Κυριακή 8 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ναυπηγείο ύφανσης της ιδιωτικής ασυδοσίας

Το "σκότωμα" των εργοστασιακών μονάδων της "Πειραϊκής - Πατραϊκής",που ξεκίνησε η κυβέρνηση της ΝΔ, σε αετονύχηδες ιδιώτες, συνεχίζεται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με εντατικούς ρυθμούς. Υπογράφτηκαν τα οριστικά συμβόλαια που παραδίδουν το εργοστάσιο της Π - Π Νέας Ιωνίας στον κλωστοβιομήχανο Ι. Σακαλίδη έναντι μιας... εγγυητικής επιστολής 250 εκατ. δραχμών, όταν μόνο τα οικόπεδα του εργοστασίου με τιμές του 1992 είχαν εκτιμηθεί περίπου 4 δισ. δραχμές! Το υπόλοιπο ποσό που καλείται να καταβάλει ο αγοραστής ανέρχεται σε 2.297.480.000 δραχμές, που θα καταβληθεί σε 7 εξαμηνιαίες δόσεις!

Ο Ι. Σακαλίδης "παζάρευε" το εργοστάσιο από το 1992 με την κυβέρνηση της ΝΔ. Ομως οι όροι που έθετε για την αγορά του εργοστασίου χαρακτηρίστηκαν από τους εκκαθαριστές του ομίλου "σκανδαλώδεις", με αποτέλεσμα να μην υπογράψουν τα συμβόλαια και οι ίδιοι να απολυθούν! Σήμερα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τρεις μέρες πριν τις δημοτικές εκλογές, παραδίδει το εργοστάσιο στο βιομήχανο, με αυτούς ακριβώς τους όρους που είχαν απορριφθεί από τους προηγούμενους εκκαθαριστές!Ετσι, όχι μόνο παραδίδεται στον Ι. Σακαλίδη μια από τις μεγαλύτερες εργοστασιακές μονάδες της Π - Π και με τα πιο σύγχρονα μηχανήματα, χωρίς ο ίδιος να δώσει δραχμή, αλλά ο ΟΑΕ δεν τον δεσμεύει καν να επαναπροσλάβει έστω και έναν από τους εργαζόμενους του εργοστασίου που απέλυσε η κυβέρνηση της ΝΔ πριν από δύο χρόνια!Απλά, στο δελτίο Τύπου αναφέρεται, για να εξομαλυνθούν οι εντυπώσεις ενόψει προεκλογικής περιόδου, ότι όρος της μεταβίβασης "είναι η βιομηχανία να λειτουργήσει μέσα 4 μήνες και να προσληφθούν 200 εργαζόμενοι, εκ των οποίων οι 100 έως το τέλος του 1994 και οι υπόλοιποι έως το Φεβρουάριο του 1995"... Μάλιστα σημειώνεται ότι ο αγοραστής θα έχει και... ποινική ρήτρα 250.000 δραχμών το μήνα για κάθε μη προσλαμβανόμενο.

Ενα ακόμη εργοστάσιο της "Πειραϊκής - Πατραϊκής" ιδιωτικοποιήθηκε. Ο ΟΑΕ υπέγραψε τα οριστικά συμβόλαια με την εταιρία TERLANA ΑΕ για τη μεταβίβαση σ' αυτήν της εταιρίας "Πειραϊκή - Πατραϊκή, Κλωστήριο Σύρου" έναντι 110.437.318 δραχμών τοις μετρητοίς. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΟΑΕ, η αγοράστρια εταιρία θα λειτουργήσει τη βιομηχανία εντός 4 μηνών με ποινική ρήτρα 300.000 δραχμών για κάθε μέρα καθυστέρησης. Η δε λειτουργία του εργοστασίου να είναι συνεχής για τα επόμενα 5 χρόνια. Δηλώνεται ότι θα προσληφθούν 45 άτομα, από τα οποία το 80% θα είναι από τους πρώην εργαζόμενους, ενώ και εδώ θα ισχύσει ποινική ρήτρα 250.000 δραχμών ανά μήνα για κάθε μη προσλαμβανόμενο. Ο εκπρόσωπος της "Terlana" ισχυρίζεται ότι θα κάνει επενδύσεις 50 δισ. δρχ. εντός 2 ετών με ποινική ρήτρα ίσου ποσού.

Τα "άλλα" ξεπουλήματα

"Πειραϊκή - Πατραϊκή Σάμου": Ξεπουλήθηκε στην εταιρία ΚΟΣΜΟΣ του επιχειρηματία Χατζή και ιδιοκτήτη της κλωστοϋφαντουργίας ΒΕΛΚΑ την 1η Ιούλη. Ο αγοραστής κατέβαλε 40 εκατ. δραχμές προκαταβολή. Το υπόλοιπο ποσό, που ανέρχεται σε 541.053.000 δραχμές, ο αγοραστής θα το καταβάλει τμηματικά σε 5 άτοκες δόσεις. Μαζί με το εργοστάσιο, ο Χατζής παρέλαβε ως "προίκα" και 300 τόνους αποθέματα, δηλαδή έτοιμο νήμα αξίας, σύμφωνα με τον ΟΑΕ, 227.600.000 δραχμών, τα οποία θα αποπληρώσει μετά από τρία χρόνια. Σημειώνεται ότι η αξία της επιχείρησης ανέρχεται στο 1,5 δισ. δραχμές.

"Πειραϊκή - Πατραϊκή Καρπενησίου": Πωλήθηκε την 1η Αυγούστου στην εταιρία "Κλωστοϋφαντουργία Ευρυτανίας" που έχουν συστήσει οι Σ. Στράτος, Χ. Κατσάμπας και Γ. Κατσάμπας, έναντι 50 εκατ. δραχμών προκαταβολή. Συνολικά οι αγοραστές θα καταβάλουν για την αγορά του εργοστασίου 420 εκατ. δραχμές, όταν η αξία του εργοστασίου είχε αποτιμηθεί περίπου 2 δισ. δραχμές. Παράλληλα παραχωρήθηκαν στους αγοραστές 350 τόνοι έτοιμο νήμα. Επίσης η συμφωνία προβλέπει ότι από τους 209 εργαζόμενους μόνο οι 108 θα επαναπροσληφθούν, ενώ άλλες 72 θέσεις θα καλυφθούν από εργαζόμενους της αρεσκείας των αγοραστών.

"Πειραϊκή - Πατραϊκή Νέας Ιωνίας": Πωλήθηκε στις 13 Οκτώβρη στον κλωστοβιομήχανο Ι. Σακαλίδη. Ο αγοραστής κατέβαλε μια... εγγυητική επιστολή 250 εκατ. δραχμών, όταν μόνο τα οικόπεδα του εργοστασίου το 1992 είχαν αποτιμηθεί σε 4 δισ. δραχμές περίπου. Το υπόλοιπο ποσό που καλείται να καταβάλει ο Ι. Σακαλίδης ανέρχεται σε 2.297.480.000 δραχμές καταβλητέο σε 7 εξαμηνιαίες δόσεις. Στο συμβόλαιο δεν εξασφαλίζεται η επαναπρόσληψη των από το 1992 απολυμένων του εργοστασίου.

Ναυπηγεία εφοπλιστικής κερδοσκοπίας

Ναυπηγείο Σύρου: Πωλήθηκε στη λιβεριανή εταιρία AMBER MARITIME στις 21 Σεπτέμβρη. Η αγοράστρια εταιρία κατέβαλε 250 εκατ. δραχμές προκαταβολή και συνολικά καλείται να καταβάλει 2,15 δισ. δραχμές σε 6 άτοκες ετήσιες δόσεις. Η αξία του ναυπηγείου ανέρχεται, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, σε 16 δισ. δραχμές. Οσον αφορά τις θέσεις εργασίας, οι όροι που έθεσε ο αγοραστής και έγιναν δεκτοί από το υπουργείο Βιομηχανίας είναι η επαναπρόσληψη των 540 από τους 700 απολυμένους σε διάρκεια 20 μηνών.

Το "μεγάλο παζάρι" για το ξεπούλημα και του τελευταίου υπό δημόσιο έλεγχο ναυπηγείου της χώρας, των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά βαίνει προς το τέλος του! Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, εκτελώντας κατά γράμμα το τελεσίγραφο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μέσω της ΕΤΒΑ έβγαλε και επίσημα στο "σφυρί" τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, δημοσιεύοντας την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αγορά της πλειοψηφίας, μέχρι και 100%, των μετοχών του ναυπηγείου! Κατά το τελεσίγραφο του Διευθυντηρίου, θα πρέπει μέχρι τα μέσα του Γενάρη να έχει διεκπεραιώσει το φάκελο διάλυσης της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας της χώρας, ολοκληρώνοντας τις διαδικασίες ξεπουλήματος του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ