Κυριακή 22 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
Περί αληθινής φιλοπατρίας

Δεν είναι φιλοπατρία να "διυλίζεις τον κώνωπα και να καταπίνεις την κάμηλο". Να εξαντλείσαι σε φραστικά πυροτεχνήματα περί ενδόξων προγόνων και να ατιμάζεις στην πράξη την προγονική σου κληρονομιά. Να μιλάς για Μαραθώνες, Σαλαμίνες, Παλαιολόγους, Αλβανικό Επος και να 'χεις τους ήρωες της Αλβανίας και της Εθνικής Αντίστασης χωρίς σύνταξη και περίθαλψη. Να μιλάς μόνο για τα κόκαλα των Ελλήνων αγωνιστών, να εκδηλώνεις την αγάπη σου για τα βουνά, τα δάση τις ακρογιαλιές και τον καταγάλανο ουρανό της χώρας μας και ν' αγνοείς το έμψυχο υλικό. Τους ανθρώπους εκείνους που έγραψαν την ιστορία με το αίμα τους. Δεν είναι φιλοπατρία η ανώδυνη και υποκριτική προγονοπληξία, που απορρίπτει τα ζωοφόρα στοιχεία της παράδοσης και προσκολλάται στα θνησιγενή και αναχρονιστικά στοιχεία του παρελθόντος. Τέλος, δεν είναι φιλοπατρία η ιδιοτέλεια και το ατομικό συμφέρον, η εκμετάλλευση του εργαζόμενου λαού, οι κοινωνικές διακρίσεις, ο ρατσισμός και ο σοβινισμός, η περιφρόνηση της λαϊκής κυριαρχίας, η απεμπόληση της εθνικής κυριαρχίας και η έκθεση της πατρίδας στο θανάσιμο κίνδυνο της αφομοίωσής της απ' τους ισχυρούς της γης.

Η φιλοπατρία είναι η μετατροπή των εγκωμιαστικών λόγων σε πράξη ζωντανή. Φιλοπατρία είναι η φροντίδα για το περιεχόμενο κι όχι μονάχα για το περιέχον. Είναι η μητρική στοργή για τον άνθρωπο. Είναι το ψωμί, η παιδεία κι η ελευθερία για όλους γενικά τους Ελληνες. Είναι η απαγκίστρωση της χώρας από τα κέντρα ξένης επικυριαρχίας. Η εθνική ανεξαρτησία και η επικράτηση της δικαιοσύνης και της αξιοκρατίας. Είναι η ισονομία και η ισοπολιτεία. Είναι ο σεβασμός στη γλώσσα και τα πνευματικά δημιουργήματα του λαού μας. Φιλοπατρία είναι κάθε τι που είναι αντίθετο στον καπιταλισμό κι ανοίγει το δρόμο προς τη σοσιαλιστική απελευθέρωση. Είναι ο ελληνικός κι όχι ο ξενόφερτος τρόπος ζωής. Αυτή που προσγειώνει τον άνθρωπο και δε μεταθέτει τη λύση των προβλημάτων στην άλλη ζωή.

Τέλος, φιλοπατρία είναι αυτή που δίδαξαν όλοι εκείνοι που με τη θυσία τους αρνήθηκαν τη ζωή των ανδραπόδων και των υποζυγίων.

Είναι αυτή που χάραξε με αίμα και θυσίες το ΚΚΕ σ' όλο το πέρασμα της ιστορίας του. Χωρίς μικρότητες, χωρίς υπολογισμούς, χωρίς τυμπανοκρουσίες, χωρίς ταλαντεύσεις και υπολογισμούς. Αυτή που χαράσσει και τροχιοδρομεί και στις δύσκολες μέρες που διανύουμε.

Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Καθηγητής - Καλλιθέα


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ