Τρίτη 12 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΑΤΖΙΚΙΣΤΑΝ
Αναζωπύρωση των συγκρούσεων

ΝΤΟΥΣΑΝΜΠΕ.-

Στα νότια περίχωρα της πρωτεύουσας του Τατζικιστάν, Ντουσάνμπε, μεταλαμπαδεύτηκαν οι συγκρούσεις ανάμεσα σε δυνάμεις του Προέδρου Ιμομάλι Ραχμόνοφ και στρατιωτών του συνταγματάρχη, Μαχμούντ Χουντοϊμπέρντιεφ, που το τελευταίο τριήμερο είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 20 έως 70 ανθρώπων.

Επίκεντρο των χτεσινών συγκρούσεων ήταν κέντρο στρατιωτικής εκπαίδευσης περίπου 25 χλμ νοτιοανατολικά της πόλης Κουργκάν - Τγιούμπε, ενώ το περασμένο Σαββατοκύριακο οι συγκρούσεις μαίνονταν σε απόσταση μόλις 10 χλμ βόρεια από το κέντρο του Ντουσάνμπε.

Ο συνταγματάρχης Χουντοϊμπέρντιεφ υποστήριξε, την περασμένη Κυριακή, ότι στις συγκρούσεις του Σαββατοκύριακου σκοτώθηκαν τέσσερις προεδρικοί φρουροί και ότι τραυματίστηκαν άλλοι 24. Πληροφορίες ειδησεογραφικών πρακτορείων αναφέρουν ότι περισσότερα από 20 άτομα σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις του τελευταίου τριημέρου, ενώ το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο "NTV" μετέδωσε πως ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τους 70.

Πάντως, χτες η κατάσταση στο κέντρο της πρωτεύουσας ήταν ήρεμη, καθώς οι εκεί συγκρούσεις σταμάτησαν, όταν οι άνδρες του Σουχρόμπ Κασίμοφ (που ανήκουν σε μονάδα του υπουργείου Εσωτερικών) κατέλαβαν μία περιοχή στα βόρεια της πόλης όπου είχαν διεισδύσει οι πιστοί του συνταγματάρχη Χουντοϊμπέρντιεφ.

Γεγονός είναι, πάντως, ότι η αναζωπύρωση των συγκρούσεων ανάμεσα σε δυνάμεις αντίπαλων δυνάμεων που πρόσκεινται στην κυβέρνηση του Προέδρου Ραχμόνοφ θέτει σε κίνδυνο την ειρηνευτική συμφωνία που υπογράφηκε τον περασμένο Ιούνιο, με στόχο τον τερματισμό του εμφύλιου πολέμου που ξεκίνησε λίγο μετά την ανεξαρτησία του Τατζικιστάν το 1991.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ