Κυριακή 10 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
Αυτό δεν είναι είδηση;

Η πραγματικότητα που ζούμε έχει πολλές αρνητικές και ζοφερές όψεις, όμως υπάρχουν και άλλες θετικές που εμπνέουν αισιοδοξία και ελπίδα για το μέλλον του ανθρώπου και τις δυνατότητές του. Ωστόσο, αυτές οι όψεις της πραγματικότητας δεν προβάλλονται από τα ΜΜΕ, ούτε θεωρούνται συνήθως είδηση. Οπως λ. χ. αυτό που γίνεται στη μακρινή, ακριτική Κάρπαθο από ένα σχολικό συνεταιρισμό και θα το ζήλευαν μαθητικές κοινότητες της πρωτεύουσας:

Οι Πυλές Καρπάθου είναι μια μικρή κοινότητα 235 κατοίκων (15 απ' αυτούς είναι έφηβοι και άλλοι 10 παιδιά του δημοτικού). Εδώ, πριν εννέα χρόνια έφηβοι, παιδιά και γονείς, ιδιαίτερα οι μητέρες, ίδρυσαν το μαθητικό συνεταιρισμό του σχολείου, με σκοπό να δοθούν στα παιδιά ευκαιρίες για δημιουργική απασχόληση, αυτοδιοίκηση, ανάπτυξη κοινωνικής δράσης, πνευματική καλλιέργεια.

"Ωραίοι οι στόχοι, αλλά συνήθως μένουν προθέσεις και μεγάλα λόγια", θα πείτε. Κι όμως: Εδώ, σ' αυτόν τον απομονωμένο τόπο έγινε το θαύμα: Μέσα σ' αυτά τα εννέα χρόνια τα παιδιά έχτισαν βιβλιοθήκη που έχει σήμερα 3.500 βιβλία (διαβάζει γύρω στα σαράντα εξωσχολικά βιβλία το χρόνο ο κάθε μαθητής), συζητούν για τα βιβλία, καλούν συγγραφείς, έχουν δημιουργήσει καλλιτεχνικά εργαστήρια αγγειοπλαστικής, ψηφιδωτού, παραδοσιακού κεντήματος, ελεύθερου σχεδίου, αγιογραφίας, αναπαλαίωσης εικόνων, κατασκευάζουν χειροτεχνήματα από άχρηστα υλικά, έχουν κάνει οικολογικές ομάδες, καθαρίζουν παραλίες, δεντροφυτεύουν, συμμετέχουν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη μεσογειακή φώκια και τη χελώνα "Καρέτα - Καρέτα", έχουν φτιάξει βιντεοθήκη με 300 εκπαιδευτικά θέματα, κάνουν μαθήματα πληροφορικής με τέσσερις σύγχρονους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και διδάσκονται μαθήματα με χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή στο σχολείο. Ακόμα, εκδίδουν εφημερίδα σε 3.000 φύλλα, διαθέτουν αρχειοθήκη με 1.500 σλάιντς, κατασκεύασαν γήπεδο μπάσκετ, βόλεϊ, τένις, κάνουν μαθήματα αρχαίων ελληνικών και αγγλικών...

Δεν ξεχνούν όμως και τις λαϊκές παραδόσεις του νησιού που παραμένουν ολοζώντανες: Συλλέγουν είδη λαϊκού πολιτισμού, φορεσιές, συμμετέχουν σε παραδοσιακά γλέντια, σε πανηγύρια με τους οργανοπαίχτες, έχουν δικό τους συγκρότημα παραδοσιακών χορών και θεατρική ομάδα - που ανεβάζει έργα γραμμένα από τα ίδια τα παιδιά. Παίρνουν μέρος στη συγκομιδή της ελιάς, φιλοξενούν καλεσμένους από άλλα χωριά σε συνεστιάσεις με φαγητά που φτιάχνουν μόνοι τους οι μαθητές!

Το Σάββατο το απόγευμα παίζουν επιτραπέζια παιχνίδια, ενώ σε άλλες περιπτώσεις οργανώνουν... τσουβαλοδρομίες, αλευρομαχίες, γιαουρτομαχίες. Στα πλαίσια του μαθητικού συνεταιρισμού έχουν γίνει επίσης εκδρομές σε Κρήτη, Ρόδο, Πάτμο, Σάμο και Κύπρο, εκπαιδευτικά προγράμματα και δημιουργήθηκε σχολή γονέων. Θέλετε κι άλλα; Ο συνεταιρισμός συνδέθηκε με το δίκτυο Ελληνικών Σχολείων "Τηλέμαχος" (160 σχολεία) και με το παγκόσμιο περιβαλλοντικό πρόγραμμα GLOBE/ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ. Δε λείπουν και οι συναυλίες κλασικής μουσικής!

Μακάρι κάποια σχολεία της Αθήνας να έκαναν τα μισά από όσα έχουν κάνει στο ακριτικό αυτό χωριουδάκι! Για τη θαυμάσια αυτή προσπάθεια, που γίνεται από μεγάλους και μικρούς, σκοπεύοντας σε μια διαφορετική, πιο ουσιαστική και όμορφη ζωή, έγινε πρόσφατα λόγος, με συνοδεία φωτεινών διαφανειών, και από τον αρχιμανδρίτη Καλλίνικο Μαυρολέοντα σε συνέδριο για την οικογένεια και την εφηβεία. Πόσα όμως κανάλια προβάλλουν τέτοιες ειδήσεις; Ειδήσεις που μας ξαναδίνουν εμπιστοσύνη στην πρωτοβουλία και αυτενέργεια των απλών ανθρώπων - που μπορεί να ξεπεράσει όσα κυκλώματα λυμαίνονται την πνευματική και πολιτιστική ζωή του τόπου.

Επιμέλεια Αλίκη ΞΕΝΟΥ - ΒΕΝΑΡΔΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ