Παρασκευή 20 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
Προσοχή στις εορταστικές αγορές

Χρήσιμες συμβουλές προς τους καταναλωτές για τις μέρες των γιορτών, δίνει η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών με χτεσινή της ανακοίνωση. Οι οδηγίες αφορούν τα σημεία που πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές, όταν αγοράζουν τρόφιμα και άλλα προϊόντα που σχετίζονται με τις γιορτές.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με όσα υπογραμμίζει η ανακοίνωση:

  • Οι νωπές γαλοπούλες πρέπει να έχουν αναπτυγμένες μυϊκές μάζες και δέρμα χωρίς αλλοιώσεις. Αντίθετα, δεν πρέπει να έχουν: κρέας μελανό, σκοτεινό, πρασινωπό ή κάκοσμο στην κοιλιά, στο λαιμό, στο εσωτερικό των μηρών ή στις μασχάλες. Ακόμη δεν πρέπει να υπάρχει γλοιώδες επίστρωμα στην επιφάνεια του δέρματος και στις εσωτερικές κοιλότητες.
  • Το κοτόπουλο πρέπει να είναι επώνυμο και να έχει το ειδικό καρτελάκι του κρεοσκοπικού ελέγχου από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες.
  • Οι κατεψυγμένες γαλοπούλες είναι συσκευασμένες και φέρουν τις προβλεπόμενες από το νόμο ενδείξεις (ημερομηνία παραγωγής και λήξης, προέλευση κλπ.). Πρέπει να έχουν σύσταση συμπαγή και σκληρή και να μην έχουν υποστεί απόψυξη και επανακατάψυξη.

Τα κατεψυγμένα κρέατα και πτηνά πρέπει να αποψύχονται καλά και μετά να μαγειρεύονται. Να αποφεύγεται η επαφή νωπών κρεάτων με μαγειρευμένα.

  • Τα αυγά πρέπει να τα αγοράζουμε σε συσκευασία και να προσέχουμε να είναι καθαρά και να μην κουνιέται ο κρόκος τους.
Τυριά

Για να αγοράσουμε σωστό τυρί, πρέπει να γνωρίζουμε ότι στη συσκευασία πρέπει να αναγράφεται η ημερομηνία παραγωγής τους. Τα μαλακά τυριά πωλούνται δύο μέρες μετά την παραγωγή τους και τα σκληρά τρεις μήνες μετά την παραγωγή τους. Πρέπει να προσέχουμε επίσης να μην παρουσιάζουν αλλοιώσεις, έντονη οσμή, πικρότητα, ταγκάδα κλπ.

Παιχνίδια

Στα παιχνίδια πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα:

  • Να φέρουν το σήμα CE, που σημαίνει ότι έχουν τηρηθεί οι προδιαγραφές προστασίας της ασφάλειας και της υγείας των παιδιών.
  • Να αγοράζουμε παιχνίδια, που έχουν ενδείξεις και οδηγίες στα ελληνικά και πάντοτε αντίστοιχα με την ηλικία του.
  • Να ερευνούμε την αγορά, γιατί, σύμφωνα με την έρευνα του ΙΝΚΑ, το ίδιο παιχνίδι μπορεί να πουλιέται με διαφορά τιμής μέχρι και 76% από κατάστημα σε κατάστημα.
  • Προσοχή στα απομιμητικά προϊόντα (μαϊμούδες). Οι τιμές στα ιδιαιτέρως επώνυμα ρούχα παρουσιάζουν μικρές αποκλίσεις από κατάστημα σε κατάστημα. Σε λιγότερο επώνυμα ρούχα, οι αποκλίσεις τιμών είναι μεγαλύτερες. Προσοχή στη χρήση πιστωτικών καρτών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ