Τρίτη 24 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Κάθε πέρσι και καλύτερα"

"Θα μας αφανίσουν, αν δεν αντισταθούμε", δηλώνουν με λόγια και με έργα οι ναυτεργάτες

Η μεγαλειώδης απεργία των ναυτεργατών όλη την προηγούμενη βδομάδα ανέδειξε με τον πιο χειροπιαστό τρόπο ότι ο αγώνας που κάνουν είναι αγώνας για την επιβίωση. Οτι αγωνίζονται για να υπερασπίσουν την ύπαρξή τους στα καράβια, αφού η κυβέρνηση κάνει ολοφάνερη την απόφασή της να αφανίσει τον Ελληνα ναυτεργάτη. Να αφανίσει αυτούς που με ιδρώτα και αίμα δημιούργησαν το μεγαλύτερο εμπορικό στόλο του κόσμου. Η αιτία είναι γνωστή: Οι εφοπλιστές θέλουν "τριτοκοσμικά" πληρώματα, χωρίς κατακτήσεις και δικαιώματα, που θα δουλεύουν με συνθήκες γαλέρας είκοσι τέσσερις ώρες το 24ωρο!

Μια βόλτα στην ακτή Μιαούλη στον Πειραιά και στο Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ) αρκεί για να καταδειχτεί με τον καλύτερο τρόπο "πού το πάει η κυβέρνηση". Από νωρίς το πρωί αρχίζει το "κυνήγι" των ναυτικών για να βρουν δουλιά. Με το φυλλάδιο στην τσέπη γυρίζουν τις εφοπλιστικές εταιρίες, χτυπώντας πόρτα την πόρτα για να βρουν μπάρκο.

"Κάθε χρόνος που περνάει βρίσκουμε και δυσκολότερα δουλιά", μας είπε ο μηχανικός Θόδωρος Ηλιάδης."Λιγοστεύουν οι Ελληνες ναυτικοί - συνέχισε - γιατί στις θέσεις τους οι εφοπλιστές βάζουν αλλοδαπούς, που δεν κοστίζουν πολλά". Τον Θόδωρο τον βρήκαμε έξω από το ΓΕΝΕ. Μαζί με άλλους συναδέλφους του κοίταζε τους καταλόγους που αναρτώνται στην τζαμαρία του γραφείου, στους οποίους αναγράφονται οι εταιρίες που ζητούν πληρώματα.

Οπως μας είπε, οι εφοπλιστές χρησιμοποιούν το ΓΕΝΕ μόνο και μόνο για να πάρουν το χαρτί "μη προσφερομένου" και να μπορέσουν να ναυτολογήσουν αλλοδαπούς. Συγκεκριμένα, η εταιρία δηλώνει στο Γραφείο ότι ζητά μια ειδικότητα. Οταν ο ναυτικός απευθυνθεί στην εταιρία, συνήθως αυτή του προτείνει να τον ναυτολογήσει με μισθό κάτω από τη σύμβαση. Ο ναυτικός αρνείται να ναυτολογηθεί μ' αυτούς τους όρους και έτσι το Γραφείο εκδίδει μια βεβαίωση ότι δεν προσφέρθηκε Ελληνας ναυτικός γι' αυτή τη θέση, δίνοντας στην εταιρία το δικαίωμα να ναυτολογήσει αλλοδαπό ναυτικό! "Γράφουν εδώ ότι ζητάνε μηχανικό για δεξαμενόπλοιο - είπε ο Θόδωρος δείχνοντας τον κατάλογο - και όταν τους ρώτησα μού είπαν ότι είναι χημικό πλοίο και δεν κάνω. Μας δουλεύουν"!

"Η πλειοψηφία των συναδέλφων μας σήμερα πεινάει", είπε παρεμβαίνοντας ο μαγειροκαμαρότος Γιώργος Ζάκος."Οι ναυτιλιακοί πράκτορες - συνέχισε - μας ζητάνε 100 και 200 χιλιάδες για να μας βρουν δουλιά. Μας πίνουν το αίμα. Εχω έξι μήνες ξέμπαρκος και δε βρίσκω μπάρκο. Αν συνεχίσω έτσι, θα τα δώσω, τι άλλο να κάνω;".

Ο Ευθύμιος Τσουλάκης,ανθυποπλοίαρχος, πήρε το λόγο: "Εχω να μπαρκάρω εφτά μήνες. Κάθε χρόνο οι ναυτικοί λιγοστεύουμε. Στο τελευταίο βαπόρι που ήμουν, οι 12 ήμασταν Ελληνες. Οι υπόλοιποι πάνω από 30 ήταν ξένοι. Πού θα πάει αυτή η κατάσταση;".

Κόβουν ακόμα και το "ξεφτιλισμένο δώρο"

Η αναλγησία της κυβέρνησης απέναντι στους ναυτικούς αποδεικνύεται και από τις προϋποθέσεις που τους θέτει για να πάρουν ακόμα κι αυτό το πενιχρό χριστουγεννιάτικο επίδομα των 25 και 30 χιλιάδων δραχμών. Το επίδομα δικαιούνται μόνο οι ναυτικοί που ξεμπάρκαραν 30 μέρες πριν τα Χριστούγεννα, δηλαδή στις 25 του περασμένου Νοέμβρη και έχουν θαλάσσια υπηρεσία, τα τρία τελευταία χρόνια 1994, 1995 και 1996, 18 μήνες. "Και τώρα, πέστε μου - συνέχισε ο ανθυποπλοίαρχος - πόσοι ναυτικοί θα πάρουν το δώρο; Με αυτή την ανεργία πού θα βρούμε 18 μήνες θαλάσσια υπηρεσία;". "Χριστούγεννα έρχονται - ξαναπαίρνει το λόγο ο Γιώργος - και δε θα έχουμε λεφτά να πάρουμε παιχνίδι στα παιδιά μας".

Ο τρίτος μηχανικός Σταύρος Ζαμπακλής καταθέτει τη δική του μαρτυρία: "Είμαι πέντε μήνες ξέμπαρκος και όπως φαίνεται θα αργήσω να βρω δουλιά. Τους τρίτους μηχανικούς τούς διώχνουν από τα καράβια και βάζουν αλλοδαπούς για ένα κομμάτι ψωμί. Πρέπει να τους σταματήσουμε. Θα μας εξαφανίσουν. Ολοι οι ναυτικοί πρέπει να αγωνιστούν, αν θέλουν να παραμείνουν", ενώ ο μηχανικός Κώστας Μ. είπε: "Είναι άθλιοι. Μας κόβουν κι αυτό το ξεφτιλισμένο δώρο. Εγώ δεν το παίρνω γιατί ξεμπάρκαρα οκτώ μέρες πριν τις 25 Νοέμβρη".

Ενα από τα βασικά αιτήματα του αγώνα των ναυτεργατών είναι η προστασία της απασχόλησης και απαιτούν να μη μειωθούν οι οργανικές συνθέσεις των πλοίων, να αναδιοργανωθεί το ΓΕΝΕ, ώστε να πάψει να αποτελεί βιομηχανία έκδοσης εγγράφων μη προσφερομένου.

Αθηνά ΖΥΜΑΡΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ