπουλο

Δεκατρία χρόνια πέρασαν από το θάνατο του Διονύση Παπαγιαννόπουλου και το πρώτο κρατικό κανάλι έχει ετοιμάσει ένα αφιέρωμα στη μνήμη του. Γεννημένος το 1912, έζησε τα παιδικά του χρόνια στο Διακοφτό, τον τόπο που ιδιαίτερα αγάπησε. Επαιξε σε 150 περίπου κινηματογραφικές ταινίες και σε πολλά θεατρικά έργα. Ο πιο επεισοδιακός του ρόλος του ήταν εκείνος του κυρ - Γιώργη στην τηλεοπτική σειρά του Γιάννη Δαλιανίδη "Λούνα παρκ". Το 1984 "αποκοιμήθηκε" για πάντα, μόνος, στην πολυθρόνα του σπιτιού του. Δεκατρία χρόνια μετά, το αφιέρωμα της ΕΤ - 1 θα μας θυμίσει μέσα από αποσπάσματα από ταινίες του και θεατρικά έργα, καθώς και από μαρτυρίες ανθρώπων που τον γνώρισαν, πτυχές της ζωής και της καριέρας του. Για τον Δ. Παπαγιαννόπουλο μιλούν οι Ιάκωβος Καμπανέλλης, Κώστας Βουτσάς, Γκέλυ Μαυροπούλου, Γιάννης Δαλιανίδης, Κώστας Χατζηχρήστος, Νίκος Δαδινόπουλος, Δέσπω Διαμαντίδου, Τάκης Βλαστός και ο κριτικός Νίκος Φένεκ - Μικελίδης. Το σενάριο και η σκηνοθεσία είναι του Κώστα Ζωγόπουλου και η δημοσιογραφική επιμέλεια της Εύας Ντελιδάκη (Τετάρτη ΕΤ - 1 22.55).

Στον κύκλο της ζωής

Ο κύκλος της ζωής και τα γυρίσματά του, μέσα από τραγούδια και χορούς, παρουσιάζονται στο ντοκιμαντέρ με παραδοσιακούς χορούς "Τραγούδια και χοροί στον κύκλο της ζωής". Διακόσιοι χορευτές της χορευτικής ομάδας του Λυκείου των Ελληνίδων με παραδοσιακές φορεσιές, από την πλούσια συλλογή του Μουσείου της Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας, παρουσιάζουν χορεύοντας τον κύκλο της ζωής, που αρχίζει με τη γέννηση και τελειώνει με το θάνατο. Η χορευτική ομάδα πλαισιώνεται από χορευτές του Λυκείου Ελληνίδων Καλύμνου, του Μορφωτικού Ομίλου Δεσκάτης, καθώς και από έξι ορχήστρες λαϊκών οργάνων (Πέμπτη και Παρασκευή ΕΤ - 2 23.30).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ