Κυριακή 22 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
Γ. ΠΑΤΤΑΚΗΣ
"Θα συνεχίσουμε την πάλη μας"

Οι αγρότες της Θεσσαλίας ορθώνουν το ανάστημά τους στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σοβαρότατες οι επιπτώσεις της αναθεωρημένης ΚΑΠ σε όλα τα αγροτικά προϊόντα

Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται, αυτό το διάστημα, οι αγρότες της Θεσσαλίας, αντιδρώντας δυναμικά στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Χτες πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στη Λάρισα και αύριο, στις 11 το πρωί θα γίνει παναγροτικό συλλαλητήριο, στην πλατεία "Ρήγα Φεραίου" των Τρικάλων.Σε συνέντευξή του στο "Ρ", ο Γ. Παττάκης,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και μέλος της διοίκησης της ΠΑΣΕΓΕΣ, εξηγεί τους λόγους που οδηγούν την αγροτιά της Θεσσαλίας στο δρόμο του αγώνα και αναλύει τις επιπτώσεις που έχουν, η αναθεωρημένη ΚΑΠ και η συμφωνία της ΓΚΑΤΤ, στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα.

|εα1|1491- Γιατί κινητοποιούνται οι αγρότες της Θεσσαλίας, κύριε Παττάκη; |τε|1490

- Διότι δεν έχουν πλέον άλλον τρόπο ν' αντιδράσουν αποτελεσματικά στην επίθεση που δέχεται το εισόδημά τους και γενικότερα η ελληνική γεωργία, από την κυβερνητική πολιτική και τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Από υποσχέσεις "χορτάσαμε". Τώρα όλοι ξέρουμε ότι χωρίς αγώνες τίποτα δεν κερδίζεται. Γι' αυτό θα προχωρήσουμε σε συντονισμό των αγώνων μας, για να γίνουν πιο μαζικοί και δυναμικοί, ώστε να έχουμε γρήγορα θετικά αποτελέσματα.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας,κινούμενη σ' αυτή την κατεύθυνση εδώ και καιρό διοργανώνει ενημερωτικές συσκέψεις και συγκεντρώσεις στις επαρχιακές πόλεις και τα χωριά του νομού.

Το βαμβάκι

|εα1|1491- Ας μιλήσουμε συγκεκριμένα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε προϊόν χωριστά κι ας αρχίσουμε από το βαμβάκι|τε|1490

- Εδώ και τρία χρόνια η τιμή πώλησης του βαμβακιού παραμένει η ίδια, αφού αυξάνεται συνεχώς το πρόστιμο συνυπευθυνότητας. Από 65 δραχμές κατά κιλό που ήταν το '93, έφτασε στις 85 το '94.

Ταυτόχρονα, το κόστος παραγωγής αυξήθηκε σημαντικότατα. Τα έξοδα για φυτοφάρμακα, λιπάσματα, καύσιμα, καλλιεργητικά, συλλεκτικά, έφτασαν στα ύψη. Πριν τρεις μήνες ήρθαν και οι πλημμύρες που έπνιξαν το θεσσαλικό κάμπο, με αποτέλεσμα να μειωθεί ακόμα περισσότερο το εισόδημα των βαμβακοπαραγωγών. Ακόμα χειρότερα θα είναι τα πράγματα αν ισχύσουν οι νέες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη βαμβακοκαλλιέργεια, οι οποίες αποσκοπούν στη μείωση των επιδοτήσεων. Η πρόταση π.χ. να μην υπάρχει όριο στη συνυπευθυνότητα, αν ισχύσει θα έχει σαν αποτέλεσμα ν' αυξηθεί πάρα πολύ το πρόστιμο συνυπευθυνότητας για τους Ελληνες αγρότες.Επιπλέον οι συνεταιρισμοί, οι οποίοι παρέμβαιναν προς όφελος των αγροτών, συνεχώς υποβαθμίζονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν τη διάλυση της ΚΥΔΕΠ, οι Ενώσεις Συνεταιρισμών εκκόκκιζαν πάνω από 55% του βαμβακιού, ενώ πέρσι μόνο το 33%.Το υπόλοιπο 67% πήγε στους εμπόρους".

Τα δημητριακά και ο καπνός

|εα1|1491- Ιδια είναι η κατάσταση και στα δημητριακά; |τε|1490

- Κι ακόμα χειρότερη, θα έλεγα. Στα δύο χρόνια από την εφαρμογή της αναθεωρημένης ΚΑΠ, έχουμε σημαντική μείωση του όγκου παραγωγής δημητριακών και ταυτόχρονα της τιμής πώλησης.

Το σκληρό στάρι, από 52 δραχμές το κιλό που ήταν η τιμή παρέμβασης το '92, έφτασε πέρσι στις 36,70 δραχμές. Ανάλογη ήταν η μείωση και για το καλαμπόκι και το κριθάρι. Η κατάσταση αυτή έχει ως αποτέλεσμα οι παραγωγοί να "μπαίνουν μέσα" και να μην μπορούν να συνεχίσουν την καλλιέργεια δημητριακών..

|εα1|1491- Ιδιαίτερα, φαίνεται, να πλήττεται και η καπνοκαλλιέργεια|τε|1490

- Ετσι ακριβώς είναι. Χρόνο με το χρόνο η καπνοκαλλιέργεια οδηγείται στον αφανισμό.Για να σωθεί πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματα των καπνοπαραγωγών, που ζητούν ν' απορροφηθούν οι περσινές ποσότητες που βρίσκονται στις αποθήκες, ν' αυξηθεί η ποσόστωση, το πριμ να δίνεται απ' ευθείας στις ομάδες παραγωγών, να μπορούν οι συνεταιρισμοί να υπογράφουν συμβόλαια με τους παραγωγούς, ν' αυξηθεί η τιμή πώλησης του προϊόντος.

Σταφύλια και οπωροκηπευτικά

|εα1|1491- Προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι παραγωγοί σταφυλιών και οπωροκηπευτικών |τε|1490

- Πέρσι, σχεδόν το σύνολο της παραγωγής σταφυλιών στον Τύρναβο - και σ' άλλες περιοχές της χώρας - θάφτηκε στις χωματερές με 35 δραχμές περίπου το κιλό.Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 27%. Κοντά 46% έχουν μειωθεί οι εξαγωγές κρασιού, ενώ αυξήθηκαν πολύ τ' αποθέματα της χώρας μας.Ετσι είναι φυσιολογικό - εκτός παραγωγών - ν' αντιμετωπίζουν προβλήματα διάθεσης και οι οινοποιητικοί συνεταιρισμοί, όπως αυτοί του Τυρνάβου στην περιοχή μας. Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και τα οπωροκηπευτικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση προτείνει να πληρώνει η ΕΕ μόνο το 50% της τιμής για την απόσυρση των φρούτων και το υπόλοιπο να το πληρώνουν οι ομάδες παραγωγών, που θα πρέπει να διαθέτουν και κεφάλαια κίνησης! Επιπλέον, προτείνεται από την εμπορεύσιμη παραγωγή, μόνο το 20% να πάει στην απόσυρση, κι αφού πρώτα, το υπόλοιπο 80% θα έχει διατεθεί στην αγορά. Τα μέτρα αυτά αν εφαρμοστούν θα έχουν σαν αποτέλεσμα να επισπευστεί η διαδικασία εκρίζωσης δέντρων και στην περιοχή μας.

Και φορολογία

|εα1|1491- Κι έρχεται τώρα και νέα φορολόγηση σύμφωνα με το νέο νόμο της κυβέρνησης|τε|1490

- Για να πληρώσει κανείς φόρους θα πρέπει να έχει εισόδημα και κάποια κέρδη. Οι περισσότεροι μικρομεσαίοι αγρότες, όμως, δεν έχουν κέρδη. Πώς να πληρώσουν, λοιπόν; Αλλά, εν πάση περιπτώσει, ο νέος νόμος της κυβέρνησης δεν μπορεί να εφαρμοστεί αντικειμενικά. Για πολλούς λόγους π.χ. αναφέρει ότι θα φορολογείται το καθαρό εισόδημα των αγροτών, όπως αυτό εμφανίζεται σε κάποιους υπολογισμούς της Αγροτικής Τράπεζας.

Ομως αυτοί οι υπολογισμοί της ΑΤΕ είναι αυθαίρετοι - έγιναν για εξυπηρέτηση δικών της σκοπών - και όχι ακριβείς.Εμείς ζητάμε να μας δοθεί ο αναγκαίος χρόνος - στις Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων και στους Συνεταιρισμούς - για να κάνουμε τις προτάσεις μας για αντικειμενική και δίκαιη φορολογία των αγροτών.

Π. Ρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ