Κυριακή 15 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
Για τη σωτηρία του αρχείου

Παλαίμαχος, 85χρονος σύντροφος μας έστειλε τούτο το γράμμα:

Αγαπητέ "Ριζοσπάστη"

Θλίψη και πίκρα δοκίμασα, όταν είδα και άκουσα την καταστροφή του "Ριζοσπάστη", του ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού σταθμού "902" και του ιστορικού αρχείου στον Περισσό, τον περασμένο Οκτώβρη. Πώς να μην συμβεί αυτό σ' έναν συνειδητό αντιφασίστα αγωνιστή, που από το 1930, από τα φοιτητικά του χρόνια, από τη μεγάλη φοιτητική απεργία του 1930 (κυβέρνηση Ελ. Βενιζέλου), μέσα από τα ντοκουμέντα του ΚΚΕ και το "Ριζοσπάστη", έβλεπε την αλήθεια και την επιβεβαίωση των προβλέψεων και των αποφάσεων;

Στην υπερεξηντάχρονη συνειδητή, αντιφασιστική και επαναστατική μου πορεία, ποτέ δεν έχασα τον προσανατολισμό μου χάρη στο μαρξισμό - λενινισμό.

Η κοινωνία είναι ταξική. Η άρχουσα τάξη ποτέ δεν υποχωρεί για να ικανοποιήσει τα λαϊκά συμφέροντα, χωρίς αγώνες, χωρίς αντίσταση.

Στη μικρή και από μένα προσπάθεια αποκατάστασης των μεγάλων ζημιών, προσφέρω τα λίγα που μπορώ, 50.000 δρχ., διά μέσου της ΚΟΒ Δάφνης, στη μνήμη του αξέχαστου αδελφού μου γεωπόνου ΕΑΜίτη αγροτιστή, αγωνιστή και εθνοσυμβούλου Πυλίας στην Κυβέρνηση του Βουνού, της αδελφής μου Ελένης, εκτελεσθείσης από τους Γερμανούς, και των εξεχόντων ηγετικών στελεχών του ΚΚΕ Χρύσας Χατζηβασιλείου, Πέτρου Ρούσσου, Νίκου Πλουμπίδη, Στέργιου Αναστασιάδη, Στέλιου Παπαδομιχελάκη, Δημ. Παπαρήγα και των αγωνιστών του Αη- Στράτη που πέθαναν από την πείνα το 1941.

Ενας από τους επιζώντες

ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

  • Το Παράρτημα ΡΕΘΥΜΝΗΣ της ΠΕΑΕΑ απηύθυνε πρόσκληση "σε όλους τους φίλους και τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης να ενισχύσουν οικονομικά και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, ακόμα και με την προσωπική τους παρουσία στον Περισσό, την προσπάθεια της διάσωσης του ιστορικού αρχείου του ΚΚΕ, που αποτελεί την ιστορία της πατρίδας μας".

Σημείωση: Η πρόσκληση αυτή δημοσιεύτηκε, στις ρεθυμνιώτικες εφημερίδες και μεταδόθηκε επανειλημμένα από τους δύο Ρ/Σ της πόλης αυτής.

  • Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ,μέλος της Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου της ΚΟΑ, γράφει: "Πλάι στη νέα γενιά και τις εκατοντάδες μέλη και φίλους του ΚΚΕ, που με αποφασιστικότητα παίρνουν μέρος στη μεγάλη μάχη για τη διάσωση του ιστορικού αρχείου του ΚΚΕ, οι ασπρομάλληδες ΝΕΟΙ της Εθνικής μας Αντίστασης και του ΔΣΕ, όπως και τότε, όταν όλα τα 'σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά, έκαναν το καθήκον τους... έτσι και σήμερα πρωτοπόροι... ρίχτηκαν με αποφασιστικότητα στη μάχη για να σωθεί και η τελευταία σελίδα του αρχείου".

Αναφέρει ενδεικτικά ορισμένα ονόματα, που μέρες ολόκληρες δούλευαν ακούραστα για τη σωτηρία του αρχείου: Αννα ΤΣΟΥΜΑΝΗ, Ζωή ΣΩΚΟΥ, Χριστίνα ΤΣΕΝΤΟΥΡΟΥ, Γρηγ. ΑΛΜΠΑΝΗΣ, Νίκος ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, Βαγγέλης ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ, Παν. ΑΛΑΦΙΩΤΗΣ, Σταύρος ΚΟΥΡΤΗΣ, Ιωαννίκιος ΝΑΣΤΩΡΟΣ, Σταύρος ΣΙΔΕΡΗΣ και άλλοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ