Τρίτη 31 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
Ο Αη - Βασίλης ήταν από τη Χαλκίδα

Πρωτοχρονιάτικο αφήγημα

Παραμονές Πρωτοχρονιάς 1997. Η Αθήνα, και ιδιαίτερα το κέντρο της, παρουσίαζε μια πανηγυριώτικη, χαρούμενη ατμόσφαιρα. Πολύχρωμα φώτα και γιρλάντες κι ένα πολύβουο ανθρώπινο μελίσσι να μπαινοβγαίνει στα μαγαζιά. Δίπλα από το μεγάλο πολυκατάστημα είχε στηθεί ένα πανύψηλο χριστουγεννιάτικο δέντρο, βαρυφορτωμένο με χίλια δυο μπιχλιμπίδια..

Γύρω απ' το δέντρο ένας θλιμμένος Αη - Βασίλης προσκαλούσε τα παιδάκια να φωτογραφηθούν μαζί του. Αυτά με θαυμασμό και περιέργεια πήγαιναν ένα ένα πλάι του κι αμέσως ένας φωτογράφος τ' απαθανάτιζε.

"Μαμά, ο Αη - Βασίλης!", φώναξε με ενθουσιασμό η τετράχρονη Ελενίτσα και πήγε θαρρετά κοντά του και "τσαφ" άστραψε το φλας...

Η μαμά της ξαφνιάστηκε, προσέχοντας τον Αη - Βασίλη, που ήταν πνιγμένος στα μαλλιά και στα γένια, αλλά στο ακάλυπτο μέρος του προσώπου του γνώρισε έναν παλιό της γνωστό από τη Χαλκίδα, που ήξερε πως είχε πάρει το πτυχίο του στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου και τον φανταζόταν δάσκαλο πια. Τον πλησίασε περισσότερο. "Νίκο...". Αυτός κατέβασε τα μάτια. "Γεια σου Μαρία...".

Ο Νίκος Κ... εδώ και κάτι χρόνια μένει αδιόριστος! Και αγαπούσε τόσο τα παιδιά! Και έκανε όνειρα για το πώς πρέπει να τα διδάσκει, για να τα κάνει σωστούς, τίμιους και ολοκληρωμένους πολίτες της αυριανής Ελλάδας. Ομως... όχι μόνο στο Δημόσιο δεν τον διόρισαν, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, όσες φορές χτύπησε τις πόρτες τους, του έδιναν υποσχέσεις να... παραμείνει στο ακουστικό του.

Ηταν πολύ πικραμένος, αλλά δεν το έβαζε κάτω. Αρχισε να κάνει δουλιές του ποδαριού. Πλασιέ βιβλίων με πολλά τρεξίματα και πολύ μικρό μεροκάματο. Εκανε και το σφάλμα να... παντρευτεί (η αγάπη βλέπεις...), να κάνει κι ένα παιδάκι και οι ανάγκες της επιβίωσης τρομερές.

"Ακου να σου πω Νίκο - του 'πε πρόσφατα ένας φίλος του, ατσίδας φωτογράφος - αν θέλεις να τα οικονομήσεις και να ξελασπώσεις τώρα τις γιορτές, έλα να σε ντύσω Αη - Βασίλη!". Στην αρχή θύμωσε, αλλά... αχ! αυτή η ζωή...

Σαν έφτασαν στο σπίτι τους, η Ελενίτσα έτρεξε να βρει τον πατέρα της. "Μπαμπάαα! Για έλα να σου πω. Εσύ δε μου είπες ότι ο Αη - Βασίλης ήταν από την Καισάρεια; Μου είπες ψέματα! Είναι από τη Χαλκίδα και τον λένε Νίκο". ΜΑΓΔΑ ΤΣΟΥΤΣΙΚΑ

Αθήνα


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ