Τρίτη 17 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΑΛΥΤΑ ΟΛΑ ΣΧΕΔΟΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ
Η κυβέρνηση εμπαίζει τους πλημμυροπαθείς

Περιοδεία της Αλέκας Παπαρήγα, στους Σοφάδες και τη Μεταμόρφωση, πλημμυρόπληκτες περιοχές του νομού Καρδίτσας

Αν και πέρασαν σχεδόν τρεις μήνες από τις καταστροφικές πλημμύρες και παρά τις πολλές υποσχέσεις των κυβερνητικών υπευθύνων, το σύνολο, σχεδόν των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν στους πλημμυροπαθείς της Καρδίτσας, δεν αντιμετωπίστηκαν. Αυτό διαπίστωσε και "εκ του σύνεγγυς" η Αλέκα Παπαρήγα,η οποία, επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, επισκέφτηκε, την Κυριακή τους Σοφάδες και τη Μεταμόρφωση,περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τις πλημμύρες του περασμένου Οκτώβρη. Τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συνόδευαν στην περιοδεία της ο Αντ. Σκυλλάκος,βουλευτής του ΚΚΕ, οι Γ. Χώτος, Χρ. Χαλκιάς, Β. Μπούτας,μέλη της ΚΕ του Κόμματος και άλλα τοπικά στελέχη.

Στους Σοφάδες

Στο δημαρχείο των Σοφάδων η Αλέκα Παπαρήγα είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Β. Κατσάρα,τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα των πλημμυροπαθών και εκπροσώπους των μαζικών φορέων της περιοχής.

Ενημερώνοντας την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ ο δήμαρχος, τόνισε ότι οι Σοφάδες υπέστησαν το 50% της συνολικής ζημιάς στην Καρδίτσα και δεν υπάρχει Σοφαδίτης που δεν επλήγη, μ' αποτέλεσμα η πόλη, που άλλοτε έσφυζε από ζωή, σήμερα "άψυχη" τη "δέρνει" η οικονομική ατονία και η εμπορική απραξία.

Στη συνέχεια ανέφερε τα αιτήματα των πλημμυροπαθών, οι οποίοι ζητούν:

Για τους επαγγελματοβιοτέχνες:

- Επιδότηση του 30% της ζημιάς και στη συνέχεια του υπόλοιπου 70% και του επιτοκίου σε περίπτωση δανείου.

- Ρύθμιση των υποχρεώσεών τους προς ΔΟΥ, ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, Τράπεζες, ΔΕΗ, ΟΤΕ. - Διεκδίκηση κοινοτικών προγραμμάτων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. - Υπαγωγή της περιοχής σε ειδική ζώνη αναπτυξιακών κινήτρων.

Για τους αγρότες πλημμυροπαθείς:

- Να πληρωθούν εξ ολοκλήρου τ' αγροτικά προϊόντα που χάθηκαν από την πλημμύρα, όπως εκτιμήθηκαν από τις αρμόδιες επιτροπές.

- Ν' αποζημιωθεί η ηρτημένη παραγωγή του βαμβακιού, προς 15.000 δρχ. τουλάχιστον το στρέμμα.

- Να καταβληθεί η διαφορά τιμής, στο βαμβάκι που πουλήθηκε σε χαμηλή τιμή λόγω υποβάθμισής του.

- Ν' αποζημιωθεί στο ακέραιο το ζωικό κεφάλαιο που χάθηκε.

- Αναστολή των χρεών χωρίς προσαυξήσεις για ένα χρόνο στους αγρότες, εκείνους, που χάσανε την παραγωγή τους.

Ο δήμαρχος και οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα αναφέρθηκαν στη συνέχεια και σε άλλα γενικότερα αιτήματα, που αφορούν:

- Στην εξέταση των υπολοίπων αιτήσεων για αποζημίωση για τις οικοσκευές.

- Για την καταβολή συμπληρωματικού βοηθήματος πέραν των 50.000 που καταβλήθηκαν ανά οικογένεια, στον συνοικισμό των Τσιγγάνων.

Ζητούν, επίσης, για τα σπίτια και τις αποθήκες που γκρεμίστηκαν να καταβληθεί το 50% των πιστοποιημένων καταστροφών ως επιχορήγηση και το υπόλοιπο 50% ως άτοκο στεγαστικό δάνειο με τριετή περίοδο χάριτος.

Σοβαρό πρόβλημα είναι και το θέμα της ζημιάς ποσοτήτων επικίνδυνων φυτοφαρμάκων από τις πλημμύρες, για τα οποία οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη για να υποδείξουν τον τρόπο καταστροφής τους.

Τέλος, οι φορείς των Σοφάδων επανέρχονται στα χρόνια αιτήματά τους που αφορούν σε έργα υποδομής, ανάμεσα στα οποία είναι:

- Αποκατάσταση των δικτύων αποχέτευσης.

- Διευθέτηση της κοίτης του ποταμού Σοφαδίτη.

- Κατασκευή γεφυριών κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής.

- Σχεδιασμός και κατασκευή των βιομηχανικού πάρκου.

- Οδική σύνδεση Σοφάδων - Παλαιοφαρσάλων και βελτίωση της επαρχιακής οδοποιίας.

Κι φυσικά ζητούν την υλοποίηση των μεγάλων έργων που αφορούν σ' όλο το νομό και είναι η παράκαμψη του Δομοκού, η ολοκλήρωση του αρδευτικού δικτύου του φράγματος Σμοκόβου, η εκτροπή του Αχελώου.

Στη Μεταμόρφωση

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Χρ. Κοντογιάννης,ο δήμαρχος Παλαμά Κ. Εξαρχος και όλοι σχεδόν όσοι έχουν επιστρέψει και κατοικούν πάλι στο χωριό τους, υποδέχτηκαν την Αλέκα Παπαρήγα, στη Μεταμόρφωση. Ο πρόεδρος της Κοινότητας έθεσε στη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τα αιτήματα των κατοίκων για προβλήματα που συνεχίζουν να παραμένουν άλυτα. Ζητούν:

- Αποζημιώσεις για τα καταστραμμένα αγροτικά προϊόντα που βρίσκονται είτε στα χωράφια είτε στις αποθήκες, για ζώα που χάθηκαν, ζωοτροφές, αλλά και γεωργικών μηχανημάτων που υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

- Αποζημίωση και αποκατάσταση των ζημιών σε όλα τα κατεστραμμένα και ακατάλληλα για στέγαση σπίτια, σύμφωνα με την απογραφή που έγινε από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

- Πάγωμα των χρεών στην ΑΤΕ.

- Αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης που είναι κατασκευασμένο με αμιαντοσωλήνες, δημιουργία αποχετευτικών δικτύων σ' όλο τον οικισμό κι ασφαλτόστρωση του οδικού δικτύου.

- Κατασκευή σωστών προστατευτικών και αντιπλημμυρικών έργων και αντλιοστασίου στη Μεταμόρφωση.

Στη συζήτηση που αναπτύχθηκε στο καφενείο του χωριού, πολλοί από τους κατοίκους της Μεταμόρφωσης μίλησαν για αδικίες σε βάρος τους, άλλοι επισήμαναν ότι η καταστροφή δημιουργεί προβλήματα καθυστερήσεων και για τη φετινή σοδειά. Γενική πάντως ήταν η εντύπωση ότι το κράτος συνεχίζει να κοροϊδεύει τους πλημμυροπαθείς.

Αυτό τόνισε, μιλώντας και η Αλέκα Παπαρήγα και υπογράμμισε ότι οι πλημμυροπαθείς πρέπει ν' αγωνιστούν για να ξεπεράσουν όλα τα εμπόδια της γραφειοκρατίας,για να κερδίσουν τις αποζημιώσεις και ταυτόχρονα να απαιτήσουν την υλοποίηση όλων εκείνων των έργων υποδομής που θα συντελέσουν στην ανάπτυξη της περιοχής τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ