Κυριακή 22 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
Η διάσωση της ελπίδας

Του Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ

Τι βδομάδα κι αυτή! Και πόσο αποκαλυπτική. Ολόκληρη η κρίση χωρίς προστατευτικά και χωρίς αναισθητικό. Γυμνή όπως η αλήθεια.

Και στην κορυφή αυτής της τραγικής κωμωδίας ένα παιδάκι, αγέννητο ακόμα, - γεμάτο αηδία - να πεθαίνει από το βήχα και το κρύο.

Και μέσα στη Βουλή τα τραγικά πρόσωπα - καταϊδρωμένα από τις αμαρτίες τους - να αγωνίζονται να κρύψουνε τη συναίνεση. Να αγωνίζονται - λαχανιασμένα - να αλλάξουνε όνομα στο συμψηφισμό. Να αγωνίζονται - άδικα - να μας πείσουνε πως με μια - αόρατη - γραμμή που τραβάει κανείς στο χάος σβήνει το παρελθόν και ανοίγει καινούρια σελίδα. Ετσι απλά, χωρίς λογική!Και να 'ρχονται οι Κουρήδες, που δεν καταλαβαίνουνε από συναισθηματισμούς, και να φωνάζουνε για τον αποκλεισμό τους από τη μοιρασιά. Να βγάζουνε τα λερωμένα τεφτέρια τους και να ανοίγει ο οχετός.Και να φεύγει - απελπισμένα - ο καθένας για να μην τον πάρει η μπόχα.

Κι ολόκληρη παρδαλή ενημέρωση να τρέχει - διατεταγμένα - πίσω από τα σκάνδαλα. Κόντρα στην κατεύθυνση που πάει η ζωή. Αντίθετα στην πραγματικότητα και στα υπαρκτά προβλήματα του τόπου και των ανθρώπων.

Και να αγωνίζεται - μανιασμένα - ολόκληρος αυτός ο λόχος της σοβαροφάνειας, να μετατοπιστεί το κέντρο βάρους. Να έρθει μπροστά το ασήμαντο για να κρυφτεί το σημαντικό. Να περάσει το ανήθικο σαν ηθικό. Το στραβό σαν ίσο.

Ολόκληρος ο στρατός της δυστυχίας, με τις γραβάτες τους και τις κοντές φουστίτσες τους, ολόκληρη ετούτη η παθιασμένη εκστρατεία, μας γνωρίζει μια Ελλάδα μικρή. Μια Ελλάδα βουτηγμένη στη λάσπη. Μια Ελλάδα γεμάτη σπυριά, που σπάνε και λερώνουνε τα λευκά αγάλματα του παρελθόντος και του μέλλοντος, το βαθύ μπλε του Αιγαίου. Μια Ελλάδα να τη σιχαίνεσαι!

Και μπροστά σε τούτα τα αποστήματα που - δήθεν - σοβαρομιλάνε, αγκομαχώντας από το "πάθος" για το σωστό και το δίκαιο, οι τσόντες που προβάλλουνε τα κανάλια φαντάζουνε ταινίες τέχνης, μπροστά σε τούτους τους άδειους διαλόγους τα "ουάου" του "Τσάο Αντέννα" είναι λυρικές απολαύσεις. Μπροστά σε τούτα τα κενά πρόσωπα, που προσπαθούνε να δικαιολογήσουνε τα αδικαιολόγητα, η ασχήμια είναι ένα τίποτα.

Και είναι ανάγκη - για την υγεία μας - να αντισταθούμε στην καθημερινή αθλιότητα. Να αρνηθούμε τη συμμετοχή - και την ανοχή - στα μικρά και τα μεγάλα παζάρια της μιζέριας. Να κλείσουμε τις μαύρες τρύπες που οδηγούνε στους άθλιους υπονόμους, που θέλουνε να μας ρίξουνε. Να καταστρέψουμε τον κόσμο της συνδιαλλαγής, της ρεμούλας, της φτήνιας και της υποτέλειας, που θέλουνε - μέσα του - να μας στριμώξουνε.

Χωρίς να παραγνωρίζουμε τη σημασία της λεπτομέρειας, το βουνό που μας ενώνει είναι μεγαλύτερο από το λόφο που μας χωρίζει. Και πρέπει - το συντομότερο - να απαλλαγούμε από τις διαφωνίες, που εμποδίζουνε την ενιαία αντίδραση. Τα πράγματα που αγαπάμε - και που κινδυνεύουνε - είναι σοβαρή αιτία για να συμφωνήσουμε.

Σκεφτείτε πως το άσπρο - με όλα αυτά και παρ' όλα αυτά - δεν έχασε, ποτέ, την αξία του. Και για το λευκό - και όλες τις όμορφες αποχρώσεις του, που φτάνουνε μέχρι το κόκκινο - αξίζει να τα βάλει κανείς με τη λάσπη. Γιατί, αλλιώτικα, θα μας ρουφήξει το κατάμαυρο μάτι του κυκλώνα και θα χαθεί η ελπίδα. Και αυτή η φροντίδα - η διάσωση της ελπίδας - είναι ένας ακόμα - πρόσθετος - λόγος να παραμερίσουμε τις ανύπαρκτες και υπαρκτές αντιρρήσεις μας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ